Mám možného zájemce o astronomii kterému je cca 10 let a jeho otec se chce se mnou srazit a probrat koupi začátečnického dalekohledu. Nepotřebuje nic nového, tak se chci kouknout po bazarech. Investici vidím tak 5-7000 (to zjistím, kolik do toho chce vrazit). Vím, že běžný vstup je dobson 150-200mm, ale nevím, jestli to pro toho kluka nebude moc neohrabané a nevím, zda to bude používat jen ze zahrady nebo i vozit/nosit někam dál. Tak bych se chtěl poradit, zda tu máte nějakou dobrou zkušenost buď s nějakým menším newtonem ( 76/114/130) na AZ montáži (paralaktiku mu nechci cpát), aby to nebylo tak moc rozklepané. Nebo nějaký použitelnější achromatický refráček (tipuju 80-102), který toho kluka nepřevrátí. Malokuk mi přijde, že by ho zklamal chromatismem a malým použitelným zvětšením. Napadl mě 102/660, ale nevím, zda to nebude ještě moc barvit. Nebo jít rovnou do ohnisek 700 a víc? Jde mi o to, abych věděl, co mu rozumného nabídnout a nevím, zda bude mít čas prohrabovat se mraky příspěvků na fóru. Samozřejmě od toho nečekám pro něj zázraky, ale Měsíc, planety a nějaké zkladní DSO by to mělo zobrazit a by to bylo rozumně ostré. Zatím jsem mu půjčil bino a knížku.
Sice něco málo vím, ale radši se obracím na znalejší

Díky za tipy