Vyzkoušejte si zpracování

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 346
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43
Bydliště: Brno
Věk: 71

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1381

Příspěvek od Evzen »

Pepo, máš to pěkný, z kreslení bych ti dal "1"! Fakt je to zatím nejlepší, z toho, co jsme předvedli.
E.
Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1677
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 65

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1382

Příspěvek od astar »

Na tom jednom nemůže být vidět nic . Šum je 4 ADU signál proti pozadí po převodu je 1.6 ADU. Přikládám obrázek jaký je rozkmit jasů v blízkosti té jasné hvězdy vpravo.
Přílohy
Šum.jpg
Šum.jpg (375.77 KiB) Zobrazeno 807 x
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO
Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 346
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43
Bydliště: Brno
Věk: 71

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1383

Příspěvek od Evzen »

Zdeněk: Ten jednotlivý snímek má pozadí dle očekávání - 7.8 e-3. Je odečtený dark? Pokud ne, tak jak vypadá? U tohoto snimače by měl být na úrovni pár ADU.
[Bin 2x2 dá signál x4, to zhruba vyrovna menši šířku filtru a dostanem se zhruba na úroveň mého Atika s 7nm filtrem.]
E.
Zdeněk Vojč
Příspěvky: 211
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1384

Příspěvek od Zdeněk Vojč »

Kluci díky za příspěvky.
Rád bych to nějak shrnul.
Z vašich příspěvků mi vyplývá, že problém je v krátké expozici jednotlivého snímku. Měla by být min 10min. Pak by se dostalo na snímek více signálu?
Nebo to ukazuje na nějaký jiný problém?
Zdeněk
Zdeněk Vojč
Příspěvky: 211
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1385

Příspěvek od Zdeněk Vojč »

Zdeněk Vojč píše: 18. 01. 2022, 08:52 Kluci díky za příspěvky.
Rád bych to nějak shrnul.
Z vašich příspěvků mi vyplývá, že problém je v krátké expozici jednotlivého snímku. Měla by být min 10min. Pak by se dostalo na snímek více signálu?
Nebo to ukazuje na nějaký jiný problém?
Zdeněk
Dark frame má mean 500,95 (16 bit), 0,007643,
Light frame má mean 512,1 (16 bit), 0,007813
LightC frame má mean 11,38 (16bit), 0,0001737

Takže to sedí ne?
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 10394
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1386

Příspěvek od Psion »

Můžeš dát někam RAW těch snímků? Jakou mají pološířku propustnosti ty filtry, 6 nm? Mě přijde ten Light snímek hrozně tmavý, měl by být úplně jinde oproti DF.
Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1677
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 65

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1387

Příspěvek od astar »

Ano to odpovídá , tady jen 11.1 místo 12 ADU. Jak jsem napsal výše, tak signál proti pozadí, přibližně čára na obrázku, je 1,6ADU.

Pepo , Zdenek to má napsáné u snímku na strofotkách Astrodon 3nm .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 10394
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1388

Příspěvek od Psion »

Diky za info, tak to je pak jasné, 3 nm u tak slabého objektu je "tma". Jinak je vidět, že když se musí zatahat za křivky tak i Astrodon dělá kolem hvězd halo.
Zdeněk Vojč
Příspěvky: 211
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1389

Příspěvek od Zdeněk Vojč »

Verze bez hvězd. Nějaký signál tam je.
Přílohy
Image51-2.jpg
Image51-2.jpg (68.05 KiB) Zobrazeno 692 x
Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 346
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43
Bydliště: Brno
Věk: 71

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1390

Příspěvek od Evzen »

Ještě k tomu darku.
Snímač má 0.003e/s/pixel při 0 st.
Při -10 asi 0.001e/s/px. (Nevím, jaká byla teplota při snímání.)
Pro bin2 je to asi 0.004e/s/px.
Pro gain 0.25 e/ADU by tam za 300s mělo být něco kolem 5 ADU a nikoliv 500 !
Já tomu nerozumím...
E.
Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1677
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 65

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1391

Příspěvek od astar »

Těch 500 co má dark to je offset nic neobvyklého . I kdyby byla expozice 0,1 sec, tak to bude jen o ten termální proud menší asi 495?
Snímky mají taky offset a odečtením darku se to nuluje, pak zbude jen signál ve kterém zůstane celkový šum .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 10394
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1392

Příspěvek od Psion »

Pro porovnání DF z Canon 1100D ISO 1600, exp. 300s je asi o dva řády jasnější než snímek v OIII :)
Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 346
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43
Bydliště: Brno
Věk: 71

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1393

Příspěvek od Evzen »

Moje chyba, zapomněl jsem na offset.
Ale nějak se mi nelíbí ten velký offset. Když si představím, že měřím napětí 500V a pak za dosti dlouhou dobu jiné napětí 505V a diferenci získávám odečtením, tak bych dal přednost změřit přímo rozdíl těch dvou napětí (jako každé přirovnání to trochu kulhá, ale odečítat dvě velké naměřené hodnoty je poněkud riskantní).
Taky používám CMOS, ale barevnou a tam patřičný offset vyrobí všudypřítomné světelné znečištění. Používám za všech okolností gain 60 (asi 1.4 e-/ADU) a offset 8 (aniž bych věděl, co to přesně znamená). Podle světelnosti optiky měním jen délku expozice.
Zlaté (bohužel mrtvé) CCD.
E.
Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1677
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 65

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1394

Příspěvek od astar »

Evžene , není to velká hodnota, je to 500/65536 =0,0076 tedy 0,76 % rozsahu. O to se vlastně zmenší dynamika . Ale pochybuji , že rozeznáš hvězdu s plnou kapacitou a tu která bude o těch 500 menší ;) . Pokud by to byla půlka, tak to už by bylo něco jiného.
Já mám offset 1872 a nemám s tím žádný problém. Ano, mohu změnit, ale nemám důvod. Ono to jen tak strašidelně vypadá, že tam chybí 500 ADU.
Offset zjistíš jednoduše - průměr ADU darku kratičké expozice.
M.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 1249
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Vyzkoušejte si zpracování

#1395

Příspěvek od nou »

Offset aj gain sa pri CCD nastavovali tiež ale natvrdo pri návrhu/výrobe. Ten offset je tam dôležitý pre správnu kalibráciu. Totiž 500ADU je len priemer ale vyskytujú sa tam pixely +-200. Ak nie je dostatočný offset tak sa nedá spraviť dobrá kalibrácia a výsledkom je orezaný histogram.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript
Odpovědět