Halové jevy
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Halové jevy
Škoda že jsem se nedíval, nemám totiž Měsíc moc rád. Přitom jak píše Hamr pylu u nás muselo létat neskutečně, každý den se ho na autě usadilo fakt moc.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Halové jevy
hamr napsal: Já bych té "pylové koróně" věřil, protože to neskutečné množství žlutého "bordelu", který jsem v posledních 14 dnech u nás na venkově smetal z tubusu dalekohledu, jí určitě může způsobit. Tolik pylu za poslední léta nepamatuju, jistě bych to v předchozích letech zaznamenal. Měl jsem skoro strach pozorovat, abych si "nezaneřádil" zrcadlo >:(.Offtopic: Tolko zlteho pelu je (podla mna) z repky olejnej. Cela CR sa doslova zblaznila a vsade na poliach je vysadena prave tato rastlina (kvoli biopalivam). V tychto dnoch som niekolko krat absolvoval trasu Brno-Praha po D1 a som sa nestacil divit. Vsade na poliach okolo D1 zlte kvety.
Nemal som fotak, fotka nie je moja, ale vyzeralo to nejak takto
By ma zaujimalo, ci nejaky polnohospodari vysadili aj nieco ine
Spekulacia: Je mozne ze tento efekt vznikol prave kvoli nadmernemu mnozstvu pela z tejto rastliny?
Nemal som fotak, fotka nie je moja, ale vyzeralo to nejak takto

By ma zaujimalo, ci nejaky polnohospodari vysadili aj nieco ine

Spekulacia: Je mozne ze tento efekt vznikol prave kvoli nadmernemu mnozstvu pela z tejto rastliny?
Halové jevy
LaBa napsal: Tolko zlteho pelu je (podla mna) z repky olejnej. Cela CR sa doslova zblaznila a vsade na poliach je vysadena prave tato rastlina (kvoli biopalivam). Spekulacia: Je mozne ze tento efekt vznikol prave kvoli nadmernemu mnozstvu pela z tejto rastliny? To je možné, že za to může pyl z řepky, ale tady unás jsou žluté lány pouze v okolním Německu. ;D
Tak to teda koukám co se mi vlastně podařilo vyfotit. Když je to taková vzácnost, tak se ještě znovu pokusím ten snímek přepracovat, aby vypadal reprezentativně.
Tak to teda koukám co se mi vlastně podařilo vyfotit. Když je to taková vzácnost, tak se ještě znovu pokusím ten snímek přepracovat, aby vypadal reprezentativně.

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Halové jevy
U nás je tento pyl zcela určitě pouze ze smrků - je to tu každý rok . A v okruhu minimálně 20 km nic jiného, než tato monokultura, neroste. Dokonce bych řekl, že to letos zdaleka není nejhorší.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Halové jevy
Pro La Ba,
je fakt, že u nás je nad vsí po letech obrovské "žluté" řepkové pole a ta řepka je tam po letech poprvé. Takže souvislost s tím kvantem pylu to může mít.
je fakt, že u nás je nad vsí po letech obrovské "žluté" řepkové pole a ta řepka je tam po letech poprvé. Takže souvislost s tím kvantem pylu to může mít.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Halové jevy
Podobný halový jev jsem viděl včera na přednášce "astronomie a matematika za velkou čínskou zdí" v knize o pekingu a astronomii. Zřejmě se tedy v cizích končinách jedná o běžný jev.
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
- re
- Věk: 60
- Kontaktovat uživatele:
Halové jevy
Inspirován krásnými obrázky halových jevů se pokusím přidat několik obrázků slunečního hala z 27.12.2007.
Jedná se o malé 22st. halo, 22st. parhelia, cirkumzenitální oblouk a velké 46st. halo (náznak). Doufám, že jsem je pojmenoval správně, jinak mě opravte.
Roman
Jedná se o malé 22st. halo, 22st. parhelia, cirkumzenitální oblouk a velké 46st. halo (náznak). Doufám, že jsem je pojmenoval správně, jinak mě opravte.
Roman
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Halové jevy
To jsou ale fakt dost pěkný halový jevy!
Martin Gembec, Astronomické události
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Halové jevy
Tak jak sem slíbil, snímek sem zpracoval znovu s nejlepších nafocených snímků. Odmazal sem hot pixely a lehce upravil barvy. Snímek dle mého názoru tet vypadá mnohem líp než ten předchozí.
Pro úplnost dodám, že jsem ho zakomponoval do onoho předchozího příspěvku.
Pro úplnost dodám, že jsem ho zakomponoval do onoho předchozího příspěvku.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Halové jevy
V neděli po bouřce v Praze asi kolem 21:15 jsem z okna viděl tento halový jev. Trochu jsem to ztmavil, aby to lépe vyniklo.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Halové jevy
Pěkné - na tohle jsem koukal z verandy 
Btw. přítelkyně mě musí mít za šílence. V bouřce jsem pobíhal po baráku, otvíral okna a fotil rozbouřenou oblohu - pochopil jsem další Murphyho zákon - že blesk k zemi sjede přesně ve chvíli, kdy přestanu sekvenčně snímat. Ale to sem už moc nepatří

Btw. přítelkyně mě musí mít za šílence. V bouřce jsem pobíhal po baráku, otvíral okna a fotil rozbouřenou oblohu - pochopil jsem další Murphyho zákon - že blesk k zemi sjede přesně ve chvíli, kdy přestanu sekvenčně snímat. Ale to sem už moc nepatří

Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Halové jevy
Opravdu velmi vydařený 22° halo, pokud jsem to dobře identifikoval. Nějak začínám těmto snímků v atmosféře fandit Nedávno jsem vyfotil parhelium a od té doby mě to chytlo.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance