Obecně k moderátorům

Vaše náměty a připomínky k tomuto fóru.
Odpovědět
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#841

Příspěvek od MMys »

Tedy vážení, já mám teď v poslední době poměrně dost práce, k fóru se dostanu spíš jen večer, a vy mi chystáte tohle. A já teď mám číst a posuzovat co kdo komu řekl, a jestli měl pravdu nebo neměl atd... No, přečetl jsem si to jednou, a v tom aby se s prominutím prase vyznalo (kor jestli už jsou nějaké příspěvky upravené - to bych musel hledat v logu). Hlavně mi nějak uniká smysl toho, co tady předvádíte. Jasně, každý moderátor je nějaký.

Hades se snaží být docela aktivní, za což mu dík, kor když já to teď dost nestíhám. Ale ono se to u mne zase zlepší. Že holt občas není zásah úplně šťastný, no stane se. V tom množství zásahů (jak tak koukám do logu) to už zase nijak extrémně nevypadá. Naprostá většina jich je korektních a na místě. Prosím o oboustrannou toleranci a neprovokování (hlavně Hades vs. MilAN)

Karell - ten nám to tu celkem neúnavně udržuje už dlouho, a hlavně tak, že to není skoro vidět, a nezpůsobuje to konflikty. Přitom těch zásahů je fakt hromada. Takže dík, hlavně za bazar.

V menší míře fungují ještě Dvader a MaG, i těm dík, a to jsme vlastně všichni. Já pak dělám hlavně ty věci, které ostatní nemůžou, tedy bany, mazání spammerů a podobné věci, a celkově údržbu a rozšiřování fóra, ještě se správcem serveru Honzou Str.

Byla tu krásná poznámka, že s moderátory se nediskutuje, k čemuž ale u nás slouží právě tohle téma. Možná je na tom něco pravdy. Po posledních událostech mám osobně chuť tohle téma když ne smazat, tak minimálně zamknout (abychom ho mohli když tak časem vzkřísit, pokud by snad bylo třeba). A doufat, že zase začne být jasno, a trochu se to uklidní. Ty zimy jsou každý rok krizový ;)

Tedy dočasně zamykám, než se to trochu uklidní. Pokud najdu nějaký zbytečný čas, tak to zkusím i trochu uklidit, ale neslibuju.

Případné námitky k práci jednotlivých moderátorů směřujte na mě, e-mailem, SZ, telefonem - kdo ho znáte.

A pokud snad budete mít námitky ke mě, tak to pošlete správci serveru - HonzaStr - on už si to se mnou vyřídí.

Ad Pupák - historií z CNC fóra jsem byl také obdarován. Jelikož jsem u toho nebyl, tak prostě pro mne platí presumpce neviny, a nehodlám ho podle toho nějak škatulkovat už dopředu.Tady zatím z jeho strany k žádnému významnému průšvihu, za který by si zasloužil ban, nedošlo. Tak sem prosím tuhle historii netahejte. Vyslechl jsem si (aniž jsem o to stál) názory obou stran, a udělat z toho jasný závěr prostě nelze, když jsem toho nebyl přímo účasten. Ohledně nějakých nekalých komerčních aktivit fórum celkem důsledně hlídám, a snažím se ho směrovat do stavu, aby to nebyl reklamní server výrobců a prodejců všeho možného, ale na druhou stranu to zase nechci hnát do extrému, který by znemožňoval, aby kdokoli z nás pár svým kolegům z koníčku za rozumný peníz něco užitečného postavil a na AF to prezentoval. Ostatně ani nemohu, protože i já jsem za dobu existence fóra dost astro-věcí z mé dílny rozšířil mezi vás, a tak bych měl máslo na hlavě.

Martin
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#842

Příspěvek od MMys »

No tak jsem si to přečetl celé hodně stránek zpět, a závěr je takový, že bych to musel smazat buď skoro všecko, nebo nic. Jinak z toho vznikne ještě větší nesmysl. Nakonec jsem se rozhodl, že to tu nechám jako odstrašující příklad, jak některé věci nedělat.

A to včetně smazaných příspěvků o Pupákovi, které ale moderátoři vidí. Takové sem prostě nepatří. Opravdu je mi jedno, co kdo dělal před X lety na nějakém fóru Y, a sem to prostě nepatří a soudit to mi nepřísluší. Takže už do toho prosím dál nerejte (Pepo, příště s nadhledem prosím, proberem to na MHV u piva :-)

Dále bych byl rád, kdyby tohle téma sloužilo jen k řešení opravdu vážných problémů s nějakým moderátorem (tedy pokud vůbec má smysl to řešit veřejně). Jako prvotní řešení bych doporučil zkusit si vyřešit případný nesouhlas s moderátorem v soukromí, pomocí SZ a podobně, a teprve pak mi třeba dát vědět. Mě takhle už pár lidí napsalo také, a většinou se to vyřešilo ke spokojenosti obou stran.

