Začátečník v radioastronomii

Teoretická radioastronomie a radiotechnika, informace pro začínající, FAQ.
NisutBitej
Příspěvky: 23
Registrován: 29. 04. 2019, 07:12
Věk: 21

Re: Začátečník v radioastronomii

#16

Příspěvek od NisutBitej »

Jestli jsi radioamatér, tak bys možná mohl radit ty mě. Zároveň by tě mohl zajímat tzv. projekt JOVE, který jsem nezmiňoval.
Odkaz na mou složku materiálů: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Pokud to teď funguje, nebude to už fungovat dlouho, to uložiště se ruší. Složka IBT obsahuje kromě dříve poslaného i článek pana Polívky (snad nevadí, že ho šířím) a jednu starou sočku. Složka zbytek obsahuje všelijaký balast, asi jsem ani neprocházel všechno, ale je tam něco o tom JOVE. Soubor Další info obsahuje část korespondence s p. Pol. a několik dalších odkazů (relevantnějších než ve zbytcích si myslim).
K vyhodnocování informací moudro nemám, neboť jsem pořád nevykonal žádná reálná měření. Dnes jsem začal zkoušet NESDR mini, ale zatim mám spíš pocit, že se v tom utopim.
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 987
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Začátečník v radioastronomii

#17

Příspěvek od ok1in »

Ahoj, otázkou je, co si od radioastronomie slibuješ, co chceš sledovat a jaké máš vybavení. Jirka Polívka je už dnes trvale v USA, vyměnili jsme si pár emailů a vzhledem k jeho věku už moc aktivity nepředpokládá. Projdi si i tato vlákna:
viewtopic.php?p=365336&hilit=radioteleskop#p365336
viewtopic.php?p=359027&hilit=radioteleskop#p359027
viewtopic.php?t=21497&hilit=radioteleskop

S parabolou 140 cm a kvalitním LNA se už dají docílit slušné výsledky ve sledování šumu Slunce jak na 1.4 GHz, tak i nad 10 GHz. Teď tady kompletuju 3m parabolu, ale to už je opravdu vyšší dívčí. Co se týče projektu Radio JOVE, dá se koupit kompletní kit - https://radiojove.gsfc.nasa.gov/radio_t ... erview.php

Jo, problematika je to opravdu obsáhlá a topí se v ní velmi snadno :mrgreen:
Odpovědět