Montáž NEQ6 pro
Re: Montáž NEQ6 pro
Opravdu nejde udělat vynucený flip dalekohledu před meridiánem? Když jsem testoval, jak se montáž chová, zkoušel jsem dát na jednom objektu force flipping/goto... a opětovné force flipping/goto... minimálně při jednom flipu dalekohled musel skončit před meridiánem. Myslím, že oba flipy se provedly. Defaultní auto flipping to provede pouze za meridiánem.
Vzhledem k tomu, že se zde řeší riziko nárazu dalekohledu do montáže, chtěl bych doplnit, že je dobré nedotahovat spojky ručního posuvu "na krev". Když jsou dotažené rozumně, po nárazu dalekohledu do montáže proklouznou a nechají pohony jet "za roh". Když jsou na krev, tak to může skončit vyhořením elektroniky montáže nebo se může poškodit něco na dalekohledu. Pokud jde o včasný flip, na to se dá připravit. Horší je, když nečekaně přijde roztrhaná oblačnost, pointace ztratí hvězdu a začne po ní pátrat. Pak je schopná dalekohled poslat do montáže a nevím o watchdogu, který by tomu spolehlivě zabránil. PHD2 má nastavení okna a max. změny jasu pointované hvězdy, ale nastavení je o kompromisu, jinak zase vypadává pointace bezdůvodně. Už jsem viděl i to, že se elektronika "zakousla" a pokračovala v pohybu vygenerovaném pointací, dokud ji člověk nevypnul. Ze stejného důvodu používám k napájení sestavy zásuvku s časovačem, která po definované době snímání všechno vypne.
Vzhledem k tomu, že se zde řeší riziko nárazu dalekohledu do montáže, chtěl bych doplnit, že je dobré nedotahovat spojky ručního posuvu "na krev". Když jsou dotažené rozumně, po nárazu dalekohledu do montáže proklouznou a nechají pohony jet "za roh". Když jsou na krev, tak to může skončit vyhořením elektroniky montáže nebo se může poškodit něco na dalekohledu. Pokud jde o včasný flip, na to se dá připravit. Horší je, když nečekaně přijde roztrhaná oblačnost, pointace ztratí hvězdu a začne po ní pátrat. Pak je schopná dalekohled poslat do montáže a nevím o watchdogu, který by tomu spolehlivě zabránil. PHD2 má nastavení okna a max. změny jasu pointované hvězdy, ale nastavení je o kompromisu, jinak zase vypadává pointace bezdůvodně. Už jsem viděl i to, že se elektronika "zakousla" a pokračovala v pohybu vygenerovaném pointací, dokud ji člověk nevypnul. Ze stejného důvodu používám k napájení sestavy zásuvku s časovačem, která po definované době snímání všechno vypne.
A to jde na ručce ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano, je to v ručce: Setup/Flipping mode/Force flipping - vynucení flipu při dalším goto. Je to jednorázové vynucení, pak se zase hned goto přepne do auto flipping režimu. Já jsem na to přišel tak, že po klasickém flipu u nohy mi vedly špatně kabely od kamer. Musel jsem se vrátit, abych je povolil a pak provést flip znovu. Možná to tam je až od určité verze synscanu.
Já používám tuhle funkci v ASCOMu, a to velmi často, a tam funguje naprosto regulérně. Jen je potřeba mít montáž pod vizuální kontrolou
Tohle je opravdu nová funkce v Setupu, která ve V.4 dříve nebyla. Takže jak funguje , bych nechal na těch, kteří ji z ručky používají.
Tohle je opravdu nová funkce v Setupu, která ve V.4 dříve nebyla. Takže jak funguje , bych nechal na těch, kteří ji z ručky používají.
