Podle CalSky měl pro mé stanoviště prolétat ve 21:02 těsně pod Jupiterem (0.4°) a musím konstatovat, že asi zhavaroval. Ačkoliv jsem soustavně triedrem pozoroval okolí Jupitera tak 2 min před a cca 5 min po, Discovery jsem nezahlédl, a to měl mít -1.1. Tak nevím, kde je chyba.
voko napsal: Podle CalSky měl pro mé stanoviště prolétat ve 21:02 těsně pod Jupiterem (0.4°) a musím konstatovat, že asi zhavaroval. Ačkoliv jsem soustavně triedrem pozoroval okolí Jupitera tak 2 min před a cca 5 min po, Discovery jsem nezahlédl, a to měl mít -1.1. Tak nevím, kde je chyba.
A na heavens-above ešte stále nič. nezverejnili. Tak som sa išla len tak pozrieť von, či nebudem mať šťastie - a tiež som nemala. Ale je fakt, že tu máme veľa mrakov.
Počkám na přesné elementy, zatím bych to bral s rezervou.
Jinak taky jsem hlídkoval ve 21:00 - 21:02 pod Měsícem a nic. Podle mého soudu měl spíše -0,5 a bylo prostě moc světlo. ISS ve 21:33 byla na stejné dráze pod Měsícem vidět perfektně.
Ve 22:32, pokud nebude u obzoru moc oblačnosti, zkusím STS 121 zas. Bude asi 2,5 st. nad obzorem jako hvězda +1,5 mag.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Hmm, CalSky me zradil, protoze jeste hodinu pred startem byla trajektorie z me pozorovatelny primo pres kotouc Mesice. Tak jsem tam cihal i se svou webkamerkou.... Nic neprolitlo a ted zjistuju, ze opravili trajektorii o skoro 1.5stupne! Skoda, hvezdu Spica jsem videl a raketoplan mel mit dokonce -1.1mag ...
Tak snad nekdy priste.....hlavne ze je vse vporadku.
MaG napsal: Ve 22:32, pokud nebude u obzoru moc oblačnosti, zkusím STS 121 zas. Bude asi 2,5 st. nad obzorem jako hvězda +1,5 mag.Který obzor máš na mysli? Pokud západní, tak by to mohlo sedět (jsi oproti mně přeci jen nějaký ten km západněji), ale pokud jižní nebo jiný, tak si to nechej ještě přepočítat, protože mně třeba už CalSky pro dnešek viditelnost STS neprognózuje, a to mám stanoviště o nějakou stovku km jižněji!
My z venkova jsme na tom holt líp. Co je to ta Calsky? Můžeš mi to trochu vysvětlit, případně napsat odkaz? Já se řídím vlastním okem a odhadem, kde by mohl prolétat. Zatím jsem měla štěstí.
CalSky jsou webové stránky (nebo server, chceš-li), kde si můžeš nastavit souřadnice svého (svých) pozorovacích stanovišť a na základě nich jsou Ti počítány (a posílány, máš-li zájem) různé předpovědi astronomických událostí, viditelností a pod. Dá se to chápat i jako jakýsi Tvůj astronomický kalendář.
Pokud je ale chceš využívat pro sebe, musíš se tam nejdřív zaregistrovat. Komunikace je v AJ nebo NJ (volba). Víc se dozvíš na samotných stránkách http://www.calsky.com
Asi 23:56 jsem ho viděla proletět, ale málem jsem ho přehlídla. Už byl níž.
Calsky mi vypsal nějaké časy. Nejbližší v 1:38. Ten přelet už asi neuvidím.