Než někde rozpoutáte nějaký flame, tak se nejdřív zamyslete nad tím, co vaše reakce způsobí, a že to budou "uklízet" moderátoři, a že se to "uklízí" dost blbě, protože částečné promazání bývá mnohdy nemožné. A ve výsledku to vede k tomu, že se pak nespokojenost se zásahem moderátora řeší v tomhle vlákně, a oheň se přelije i sem. Přiděláváte nám tím jen práci, stejně se tím obvykle nic nevyřeší.

Nikdy jsem nebyl příznivcem nějaké cenzury názorů, ale určitá rozumná míra autocenzury, ve smyslu že okamžitě nenapíšu to, co mám na jazyku, bez ohledu na pozdější následky, by tady některým z diskutujících (tedy netýká se to pouze moderátorů) prospěla. To, že s něčím nesouhlasím, neznamená se tady rvát do krve za tu svoji jedinou pravdu. On ten náš svět (a asi i vesmír) je (naštěstí) trochu složitější.

Téma odemykám, a přeji jasné noci.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11502
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#843

Příspěvek od Psion »

Jen malou poznámku, za mě je celé tohle téma flame a je úplně zbytečné. Když má někdo výhrady, ať si je řeší soukromě s moderátorem.
Uživatelský avatar
Stanislavxyz
Příspěvky: 861
Registrován: 24. 10. 2012, 19:10

Re: Obecně k moderátorům

#844

Příspěvek od Stanislavxyz »

Podle mého soudu toto vlákno zbytečné není. Názor, že "s moderátory se nediskutuje" nesdílím. Moderátoři jsou také lidé a mají dobré i špatné vlastnosti, jako každý. I oni dělají občas chyby. Nevidím důvod o tom kultivovaně nediskutovat. Naopak to může vést k lepšímu porozumění některým kontroverznějším krokům nejen pro bezprostředně dotčené, ale i pro náhodné svědky těchto událostí (kteří nevidí soukromé zprávy, kterými to řešil "poškozený" a moderátor). Mě také leckteré zásahy moderátorů nepřijdou zcela korektní, ovšem uznávám, že mnohdy je to nelehká práce. Jak už tady někde zaznělo (a jak říkával Švejk a Božena Němcová) : "není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem".

Jiná věc je, co tu někteří debatující nedávno předvedli (v diskusi o výrobě montáže a poté i zde). A nebudu psát kdo a co a rozebírat argumentační klamy a podobné nepěkné věci. Kdo tuto diskusi sledoval v reálném čase (tedy před rozdělením, promazáním atp.) udělal si jistě vlastní názor na její aktéry. A od některých účastníků jsem to věru nečekal a docela mě zklamali...
Já bych se styděl takto psát.

Souhlasím zcela s názorem pana Martina: "Nikdy jsem nebyl příznivcem nějaké cenzury názorů, ale určitá rozumná míra autocenzury, ve smyslu že okamžitě nenapíšu to, co mám na jazyku, bez ohledu na pozdější následky, by tady některým z diskutujících (tedy netýká se to pouze moderátorů) prospěla. To, že s něčím nesouhlasím, neznamená se tady rvát do krve za tu svoji jedinou pravdu. On ten náš svět (a asi i vesmír) je (naštěstí) trochu složitější."

Ještě si dovolím připomenout slova zde dříve vyřčená (v jiné souvislosti, ale myslím, že takřka univerzálně platná) druhým panem Martinem: "Problém řeší obyčejná lidská slušnost a nebazírování na titěrných detailech."

Tedy popřál bych nám všem zde na fóru (nejen) do tohoto roku více té obyčejné lidské slušnosti.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Uživatelský avatar
Pupak
Příspěvky: 957
Registrován: 17. 11. 2005, 01:23

Re: Obecně k moderátorům

#845

Příspěvek od Pupak »

Asi není od věci, si uvědomit rozdíl mezi pojmy moderátor a cenzor. ;)
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 987
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#846

Příspěvek od ok1in »

Ale moderátor JE CENZOR - vyplývá to z jeho úkolu a každý uživatel se tomu buď přizpůsobí, nebo může jít jinam. Na fóru je pouze hostem, který má plnit to, co je po něm vyžadováno. A je na čase, aby si to všichni uvědomili. Když se to někomu nelíbí, má možnost jít jinam, nebo si zřídit své vlastní fórum. Tak jednoduché to je... :idea: Takhle se řídí mnoho jiných fór a speciálně v dnešní době to ani jinak nejde udržet. Tož asi tak - asi se to mnohým nebude líbít, ale tak to prostě je.
viator
Příspěvky: 283
Registrován: 25. 03. 2009, 08:53

Re: Obecně k moderátorům

#847

Příspěvek od viator »

Mám za to, že človek je zodpovedný za svoje činy ( teda aj výroky ). Mal by si byť vedomý toho, čo spôsobuje jeho konanie - jeho "produkt"...

