Jaký hledáček?
Re: Jaký hledáček?
Děkuju moc za názor, s větším zvětšením než na kolik je "dělaný" jsem neuvažoval, hledám něco na rychlou prohlídku oblohy s větším zorným polem. Původně jsem uvažoval jen o lomém hledáčku 9x50, ale přeci jen tento větší je lepší
Dík moc za info.

Nemáš zač. Ono s ohledem na cenu je výhodnější ten Bresser. Taky zvládne větší zvětšení a budeš si tak moct prohlížet třeba Měsíc v pěkných detailech. TS budeš muset na něco posadit. Navíc pokud vůbec neplánuješ větší zvětšení, tak bych doporučil spíš trochu větší triedr. Třeba 10x50 se dá ještě trochu udržet v ruce, nebo ho o něco opřít. Větší binar např. 15x70 už sice potřebuje stativ, ale ten výkon je pak větší.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- Tomáš Lehocký
Hladáčik ES ReflexSight LED alebo Rigel Systems Quick Finder
Ahojte
Môj starý red-dot sa pomali poberá ku hviezdam.
Chcem kúpiť dačo ako Telrad ale nie Telrad lebo ten je obrovský.
Našiel som toto:
Rigel Systems Quick Finder
http://www.atc-astro.eu/eshop/rigel-las ... anovy.html
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... htung.html
Explore Scientific ReflexSight LED Finder
https://www.bresser.de/en/Astronomy/Exp ... inder.html
Okrem konštrukcie je rozdiel v tom že ES má kruhy 2 aj 4 stupne, Rigel má iba 2 stupne. (Ak som to dobre pochopil)
U rigelu sa mi páči že skličko je vo väčšej výške (ďalej) od ďalekohladu. Pri tom ES to neviem posúdiť. Cena je cca rovnaká.
Máte s niektorím hladáčikom skúsenosti?
Môj starý red-dot sa pomali poberá ku hviezdam.
Chcem kúpiť dačo ako Telrad ale nie Telrad lebo ten je obrovský.
Našiel som toto:
Rigel Systems Quick Finder
http://www.atc-astro.eu/eshop/rigel-las ... anovy.html
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... htung.html
Explore Scientific ReflexSight LED Finder
https://www.bresser.de/en/Astronomy/Exp ... inder.html
Okrem konštrukcie je rozdiel v tom že ES má kruhy 2 aj 4 stupne, Rigel má iba 2 stupne. (Ak som to dobre pochopil)
U rigelu sa mi páči že skličko je vo väčšej výške (ďalej) od ďalekohladu. Pri tom ES to neviem posúdiť. Cena je cca rovnaká.
Máte s niektorím hladáčikom skúsenosti?
--
Tomáš Lehocký
Tomáš Lehocký
Poslední dobou přemýšlím, jak vyřešit hledáček na velkém triedru.
Největších z mých triedrů má zorné pole 2,5°, což už je (zejména při hledání nějakých nenápadných hvězdokup nebo mlhovin) málo na namíření od oka.
Máte někdo tip/nápad na nějaký nízkoprofilový hledáček nebo cokoliv jiného, co by šlo na zaměření triedru použít?
Chci se vyhnout použití laseru.
Největších z mých triedrů má zorné pole 2,5°, což už je (zejména při hledání nějakých nenápadných hvězdokup nebo mlhovin) málo na namíření od oka.
Máte někdo tip/nápad na nějaký nízkoprofilový hledáček nebo cokoliv jiného, co by šlo na zaměření triedru použít?
Chci se vyhnout použití laseru.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Třeba tento a vytisknout si k tomu svojí nízkou základnu…
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledace ... -4350.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledace ... -4350.html
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Třeba toto + reddot? Průměr nevypadá menší, ale spíš lehce větší než na Omegonu, takže by se to vypodložilo adekvátním gumovým páskem. Případně najít něco podobného.
