Jen tak mimochodem, když už jsem u těch peněz, podívej se na téma "Dalekohledy"/"Robotický dalekohled FRAM", rozjela se tam diskuse o penězích a o tom, jestli mají víc peněz amatéři, nebo lidové hvězdárny. Možná se pobavíš

Vláďa
Vláďo, libí se mi, že necháš lidi bavit se na "svůj účet"
 . Když se podívám na vybavení lidových hvězdáren, tak bych brečel. Staré dalekohledy, které jsou mnohdy poškozené, nebo opticky zastaralé. Poměrně slušně vybavená hvězdárna Prostějov má techniku hodně zastaralou a o nějakám 300mm Ritchey-Chretien se jim může jenom zdát - přestože u nás je již vlastní několik amatérských astronomů - nebudu jmenovat. Taktéž SBIG 10XME nebo 2000XM má u nás více lidí, nevím kolik jich vlastní lidových hvězdáren. To že jsou vybaveny alespoň nějakou technikou, za to mohou vděčit 20-50 let starým investicím. Díval jsem se několika dalekohledy v menších hvězdárnách a obraz byl mizernější než v běžném 200mm Newtonu do 20 tisíc i když takový dalekohled by dneska stál milion a více. Bohužel opticky je ale "out" a všude řeknou - nemáme peníze na něco jiného, jsme rádi, že máme na topení a elektriku.
. Když se podívám na vybavení lidových hvězdáren, tak bych brečel. Staré dalekohledy, které jsou mnohdy poškozené, nebo opticky zastaralé. Poměrně slušně vybavená hvězdárna Prostějov má techniku hodně zastaralou a o nějakám 300mm Ritchey-Chretien se jim může jenom zdát - přestože u nás je již vlastní několik amatérských astronomů - nebudu jmenovat. Taktéž SBIG 10XME nebo 2000XM má u nás více lidí, nevím kolik jich vlastní lidových hvězdáren. To že jsou vybaveny alespoň nějakou technikou, za to mohou vděčit 20-50 let starým investicím. Díval jsem se několika dalekohledy v menších hvězdárnách a obraz byl mizernější než v běžném 200mm Newtonu do 20 tisíc i když takový dalekohled by dneska stál milion a více. Bohužel opticky je ale "out" a všude řeknou - nemáme peníze na něco jiného, jsme rádi, že máme na topení a elektriku.Je samozřejmě dobře, když město dá peníze na rekonstrukci budov a dalekohledů, ale málokdy dostanou peníze na nákup nové techniky (viz třeba Zlín). Kdyby stát věnoval hvězdárnám peníze na vybavení za které lze pořídit 1km dálnice, byly by vybavené až po střechu pěknou technikou.