Toto fórum sa tiež dá poňať ako "produkt" niekoho, kto (našťastie) cíti (myslím) zodpovednosť zaň/za procesy/dôsledky toho, čo ponúka, čo spôsobuje, čím a ako sa tým vlastne (spolu) prezentuje...teda je úplne na mieste, aby správca "produktu" stanovil "vlastné" pravidlá, s ktorými ak niekto súhlasí, môže v ňom pôsobiť. Je prirodzené vyjadriť svoj názor, no zároveň akceptovať názory ostatných, vrátane rozhodnutí správcu/správcov. Osobne sa tu snažím "pohybovať sa" takým spôsobom, aby som nespôsoboval hostiteľovi....no, aby ho nemrzelo, že mi "otvoril dvere"...

Osobne si veľmi vážim, že moderátori sú otvorení diskusii s nami aj na túto tému.

Uvedené, prosím, chápte ako vyjadrenie môjho názoru. Už naši predkovia hovorievali : "Vtáka poznať po perí, človeka podľa jeho činov"...
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
Uživatelský avatar
Yarkho
Příspěvky: 1466
Registrován: 23. 07. 2018, 18:20
Bydliště: Říčany
Věk: 42

Re: Obecně k moderátorům

#848

Příspěvek od Yarkho »

MMys píše: 26. 12. 2021, 18:41 Smetiště: za mě ne. Buď nechat, nebo rovnou do koše (když už to fakt nemá smysl nebo to sem zjevně nepatří)
Hoci nápad na založenie Smetiska chápem, prosím nerobte to: AF je jedno z mála miest, ktoré je slušne udržované. Naozaj tu nepotrebujeme "melee" sekciu, kde sa to bude podobať skôr na facebook než na AF.

(A z detstva si pamätám nápis: "Zákaz kutať na skládke!")
Celestron C11 Edge HD - C8 Edge HD - C6 XLT - TS Apo 125mm f/7.8, 102mm f/7, 80mm f/7
AZ-EQ6; HEQ-5; AZ-GTiX ; AM5 - bino MaxBright II / okuláry TV Panoptic / Vixen SSW / Baader Morpheus / SW Aero ED
http://astrofotky.cz/~Yarkho
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#849

Příspěvek od MMys »

Neboj,
veřejné smetiště nebude. Neveřejné je zde z historie, když jsme chtěli něco smazat, ale dál to jako moderátoři vidět. Ale nyní už není moc využívané, protože nový engine fóra umožňuje smazat příspěvky ta, že běžný uživatel je nevidí, ale moderátoři ano, označené jako smazané.

Samozřejmě jde i tvrdý výmaz, bez možnosti návratu, ale to používáme na spammery a podobně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 819
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 69
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#850

Příspěvek od midars »

Mrzí mě, že jsem v "neškodném tématu" Povolené přílohy s přílohou svg vyvolal takový rozruch. Tušit to, tak bych to řešil odkazem na svůj web, kde bych soubory svg pro případné zájemce nahrál Obrázek.
Moje astro, Astrofotky
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#851

Příspěvek od MMys »

Prosímtě, nic neřeš. SVG-čko jsem rád povolil, protože v něm mohou být různé šablony (třeba Bahtinovka) kde je vektorový formát nutný.

Ad Pupák vs. Psion - zamčeno, pročištěno, odemčeno :-) Nelam si tím hlavu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
peta62
Příspěvky: 2232
Registrován: 19. 05. 2016, 11:14
Bydliště: 49.7328008N, 13.3733147E

Re: Obecně k moderátorům

#852

Příspěvek od peta62 »

midars píše: 23. 01. 2022, 10:01 Mrzí mě, že jsem v "neškodném tématu" Povolené přílohy s přílohou svg vyvolal takový rozruch. Tušit to, tak bych to řešil odkazem na svůj web, kde bych soubory svg pro případné zájemce nahrál Obrázek.
V tom pripade bych ja nesl stejny dil viny zalozenim toho tematu ;)
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Uživatelský avatar
Pupak
Příspěvky: 957
Registrován: 17. 11. 2005, 01:23

Re: Obecně k moderátorům

#853

Příspěvek od Pupak »

Tak tohle snad ani nepotřebuje komentář :

od MaG
Neumíš diskutovat, teď navíc vložíš příspěvek - několik slov - a nad ním cituješ tři odstavce. Pro mě porušuješ pravidla. Vlastně tě tu nikdo z nás nepotřebuje. Doufám, že si brzy zasloužíš BAN, protože ty tu nikomu chybět nebudeš. Buď přestaneš sám, nebo na to dojedeš.

To už je rejstřík moderování rozšířen i o ubohé vyhrožování? :roll:
Uživatelský avatar
Sajri
Příspěvky: 524
Registrován: 05. 04. 2002, 19:28
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#854

Příspěvek od Sajri »

Pravidlo č. 7. ...
Nepřenášejte na fórum své soukromé spory. Ostatní uživatele obtěžují a obvykle je zde nelze vyřešit. Použijte vždy email nebo soukromé zprávy
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 987
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecně k moderátorům

#855

Příspěvek od ok1in »

Ale to není vyhrožování, jen pouhé konstatování. Zapoměls? Jsi jen host na cizím serveru... :idea:
Odpovědět