Nebo se dá koupit z aliexpressu za pár korun nějaká adekvátní "photo clamp", mají jich tam mraky, a k tomu přes 1/4 šroub přidělat třeba Vixen XY red dot finder II, ten má v balení nízkoprofilovou základnu s 1/4 závitem, prohlédnout lze v návodu zde. A pak to celé jen chytit k tomu dalekohledu. Já si takovými svorkami přidělávám 2kg powerbanku k alt-az montáži na závažovou tyč místo závaží.. nepletou se mi pak nikde kabely
Nebo se dá koupit z aliexpressu za pár korun nějaká adekvátní "photo clamp", mají jich tam mraky, a k tomu přes 1/4 šroub přidělat třeba Vixen XY red dot finder II, ten má v balení nízkoprofilovou základnu s 1/4 závitem, prohlédnout lze v návodu zde. A pak to celé jen chytit k tomu dalekohledu. Já si takovými svorkami přidělávám 2kg powerbanku k alt-az montáži na závažovou tyč místo závaží.. nepletou se mi pak nikde kabely

Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII, SG2.1x42H, Artes HR6x21, Zeiss SFL 8x40
Díky za tipy.
Ten oberwerk mount vypadá dobře, něco takového by se mi přesně líbilo + na to nějaký mini red dot.
Netušil jsem, že se něco takového dělá, počítal jsem, že montáž budu muset vyrábět
Postované red doty mě také napadly, ale přijdou mi pořád docela velké - triedr nosím v batohu, který často leží atd., musel bych to tedy pořád sundávat.
Na Ali (v ČR jsem to nenašel) jsou nicméně mini red doty určené jako zaměřovače pro pistole, některé dokonce se sklopným sklem, což vypadá jako skvělá varianta.
U nich ale bude nutné nějak zastínit laser, na noc to bude docela určitě moc jasné.
Ještě si to nechám trochu rozležet hlavě, možná přeci jen nakonec koupím hledáček vyloženě na astro, něco jako jste postovali, a prostě ho budu sundávat.
Ten oberwerk mount vypadá dobře, něco takového by se mi přesně líbilo + na to nějaký mini red dot.
Netušil jsem, že se něco takového dělá, počítal jsem, že montáž budu muset vyrábět

Postované red doty mě také napadly, ale přijdou mi pořád docela velké - triedr nosím v batohu, který často leží atd., musel bych to tedy pořád sundávat.
Na Ali (v ČR jsem to nenašel) jsou nicméně mini red doty určené jako zaměřovače pro pistole, některé dokonce se sklopným sklem, což vypadá jako skvělá varianta.
U nich ale bude nutné nějak zastínit laser, na noc to bude docela určitě moc jasné.
Ještě si to nechám trochu rozležet hlavě, možná přeci jen nakonec koupím hledáček vyloženě na astro, něco jako jste postovali, a prostě ho budu sundávat.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Velký výběr dávají pro toto použití kolimátotry pro airsoft ( pod tím google najde prodejce s velkým množstvím typů). Většina má více stupňů jasu, minimálně přepínač silný/slabý. To , co se prodává pro astro, není nic jiného, jenom se to tak prodává a nedělá to nic jiného.
Velký výběr třeba : https://airsoftpro.cz/cz/doplnky-ke-zbr ... kolimatory
Velký výběr třeba : https://airsoftpro.cz/cz/doplnky-ke-zbr ... kolimatory
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Shodou okolností jsem právě na AirsoftPro včera večer narazil.
Objednal jsem odtud jeden mini-red dot určený na pistolový závěr.
Mají tam i RIS lišty určené pro uchycení příslušenství na hlaveň, což se dá použít pro uchycení na centrální hřídel velkého triedru (obdoba toho, co postoval venn).
Jakmile mi to dorazí a budu mít příležitost vše vyzkoušet, napíšu sem dojmy pro případnou inspiraci ostatním.
Objednal jsem odtud jeden mini-red dot určený na pistolový závěr.
Mají tam i RIS lišty určené pro uchycení příslušenství na hlaveň, což se dá použít pro uchycení na centrální hřídel velkého triedru (obdoba toho, co postoval venn).
