Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Uživatelský avatar
stmare
Příspěvky: 146
Registrován: 24. 12. 2020, 13:54
Bydliště: Praha 4
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu...................

#1921

Příspěvek od stmare »

Taky zaspekuluji, jestli ten měnič nedodává příliš rozkolísané napětí, na což Canon může reagovat resetem. Na to je nejlepší osciloskop, ale i bez osciloskopu bych zkusil tam dát elektrolytický kondenzátor 1000uf na ten výstup paralelně. Pozor, ale tohle může pro změnu zase tomu měniči vadit, pokud má na detekci kolísání výstupního napětí založen svůj obvod...
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5100
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5201
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: Prosím o radu...................

#1922

Příspěvek od vla »

A napětí výstupu jsi si změřil? Tyhle zdroje mohou být stabilizované, nebo nestabilizované. Takže to napětí vůbec nemusí odpovídat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
stmare
Příspěvky: 146
Registrován: 24. 12. 2020, 13:54
Bydliště: Praha 4
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu...................

#1923

Příspěvek od stmare »

Voltmetrem tu rozkolisanost nezmeri, ten mu vrati RMS napeti, coz je neco podobneho jako prumerne napeti. Z toho se nedozvi maximum a minimum.
Usmerneni neznamena absolutni stabilitu, ale vzdy je tam vykyv a mel by byt popsany v datasheetu...
Proste zkusit jiny prevodnik napeti, pokud neni v silach ten pokus s kondenzatorem.
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5100
Uživatelský avatar
alex
Příspěvky: 151
Registrován: 12. 05. 2005, 13:15
Bydliště: Nové Zámky - Strekov
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu...................

#1924

Příspěvek od alex »

Pidrman píše: 07. 08. 2022, 13:57 Foťák ale jede na 7,4 V. Ten musí jet i na vybitou autobaterii. Tam bude jiný zádrhel. Ten auto adaptér nejspíš neutáhne foťák, může být nabořený. Na prázdno OK, ale trošku vzroste proud a nezvládne to.

Na tohle jsem si pořídil DC měnič s potenciometrem na nastavení výstupního napětí.

https://www.laskakit.cz/step-down-menic-s-lm2596/

udělal jsem si krabičku a funguje již 4 roky :-)

Honza
Ešte raz vďaka za radu, ten menič mi prišiel, zapojil som, v praxi overil, spoľahlivo mi fungoval pár hodín!

alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Karel1
Příspěvky: 200
Registrován: 09. 06. 2019, 12:06
Bydliště: Vlašim
Věk: 66

Re: Prosím o radu...................

#1925

Příspěvek od Karel1 »

Zdravím.
Chtěl bych pro pohon pantového stolku použít hodinový stroj Sky Watcher (viz supra). Nevím, ale kolik dává otáček, má sice potenciometr, ale i tak
a ještě, jak vypadá z druhé strany?
Děkuji.
Sky-Watcher 254/1200 10" dobson, triedr rusák 20x60 Tento.
dex
Příspěvky: 157
Registrován: 13. 10. 2020, 21:38

Re: Prosím o radu...................

#1926

Příspěvek od dex »

Který, ten pro EQ1 či EQ2?
Tam je rozsah otáček (při nabité 9V baterii) až nesmyslně velký, od opravdu pomalého (na montáži udělá mnohem méně než siderickou rychlost) až po snad několik otáček za sekundu.
Moc velkou sílu to ale nemá.
Z druhé strany není nic, jen to plechové ucho do boku na přišroubování a osa s plastovým kardanem, který se přichytí (navlékne, + přítlačný šroubek) k osičce jemného pohybu RA osy.
K batterii se leze zepředu (ty dvě černé věci pod ovládáním jsou šroubky uchycení čelního krytu).
Karel1
Příspěvky: 200
Registrován: 09. 06. 2019, 12:06
Bydliště: Vlašim
Věk: 66

Re: Prosím o radu...................

#1927

Příspěvek od Karel1 »

dex: Dík za odpověď, nevím který, chtěl bych stroj (jestli by to šlo) přizpůsobit nějakou spojkou na 10mm závitovou tyč. Ale jestli je to opravdu
hodně slabé, tak to asi nemá cenu kupovat.
Sky-Watcher 254/1200 10" dobson, triedr rusák 20x60 Tento.
Uživatelský avatar
LaH
Příspěvky: 392
Registrován: 20. 09. 2012, 08:38
Bydliště: Malé Kyšice / Praha 6

Re: Prosím o radu...................

#1928

Příspěvek od LaH »

Tím strojkem pro EQ1 poháním poncetku, na ní je min. půl metráku Dobsona 18''. Žádný problém, protože poslední převod až za pohonem je hodně do pomala. Ale celé je to alespoň zhruba vyvážené.
Pokud půjde ten pantový stolek nějak vyvážit, nevidím důvod, proč by to pohon EQ1 neutáhl.
Ale je to nejasně se chovající levný čínský? výrobek. Dnes už bych do něj nešel. Pantový stolek asi bude pro astrofoto a s tím EQ1 pohonem by to asi bylo o nervy i s napájením EQ1 stabilizovaným zdrojem.
Hřídelové spojky, které poslouží i jako redukce, jdou koupit, ceny jsou hodně různé. Já jsem prostě do sebe narazil Al trubičky potřebných průměrů.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) už zpátky i ve SplitRingu (Hvězdostroj), ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 1045
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu...................

#1929

Příspěvek od Pidrman »

Zdravím

Mam takovou všetečnou otázku. Nezkoušel tu někdo fotit slunce v Ha pomocí RC ( Cassegrainu ) + ERF filtr off axis ( velikost asi 80 mm ) a s etalonem ?

Díky za info.

Honza
Montáž : EQ6-R SYNSCAN, HEQ-5 PRO SYNSCAN, Star Adenturer
Dalekohled : Newton 200/800 vlastní stavba, SW ED 80/600, ES MN-152/740
Kamera : ZWO ASI 294 MC, ASI 120 mm, QHY 5L II M
http://www.pidrmanphoto.cz/
https://astrofotky.cz/~Pida
Odpovědět