INDI, KStars a Ekos

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 569
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 50

Re: INDI, KStars a Ekos

#181

Příspěvek od mirkovacik »

Stalo sa mi, že sa mi Astromalina reštartla v priebehu noci. Montáž išla ďalej a kým som si sladko spal, nadránom pretiahla guiding kamerku cez šroub na nastavenie zemepisnej šírky... :(

Je možné nejako nastaviť Astromalinu tak, aby keď sa naštartuje, skúsila zastaviť montáž, v lepšom prípade rovno zaparkovala?
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 1248
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: INDI, KStars a Ekos

#182

Příspěvek od nou »

Toto by asi šlo spraviť iba nejakým D-Bus scriptom.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 569
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 50

Re: INDI, KStars a Ekos

#183

Příspěvek od mirkovacik »

Na pohľad mi to pripadá ako príliš zložité. Či by nebolo niečo jednoduchšie?

INDI by sa mal dať naskriptovať, aby sa po štarte spustil. Možno mu stačí iba poslať nejaké XML alebo sekvenciu... Na to by mohol stačiť nejaký jednoúčelový prográmek, alebo možno cez JMeter alebo SOAPUI (ak sa dajú rozchodiť na rPI)...

Tak ma napadlo - neexistuje nejaká proxyna, ktorá by sa dala postaviť medzi Kstars/Ekos a INDI server a odchytávala by všetky message a logovala ich niekam - v tej forme, ako tečú na port INDI servera?
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 569
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 50

Re: INDI, KStars a Ekos

#184

Příspěvek od mirkovacik »

Ako tak pozerám, tak INDI server komunikuje so zariadením cez stdin a stdout ovládača zariadenia. Možno by bolo úplne jednoduché poslať komandy do priamo ovládača montáže...
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 1248
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: INDI, KStars a Ekos

#185

Příspěvek od nou »

Teraz som si spomenul na indi_getprop a indi_setprop. https://www.indilib.org/develop/develop ... di-setprop

Myslím že by šiel spraviť watchdog script ktorý by pustil niečo ako

Kód: Vybrat vše

indi_setprop "EQMod Mount.STATE=PARKED"
A indi_eval by určite išiel použiť aj na sledovanie či montáž neprešla príliš ďaleko za meridián.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 569
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 50

Re: INDI, KStars a Ekos

#186

Příspěvek od mirkovacik »

Dik. Astro malina obsahuje aj kompilator C-ka? (patrilo by sa na unix masinu, nie?)

Sent from my SM-A415F using Tapatalk

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 1248
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: INDI, KStars a Ekos

#187

Příspěvek od nou »

Treba skúsiť pustiť "gcc" Ak nie tak stačí nainštalovať balíček build-essentials.

Tento príkaz by mal vypnut trackovanie.

Kód: Vybrat vše

indi_setprop "EQMod Mount.TELESCOPE_TRACK_STATE.TRACK_ON;TRACK_OFF=Off;On"
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: INDI, KStars a Ekos

#188

Příspěvek od hades »

nou píše: 14. 01. 2022, 13:37 A indi_eval by určite išiel použiť aj na sledovanie či montáž neprešla príliš ďaleko za meridián.
A neřeší tohle limity montáže?
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 1248
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: INDI, KStars a Ekos

#189

Příspěvek od nou »

Tie na záložke montáže v Ekos? To bude ovládané z KStars/Ekos. Ak sa stane že spadne samotné Kstars/Ekos ale INDI server beží vtedy ďalej tak montáž môže pokračovať ďalej a naraziť do seba.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: INDI, KStars a Ekos

#190

Příspěvek od hades »

Ok, rozumím. Měl jsem dojem že by to mohlo být řešené na úrovni INDI, že to nějak předá ovladači při inicializaci. Tak jsem se asi mýlil, díky za informaci.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: INDI, KStars a Ekos

#191

Příspěvek od hades »

Zkompletováno, ještě zbývá to podrobit komplexním testům:
krabicka_v6.jpg
krabicka_v6.jpg (387.38 KiB) Zobrazeno 673 x
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 3506
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Re: INDI, KStars a Ekos

#192

Příspěvek od biker.fm »

Asi mi to uniklo, kde to budes mit umistene (na dalekohledu, na montazi, ...) ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

------------------------------------------------------------
APM 152/1200 a mala Kowa na vylety do hor.
------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: INDI, KStars a Ekos

#193

Příspěvek od hades »

Na kruzích, které drží dalekohled. Vlastně na stejném místě, kde jsem měl původní řešení. Jen tohle je trochu větší a těžší
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 10387
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: INDI, KStars a Ekos

#194

Příspěvek od Psion »

hades píše: 16. 01. 2022, 22:24 Zkompletováno, ještě zbývá to podrobit komplexním testům:
Dobrej stroj, to bere na 12V tak 2A ne?
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2413
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 39

Re: INDI, KStars a Ekos

#195

Příspěvek od hades »

Myslíš NUC nebo celek? NUC není zas moc nenažraný, když je v "klidu" tak je to kolem 0,5A, ve špičkách jsem tam viděl i víc jak 2A. Sám jsem zvědavý, kolik to bude při běžné zátěži, když pojede Ekos, pointace, snímání, platesolving a tak. To bych chtěl dnes večer nanečisto vyzkoušet.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Odpovědět