Jakmile mi to dorazí a budu mít příležitost vše vyzkoušet, napíšu sem dojmy pro případnou inspiraci ostatním.
- Stanislavxyz
Tyto levné kolimátory na zbraně mají většinou tu nevýhodu, že i nejnižší jas je stále příliš jasný. To je sice řešitelný problém, ale znamená to provést jistou modifikaci přístroje. Ovšem tento neduh se týká též mnoha (levných) kolimátorů určených pro astronomii, i pro to, že jsou to často ty stejné produkty, jak už poznamenal MilAN.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Včera jsem měl možnost vyzkoušet hledáček v praxi - je skvělý!
Velikostně sedí na triedr naprosto akorát. Není zbytečně velký, ale zároveň ani moc malý, aby zakrýval zorné pole šroub na nosné hřídeli.
Intenzita jasu má 4 stupně, na poslední je to použitelné, ale stále poměrně jasné - trochu to ztmavím začerněnou páskou před diodou.
Použil jsem red dot VictOptics FRE a RIS montáž pro úchyt příslušenství na hlaveň, která rozměrově na centrální hřídel sedí naprosto přesně.
A jak to vypadá vcelku:
Velikostně sedí na triedr naprosto akorát. Není zbytečně velký, ale zároveň ani moc malý, aby zakrýval zorné pole šroub na nosné hřídeli.
Intenzita jasu má 4 stupně, na poslední je to použitelné, ale stále poměrně jasné - trochu to ztmavím začerněnou páskou před diodou.
Použil jsem red dot VictOptics FRE a RIS montáž pro úchyt příslušenství na hlaveň, která rozměrově na centrální hřídel sedí naprosto přesně.
A jak to vypadá vcelku:
To vyzerá výborne, nielen je funkčne ale aj esteticky!
Chcel by som sa opýtať: niektoré hľadáčiky tohto typu majú sklo pomerne tmavé a v noci cez to vidno o dosť menej. Ako je na tom tento mrňous?
Chcel by som sa opýtať: niektoré hľadáčiky tohto typu majú sklo pomerne tmavé a v noci cez to vidno o dosť menej. Ako je na tom tento mrňous?
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Přes kolimárory se běžně dívá oběma očima- není potřeba ani vidět skrz něho. Přes ty více zakryté ( trubičkové) bylo možno zpředu dát krytku (i neprůhlednou ), aby se nerosil a tak ho používat. On svítí jen do oka 

Milane, ak toto bolo myslené ako odpoveď na moju otázku, tak sme sa asi nepochopili. Skúsim to inak
Tieto kolimátory majú sklo na ktoré sa premieta červený bod. Sklo nie je vždy čisté a úplne priehľadné, často je pri pohľade cez to vidno napr modrý nádych a slabší jas objektov pred ním (teda hviezd). Toto nie je problém napr u Telradu alebo Quick finderu, tie majú sklo číre. Videl som to však na viacerých pôvodne určených k zbraniam.
A že svietia len do oka je jasné a vlastnej ani nehrá rolu.
Tieto kolimátory majú sklo na ktoré sa premieta červený bod. Sklo nie je vždy čisté a úplne priehľadné, často je pri pohľade cez to vidno napr modrý nádych a slabší jas objektov pred ním (teda hviezd). Toto nie je problém napr u Telradu alebo Quick finderu, tie majú sklo číre. Videl som to však na viacerých pôvodne určených k zbraniam.
A že svietia len do oka je jasné a vlastnej ani nehrá rolu.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Na, asi jsi nepochopil, co píšu. Skrz ten menisk na kolimátoru se není potřeba vůbec dívat, pokud se dívám oběma očima- potom může být klidně neprůhledný A ten bod neprohlížím na tom menisku, teprve od něho se vytváří ten bod-teprve od něho jde rovnoběžný paprsek do oka . Plocha menisku funguje jako sférické zrcadlo, na rozdíl od Telradu, kde k tomu slouží spojná čočka a pak je jen paprsek usměrněn rovinným sklem´"zrcátkem"