iOptron HEZ31
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
iOptron HEZ31
Občas někdo shání AZ goto montáž s větší nosností, tohle je celkem zajímavá věc s dvěma HD převodovkami s nosností 14 kg.
https://www.ioptron.com/product-p/hz312.htm
https://www.ioptron.com/product-p/hz312.htm
- Přílohy
-
- HAZ31.png (113.25 KiB) Zobrazeno 2930 x
Re: iOptron HEZ31
Co je na tom zajímavého kromě faktu, že v technických parametrech není uvedeno skoro nic, velikost použitých HD převodovek, hodnota PE, případně způsob její korekce a hlavně to nikdo nikdy neviděl, protože se to ještě neprodává? 

Lunt LS80 DS, Quark combo, EQ-HD-III, Apollo 432M, Saturn 533M, ASI174M
U klasickych montazi se snad uvadi velikost prevodu nebo PE a ostatni udaje ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Máš pocit, že se tu bavíme o klasické montáži?
Navíc solidní výrobce i u klasických montáží uvádí v technických parametrech většinu podstatných údajů, nejen převody, ale i materiál šnekových kol a PE je skoro samozřejmost u montáže za 50 litrů.
Ty možná nakupuješ montáže podle obrázku, ale většina lidí to má trochu jinak.
Navíc solidní výrobce i u klasických montáží uvádí v technických parametrech většinu podstatných údajů, nejen převody, ale i materiál šnekových kol a PE je skoro samozřejmost u montáže za 50 litrů.
Ty možná nakupuješ montáže podle obrázku, ale většina lidí to má trochu jinak.

Nevím, k čemu vy u AZ montáže byl údaj PE a způsob korekce. Navíc, pro nosnost 14 kg je většina dalších parametrů celkem zbytečná
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
AZ montáž se přece často doplní klínem a provozuje i EQ režimu. Proč by někdo s mozkem v hlavě vyhazoval 70 tisíc za montáž, kterou může používat jen na vizuál. Tu stejnou službu mu udělá každá čínská montáž za 10 tisíc. Nicméně nějaká PE je opravdu nezajímavý parametr. Mnohem zajímavější je velikost a typ HD převodovek, protože ty při celkové hmotnosti hlavy 3.8kg budou velikosti 14 a 17, což je na deklarovanou zátěž 14 kg naprostý nesmysl. Číňan chronicky prohazuje špičkový a jmenovitý moment, takže nedej bože, aby na to někdo těch 14 kg opravdu naložil. Ono je potřeba si uvědomit, že ty malé HD převodovky velikostí 14 a méně jsou určeny na redukci otáček pro kuličkové šrouby v pohybových systémech, kde větší momenty potřebují jen krátkodobě při rozjezdu a změně směru. Tomuto účelu taky odpovídá jejich konstrukce a uložení rotoru. Jen díky neznalosti si někdo takovou montáž koupí.
HD převodovky vhodné na montáže začínají velikostí 20 a i když nejsem světový expert přes HD převodovky, vím to od člověka, co s nimi 20 let pracuje a pár montáží už s nimi postavil. Já sám mám dvě a vím, co snesou a jak se chovají. 99% procent lidí, co se tady k tomu vyjadřují, to zná jen z obrázku, nebo to viděli na výstavě.
Bylo by to zajímavé, kdyby tam výrobce uvedl všechny parametry, které rozumný člověk u montáže za 70 tisíc potřebuje znát a bylo to dostupné a hlavně recenzované.
Takže asi tak.
HD převodovky vhodné na montáže začínají velikostí 20 a i když nejsem světový expert přes HD převodovky, vím to od člověka, co s nimi 20 let pracuje a pár montáží už s nimi postavil. Já sám mám dvě a vím, co snesou a jak se chovají. 99% procent lidí, co se tady k tomu vyjadřují, to zná jen z obrázku, nebo to viděli na výstavě.
Bylo by to zajímavé, kdyby tam výrobce uvedl všechny parametry, které rozumný člověk u montáže za 70 tisíc potřebuje znát a bylo to dostupné a hlavně recenzované.
Takže asi tak.
Jako obvykle, urazet ostatni, to vam jde, prace s fakty uz mene.honza22 píše: ↑04. 11. 2022, 12:23 Máš pocit, že se tu bavíme o klasické montáži?
Ty možná nakupuješ montáže podle obrázku, ale většina lidí to má trochu jinak.![]()
Nejsi nějak moc urážlivej?
Parametry montáže evidentně znát nepotřebuješ, tak asi nakupuješ podle obrázku. To je zjevný výsledek tvého komentáře. Že bys ty sám použil nějaká fakta, kromě vágní poznámky o ničem, jsem zatím nezaznamenal. Já tu fakt uvádím víc než dost, ale jen pro toho, koho fakta zajímají.

