http://www.sharpstar-optics.com/index.p ... ation.html
Kterou budou němci pravděpodobné velmi brzo pod značkou TS Optics jako EDPH refráky.
Tohle bych zase tak striktně netvrdil. Sám mám na montáži s třecím převodem převodový poměr 1:340, a nepozoruji nějaké nectnosti. A to ani při snímání planet ve vysokém rozlišení, kdy kotouč planety sedí na místě jak přibitý, nijak nehoupe. Ale je fakt, že tam mám Sanyo Denki motor se 400 kroky na otáčku, a driver který umí 256 úrovní proudu, tedy microstepping je opravdu jemný, a autor tam má zjevně udělanou nějakou SW kompenzaci nelinearity pozicování v režimu mikrokroku (ostatně,tu mám já udělanou ve svém řídícím SW pro EQ6 také).
Tenhle přístup je ale úplně zbytečný. Jde to vyřešit elegantně úplně jinak, i na pomalejším mikrokontroléru. Prostě vysoký počet mikrokroků používáš jen při trackingu. Jakmile montáž jede vyšší rychlostí, lze počet mikrokroků snížit, a na maximální rychlosti motorů (kdy už je průběh proudu stejně vytvarovaný indukčností vinutí, časová konstanta vinutí je srovnatelná s periodou pulsů) můžeš jet klidně v half-stepu, efekt je stejný (dokonce má motor ještě o trochu větší moment, než když se ho snažíš dotlačit do sinusového průběhu, což už stejně fyzikálně nejde).