Ahoj, mám od zimy taky tuhle montáž. Za pár měsíců začali ztuha chodit osy, tak jsem to rozebral, omyl isopropylem a namazal nějakou vazelínou na magneťáky s molybdenem. Složil, ale přesto to není ono. Vím, že se dají povolit ty kontra matky co jsou u polárního hledáčku a tyče protizávaží, ale zas to tam nemůže být moc volně. Proč mám pocit, že ty kónická ložiska stojí za h... Měnil je už z vás někdo?
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Z tvého popisu není moc jasné, jak až jsi to měl rozebráno. Takže : když povolíš ustanovky v RA a DEC, jak se ručně otáčí osy ? Pokud moc těžko, jsou moc utažené. Po 1 zimě je nesmysl to znovu mazat. Ale když to už děláš, tak vazelinou k tomu vhodnou. MoS2 to nebude určitě ono. Doporučuje se třeba Super Lube teflonová vazelina. Nic řídkého, jsou to pomaluběžná ložiska.
Mám v plánu udělat tu výměnu ložisek, až bude trochu času. Na YT jsem našel video, kde to chlapík dělá krok po kroku, jen je to teda na EQ6-R. Až se do toho pustím, tak napíšu zda to mělo nějaký pozitivní efekt.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Měl jsem rozebráno tak abych se dostal k ozubení a šnekům, jinak krom těch kónických ložisek zůstaly všechny na svém místě. Ale tam je to v pohodě, jde to trochu ztuha když se povolí ty ustanovky a hýbe se ručně, je drobet problém to přesněji vyvážit. Ještě to trochu povolím a až se k tomu dokopu použiju tu teflonovku. Děkuju
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Chápal bych výměnu ložisek, pokud by byla "vyběhaná", což tedy u ložisek, zatížených několika kg, která za celou dobu provozu absolvovala možná už několik otáček
určitě nehrozí. Navíc, u těchto válečkových ložisek jsou zrovna ty válečky tou nejodolnější částí systému, takže ony se "nevyběhají" a budou plně funkční i po milionech otočení. Jediné, co může celý systém poškodit, je neodborný zásah laika.

Loziska se vyrabeji v ruznych kvalitach a presnostech, to je take duvod k jejich vymenam.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Samozřejmě, ale součástí ložiska je i těleso montáže a hřídel - obojí z měkčího materiálu. Takže, pokud bude problém, nebude to ve válečcích, ale v opracovaných plochách pouzdra a hřídele. Protože v těchto montážích není vloženo radiálně axiální ložisko, ale jen klec s válečky. Funkční plochy jsou tvořeny tělěsem monáže a hřídelí. A hlavně, do něčeho zasahovat a měnit v okamžiku, kdy tam není problém, resp. nevím o něm a to jen z důvodu, že jsem to viděl na YT ?
MilAne, teoretická otázka: Je možné, aby byla plynulost pohybu v RA nebo Dec ovlivněna kvalitou ložiska. A to i při sederickém pohybu? Mám na mysli, zda se nějak může kvalita ložiska projevit na PE?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Asi tomu nebudeme říkat PE, to by bola perioda 1 den. Kvalita ložiska se samozřejmě na pohybu - hlavně jeho hladkosti- musí projevit.
Teď jde o to, kde bude příčina. Je to v opracování těla montáže, nebo v opracování povrchu hřídele, nebo je to ve špatné kleci s válečky ( t.j. toho, co chceme měnit a říkáme tomu ložisko ) ?
A teď tedy budu jen tipovat. Podle mě je v 99% na vině opracování tělesa nebo hřídele nebo zbytky a nečistoty po jeho opracování .Výměnu jehlového ložiska bych dělal až jako poslední
Teď jde o to, kde bude příčina. Je to v opracování těla montáže, nebo v opracování povrchu hřídele, nebo je to ve špatné kleci s válečky ( t.j. toho, co chceme měnit a říkáme tomu ložisko ) ?
A teď tedy budu jen tipovat. Podle mě je v 99% na vině opracování tělesa nebo hřídele nebo zbytky a nečistoty po jeho opracování .Výměnu jehlového ložiska bych dělal až jako poslední