Mars 2005

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
voko

Mars 2005

Příspěvek od voko »

Tak jsem se dnes nad ránem znovu vrátil k pozorování Marsu a lhal bych, kdybych řekl, že to bylo vizuálně o 100% lepší, ale lepší to určitě bylo. Nestačil jsem si zatím vyrobit nějakou rozumně použitelnou clonu, kterou bych nasadil na poměrně měkkou rosnici, věřím že by to bylo ještě lepší (ostatně to píšete a i radíte použít a nemám důvod tomu nevěřit, resp. jsem o tom přesvědčen). Naštěstí mám na experimentování do opozice ještě dost času.
Ale překvapilo mě snímkování webkamerkou (LPI) - oproti tomu, co jsem očekával, docela vynikly jak albedové útvary, tak i čepička. A ještě hezčí byl pohled i snímek přes tmavě žlutý filtr, vše se přes něj ještě trochu zvýraznilo. A snad ještě oranžový filtr stál za zvážení, ostatní nic moc (světle modrý, světle zelený a červený), takže potvrzuji slova pana Zahajského. Jen aby se ještě trochu Mars přiblížil a nebude to mít chybu.
Končil jsem za světla a i přes již dost orosenou korekční desku se pořád daly pořídit jakž takž slušné snímky.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Mars 2005

Příspěvek od MaG »

Pavuk_ napsal:
PS: ciapocka je naozaj mrnava, mam pocit, ze od zaciatku augusta sa zmensuje (zeby Martanske leto?)Léto na jižní polokouli Marsu (kde slábne i čepička viditelná ze Země) začalo 16. 8. 2005. Severní čepičku neuvidíme ani při opozici. (Léto na jihu končí 22. 1. 2006)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Rambo

Mars 2005

Příspěvek od Rambo »

Dne 1.9.2005 jsem mezi 4:45 až 5:50 pozoroval Mars v N114/900, použil jsem zvětšení od 100 do 200, převážně však 180. Obraz však nebyl díky velkému seeingu nic moc, když jsem pozoroval naposledy 29.8. po půlnoci, tak to bylo mnohem lepší. Nyní jsem sice také viděl albedové útvary, ale bylo to spíše na hranici tušení a jižní polární čepičku (SPC) jsem neviděl, jen chvílemi se mi tam zdálo menší zjasnění v místech, kde by se SPC měla nacházet. To bych však také přičítal postupujícímu létu na Marsu a rychle se zmenšující se SPC. Velmi pěkný přehled vývoje SPC, ale i celkové viditelnosti Marsu je např. na těchto stránkách:
http://elvis.rowan.edu/marswatch/images/
SKLP

Mars 2005

Příspěvek od SKLP »

Dnes 1.9.05 jsem od 5:00 do 5:30 SELČ pozoroval Mars refraktorem 60/700 při 175x zvětšení.
Dobře jsem viděl polární čepičku a albedový útvar ("šmouhu") MARE ERYTHRAEUM.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
voko

Mars 2005

Příspěvek od voko »

Potvrzuji, i já jsem dnes - vlastně už včera (do třetice) opět pozoroval i Mars zhruba ve stejnou dobu a mohu říci, že tentokrát byly podmínky u mě excelentní. Seeing skoro žádný, takže mi to umožnilo si Mars prohlédnout při tisícinásobném (!) zvětšení s nevídanými detaily, jak jsem ještě žádnou planetu neměl možnost pozorovat. Škoda, že se mi pak zarosila korekční deska (asi v půl sedmé ráno už za plného světla), jinak bych se snad ani od dalekohledu neodtrhl!
mkcz
Věk: 59

Mars 2005

Příspěvek od mkcz »

voko napsal: Seeing skoro žádný, takže mi to umožnilo si Mars prohlédnout při tisícinásobném (!) zvětšení s nevídanými detaily...
Promiň, není to trochu moc na detaily ? ;)
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
voko

Mars 2005

Příspěvek od voko »

Jen jsem chtěl říci, že mi stav ovzduší dovolil použít bez velkých problémů až takové zvětšení. Samotného mě to překvapilo, nikdy jsem tak klidné ovzduší nezažil, ale bylo to tak. A pochopitelně to nebyly podrobnosti jak z oběžné dráhy, ale polární čepičku a albedové útvary jsem viděl celkem zřetelně, i když jas už nebyl až takový.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Mars 2005

Příspěvek od Psion »

voko napsal: Potvrzuji, i já jsem dnes - vlastně už včera (do třetice) opět pozoroval i Mars zhruba ve stejnou dobu a mohu říci, že tentokrát byly podmínky u mě excelentní. Seeing skoro žádný, takže mi to umožnilo si Mars prohlédnout při tisícinásobném (!) zvětšení s nevídanými detaily, jak jsem ještě žádnou planetu neměl možnost pozorovat. Škoda, že se mi pak zarosila korekční deska (asi v půl sedmé ráno už za plného světla), jinak bych se snad ani od dalekohledu neodtrhl!