Parametry montáže evidentně znát nepotřebuješ, tak asi nakupuješ podle obrázku. To je zjevný výsledek tvého komentáře. Že bys ty sám použil nějaká fakta, kromě vágní poznámky o ničem, jsem zatím nezaznamenal. Já tu fakt uvádím víc než dost, ale jen pro toho, koho fakta zajímají.
Jako fakt bych tedy rad videl montaz v teto cenove relaci, kde se tyto parametry uvadeji. Ja jsem se dival na AZ-EQ6 a Losmandy, u nikoho z nich to nevidim. A pokud mi pamet slouzi, hledat to nebudu, tak nekdo tu byl za dotaz na PE od vasi rodiny servan, ze to neni podstatne. Mozna trochu konsistence.
Tak to je opravdu ukázka práce s fakty, gratuluji. 

Komerční výrobci většinou uvádí rozsah PE, nikoli hodnotu konkrétního kusu. Někdy jsou rozdíly u různých serií docela velké. http://demeautis.christophe.free.fr/ep/pe.htm
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Nepredpokladal jsem, ze byste mi ukazal vyrobce, ktery to uvadi. Proste zase jen urazky, nic noveho.
Omlouvam se, francouzsky neprectu temer nic, ale nejsou to spise mereni spotrebitele nez od vyrobce ?vla píše: ↑04. 11. 2022, 17:08 Komerční výrobci většinou uvádí rozsah PE, nikoli hodnotu konkrétního kusu. Někdy jsou rozdíly u různých serií docela velké. http://demeautis.christophe.free.fr/ep/pe.htm
Peta 62: tak si najdi stránky výrobce, dost z nich max. PE uvádí. Netřeba nikoho urážet, stačí trošku vlastní práce a ne si nechat cpát všechno pod nos a pak se durdit, když ti to nikdo na zlatém podnose nepřinese. Edit: to je docela možné, ale nic to nemění na tom, že dovíš jak si který výrobce stojí a jaké má v průběhu času rozdíly v přesnosti. Např. u velmi oblíbené EQ 6 je několi grafů z různých roků výroby. Ohledně jazyka, taky francouzky neumím, ale máme různé překladače a nakonec ten graf je nějaká křivá čára co vypadá francouzky úplně stejně jako česky.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
PE je z 99% závislá na kvalitě HD převodovky, u šnekových převodů na kvalitě kola a šneku. U HD převodovek je rozptyl v kvalitě minimální, tedy u těch japonských, německých a amerických. Kvalita čínských produktů je vždy jedna velká neznámá.
Pokud výrobce klasických montáží dodržuje technologické postupy a nešidí materiály, pak by ani tam neměl být rozptyl v kvalitě velký, což ale praxe nepotvrzuje. Měl jsem několik čínských montáží a všechny byly mizerné a musely být upraveny, aby fungovaly. Zatím jediná montáž, která byla dobrá v základu byla CGE, ale ta byla ještě vyrobena v USA. Viděl jsem jich několik a všechny byly dobré.
Dnes si už život bez HD montáže neumím představit. Těch výhod je tolik, že mnohonásobně kompenzují vyšší cenu.
Pokud výrobce klasických montáží dodržuje technologické postupy a nešidí materiály, pak by ani tam neměl být rozptyl v kvalitě velký, což ale praxe nepotvrzuje. Měl jsem několik čínských montáží a všechny byly mizerné a musely být upraveny, aby fungovaly. Zatím jediná montáž, která byla dobrá v základu byla CGE, ale ta byla ještě vyrobena v USA. Viděl jsem jich několik a všechny byly dobré.
Dnes si už život bez HD montáže neumím představit. Těch výhod je tolik, že mnohonásobně kompenzují vyšší cenu.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
vla: jak píše Milan, uvádět PE či její korekci nedává smysl u AZ montáže. Mám ale schovanou tu PE montáže G42+, kterou jsi měl/máš
Moc montáží tohoto typu s takovou PE nenajdeš.

Naposledy upravil(a) Psion dne 04. 11. 2022, 17:35, celkem upraveno 1 x.