Že indexová ryska může k něčemu dalšímu být, k tomu se zkusím dobrat:
Indexová ryska se kalibruje jednorázově po kolimaci polárního hledáčku, např zde:
http://www.nightskyimages.co.uk/polar_alignment.htm.
Indexovou rysku nastavíme při kalibraci na 0.
Kalibruje se při polárce v tranzitu, tzn. polárka je nejvýše.
Polárka na ciferníku matnice polárního hledáčku je v pozici 0.
Pozice 0 je po převrácení obrazu hledáčkem nejnižší místo ciferníku.
To asi není nic, na čem bychom se neshodli.
No a teď věc, kterou neozdrojuju, ale přijde mi přirozená:
Pokud mám nakalibrovánou rysku, platí kdykoliv:
Když nastavím na stupnicích RA osy nejpopulárnější čas a datum tranzitu polárky (1.listopadu 0:00) a indexovou rysku na 0:
0 na ciferníku matnice polárního hledáčku ukazuje místo polárky v tranzitu.
z toho vyplývá 0 na ciferníku je nejníže.
Dosáhl jsem přesného splnění požadavku "aby značka pro Polárku v hledáčku ( = malý kroužek na kružnici) mířila dolů.
Dodatečné doplnění: Píšu pomalu, ověřoval jsem předchozí postup raději v literatuře. Souhlas, AzEq6 je udělaná...grrr... jakoby s tím vůbec nepočítala. Trojúhelníček pro odečítání datumové stupnice umisťoval... grrr... předseda okresního výboru KSČ (komunistická strana číny). Pardon, já na některé nedomyšlenosti té montáže mám fakt pifku. Naučil jsme se uvedený postup na nižších verzích montáží, které pořád používám, když potřebuju něco mobilnějšího. Jsme hodně od původního tématu, asi je čas diskuzi na téma metod polárního ustavení ukončit. Děkuji za trpělivost.
Aj doplnění 2...s tím odhadem směru dolů a nahoru jsi mi nahrál, s tím jsem se totiž nesmířil, hledal jsem po půlce internetu přesnou metodu jako blázen a jsem na to hrd!