Jenom malou poznámku k výrazu seeing. Seeing označuje souhrn pozorovacích podmínek, takže je buď špatný nebo výborný (řekněme 1 nebo 10). Žádný seeing tedy znamená, že není vidět nic :).
voko

Mars 2005

Příspěvek od voko »

To Psion:
Máš pravdu, bylo by lepší napsat výborný, mně se vybavila stupnice velký - malý (nevím, proč jsem si to tak zafixoval).
Kdybych měl charakterizovat skutečnost, tak bych ho dal asi někde mezi 1 a 2
1. atmosféra je tak ustálená (uklidněná), že dokonce hvězdy blízko u obzoru se třpytí (blikají) jen příležitostně. Mohou být obdrženy znamenité pohledy na planety a těsné dvojhvězdy při vysokém zvětšení.
2. atmosféra je velmi ustálená s příležitostným narušením obrazu při vysokém zvětšení.

Spíše než neklid ovzduší mi při tom zvětšení už vadily pravidelné malé záškuby od pohonu montáže
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mars 2005

Příspěvek od Psion »

Abych upřesnil informaci o seeingu. Ve světě se používá stupnice 1-10 (vyjímečně 1-5), kde 1 znamená nejhorší a 10 nejlepší seeing.

Samotný seeing lze vysvětlit pohledem na dno krytého bazénu. Když je voda naprosto klidná vidíte podrobnosti na dně bazénu zcela zřetelně (výborný seeing) a když je voda zčeřená umělým vlnobitím vidíte dno velmi špatně (špatný seeing). Obraz ovlivňuje i okolní světlo, které se odráží na hladině (možno přirovnat k přesvětlení oblohy oblohy), nebo pokud je voda špinavá (znečištění atmosféry).
Cassi

Mars 2005

Příspěvek od Cassi »

Přidávám příspěvek (foto)

Údaje k fotografii:

Datum: 4.9.2005
Čas: 3:47 SEČ
Místo: Hodkovice n/ M.
Fotoaparát: digitál Kodak EasyShare CX7220
Optika: afokálně přes dobson 300/1700mm, zv. 425x
Expozice: automatická
Clona: automatická
Poznámky: Je tam náznak jižní polární čepičky a tmavší oblasti (Mare Erythraeum)
Kometa C/2024 Y1
Cassi

Mars 2005

Příspěvek od Cassi »

Cassi napsal: Je tam náznak jižní polární čepičky a tmavší oblasti (Mare Erythraeum)

Na to Mare Erythraeum mám nějak štěstí ;D ;D ;D Letos v roce 2005 jsem viděl jen a jen M.Erythraeum, žádný jiný útvar (mimo čepičky) jsem letos ještě zatím neviděl 8)
Kometa C/2024 Y1
VK

Mars 2005

Příspěvek od VK »

Psion napsal:

Jenom malou poznámku k výrazu seeing. Seeing označuje souhrn pozorovacích podmínek, takže je buď špatný nebo výborný (řekněme 1 nebo 10). Žádný seeing tedy znamená, že není vidět nic :).
On ten výraz "seeing" je hlavně velmi nešťastně zvolený. Obyčejní lidé (neastronomové, především ti dříve narození) mu nerozumějí. Obyčejní lidé však velmi dobře - bez sebemenšího vysvětlování - rozumějí slovům "chvění vzduchu", což je prakticky totéž (teoreticky samozřejmě ne, ale to při základním dorozumívání nevadí).

V astronomické praxi je ovšem mnohem důležitější umět seeing vhodně kvantifikovat/kvantitativně vyjádřit.

V. K.
sandor

Mars 2005

Příspěvek od sandor »

6. 9. nad ránem - Mars byl opravdu pěkně vidět za malého vzduchobití, které vyvolávalo jen nepatrné chvění celého obrazu a jen místy rozmázlo nějaký detail při 150 násobném zvětšení a průměru objektivu 200 mm.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mars 2005

Příspěvek od Psion »

Taky přidám jedno foto z dnešní noci. SW ED80, kamera ToUcam PRO, složeno z 50-ti obrázků v K3CCDTools, IRIS.

Odpovědět