Včera se opět zadařilo a vyšla skoro celá směna (7,5h) u dalekohledu.
MHV 6,82 magnitudy, tedy velmi slušné. Mléčná dráha ukazovala velmi pěknou strukturu. Seeing velmi dobrý, 250x bez problému.
Mrzutý byl ovšem fakt, že nějaký Rakušan ve vesnici pár kilometrů ode mě to pral silným reflektorem snad vodorovně směrem ke mně.
Světlo bylo tak intenzivní, že jsem se s dalekohledem musel schovat za auto. Dojem z oblohy to ale nepokazilo
Objektem večera jednoznačně mlhovina Eskymák. Namodralá (ačkoliv, jak ze zdejších diskuzí vyplívá - jde o iluzi) barva.
Jasně odlišitelné jádro, vnější obal, centrální hvězda. Při velkém zvětšení a použití filtru viditelný i tvar jádra, což jsem rozhodně nečekal.
Zklamáním večera byl Stephanův kvintet. Maximum, co jsem z něj viděl, byla v bočním pohledu občas vyskakující dvě galaktická jádra, čili dohromady nic.
Je potřeba ho zkusit, až nebude tak nízko.
Mezi další nic-moc objekty jsem chtěl zařadit kulovou hvězdokupu NGC 2419 (C25), která se jeví jen jako nerozložitelná mlhavá skvrna (že jde o kulovku ale poznat jde).
Ovšem názor jsem změnil, když jsem zjistil, že je od nás vzdálená 300 000ly - tedy dál, než Magellanova mračna.
Je zajímavé, že je (na tu vzdálenost) relativně pěkně vidět tak vzdálenou kulovou hvězdokupu.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4