Venuše a Merkur ve dne

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MilAN »

Vzájemné přiblížení Venuše a Merkura umožňuje jednoduše najít Merkura ve dne. Navíc je Merkur skoro v největší elongaci - přes 20°, takže žádné velké přezáření slunečním světlem. Venuši lze za trochu průzračné oblohy najít bez problémů i v poledne obyčejným triedrem nebu hledáčkem 9x50, na Merkura to stačit nebude , ale k jeho nalezení lze právě jednoduše využít Venuši a dalekohled zvětšující tak 20x a více. Na průměru dalekohledu moc nezáleží, při průzračné a nezářící obloze postačí průměr 50 mm.
Lze se pokusit najít i Saturna, ale jeho velké úhlové rozměry a malá plošná jasnost budou vyžadovat asi již zapadlé Slunce.
Mnoho úspěchů !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal: Vzájemné přiblížení Venuše a Merkura umožňuje jednoduše najít Merkura ve dne. Navíc je Merkur skoro v největší elongaci - přes 20°, takže žádné velké přezáření slunečním světlem. Venuši lze za trochu průzračné oblohy najít bez problémů i v poledne obyčejným triedrem nebu hledáčkem 9x50, na Merkura to stačit nebude , ale k jeho nalezení lze právě jednoduše využít Venuši a dalekohled zvětšující tak 20x a více. Na průměru dalekohledu moc nezáleží, při průzračné a nezářící obloze postačí průměr 50 mm.
Lze se pokusit najít i Saturna, ale jeho velké úhlové rozměry a malá plošná jasnost budou vyžadovat asi již zapadlé Slunce.
Mnoho úspěchů !
To je hezká zábava, kdysi jsem o tom tady psal a byly i na Jupiteru vidět přes den rovníkové pásy :-)
MilAN

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MilAN »

Dnes je již pohodlně vidět  obě planety současně v jednom poli okuláru Nagler F16 v ED80/600.Merkur postupně ztrácí na jasnosti, je to znát hlavně, pokud není dosti průzračný vzduch. Fázi Merkura lze rozlišit od zvětšení 60x.
lubomir

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od lubomir »

MilAN napsal: . Fázi Merkura lze rozlišit od zvětšení 60x.tak to si skúsim.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
MaG
Kontaktovat uživatele:

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MaG »

Musím Milanovi poděkovat za pěkné pokoukání. I přes vytrvalé "mlíko" způsobené růzými cirry se nakonec podařilo najít Merkur. Potěšila mě kvalita obrazu v SW 80/600 ED. Pravdou je, že Merkur vypadal jako malilinkatá slaboulinká čárečka, dá-li se to tak popsat..

Bylo by hezké toto vidět v pondělí, nebo v úterý. Nechám se překvapit :-)

P.S. Lubomire, nechceš nám to tedy raději příště napsat až se podíváš? Já vím, že můj příspěvek je také o ničem, ale aspoň mohu ještě třeba dodat, že Milan má hezky nově udělané dalekohledy v kopuli a že se těším i na jiné věci v jeho podání :-)
Totéž očekávám od tebe. Ne takéto bezduché příspěvky.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MilAN »

Dnes po přechodu fronty  to bylo pěkné, bezproblémové pozorování. Oko se zaostřilo na Venuši a ve vzdálenosti 20' nebylo možno přehlédnout Merkura. Zítra bude vzdálenost pouze 4', nenechte si ujít.

Dnešní denní fotka : foceno v 15:51, exp. 1/1000s, ISO 100 , SW ED 80 , Canon 300D
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MMys »

Právě mám obě planety v zorném poli Newtona, snímky budou, a pěkné. A možná také video webkamerou. Ve 4mm okuláru při zv. 250x se obě planety pěkně vejdou spolu do zorného pole, a krásně je patrná fáze obou planet. Seeing sice dost ruší, ale dají se najít místa, kdy je obraz hezký.

Večer ještě zkusím záběru nad obzorem, Borgem při 308mm, aby tam něco bylo v záběru s nimi.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MilAN »

Pro porovnání se včerejškem, seskupení dnes v 15:42. expozice 1/1600s , velikost 100% ( stejné jako včera.)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MMys »

Tady se to nějak zatahuje, tak jsem stáhnul fotky, pořízené Canonem EOS 20D v primárním ohnisku N210/1000. Schválně ukazuji ty, které mají v pozadí bílou cirovitou oblačnost, Protože jsou prostě hezčí, než ty s fádně modrou oblohou. Cirry přecházely občas přes místo, kdy byly planety a byly velmi jemné, takže struktura je vidět i v dalekohledu. Snímky se velmi blíží pohledu dalekohledem při menším zvětšení řekněme 30-40x. Jde o téměř celé zorné pole foťáku. Planety byly od sebe vzdáleny pouhé 4' 10".

foceno v 19:58 a 20:00, 200ASA, 1/3200sec. úpravy snímku minimální, pouze trochu zvýšen kontrast, aby vynikly planety a oblačnost, mírný ořez a zmenšení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
hibiki

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od hibiki »

A nebylo by neco projekci, kde by byly videt faze ? prosim prosim :)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MMys »

Pak už tam nejsou vidět planety obě, a navíc byl tak mizerný seeing a malý kontrast, že z natočeného videa těžko půjde něco vyrobit. Tohle prostě moc na focení není, to se musí vidět, oko+mozek si se špatnými podmínkami poradí daleko lépe než foťák.

Ti jsi se nedíval ? Neviděl jsi to ? Dalekohledy přeci máš...
MilAN

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od MilAN »

Dnes jsou v odpoledních hodinách přímo excelentní podmínky na pozorování. Obě planety se vejdou do zorného pole, na poměrně tmavém podkladě oblohy je Merkur velmi výrazný. Fáze se dá tušit od zvětšení 40x, při zv. 60x lze fázi pozorovat nepřetržitě, bez potíží.Odpolední turbulence vzduchu i vítr sice ruší, ale lze pozorovat i při zv. 130x poměrně výrazný obraz.
voko

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od voko »

Tak to já jsem měl štěstí v neštěstí. U nás bylo pěkně, kolem šesté navečer se sice honily trochu mraky, ale pak se vyjasnilo a nebe bylo jak šmolka. Tak jsem vytáhl dalekohled, ale Venuši ne a ne najít (ani triedrem) - je fakt, že jsem ji ve dne pozoroval poprvé a nevěděl jsem vůbec, kde ji hledat. Navíc mi pozorování omezuje sousedova střecha, tak jsem to vzdal (v domění, že už jsou za ní), docela naštvaný. Pak jsem hledal jen sporadicky a kolem osmé večer jsem je konečně našel (ze vzdálenějšího stanoviště). Bohužel už byly za střechou pro fotografování (webkamerou + notebook s vybitou baterkou - proto potřeba elektřiny), tak jsem přenesl dalekohled o kus dál (tam už bohužel elektřina není) a aspoň se kochal pohledem. Přesně jak to má na fotkách MMys. Asi po půl hodině mi zalezly za střechu i na novém stanovišti, ale pohled úžasný.
Venuše se jevila jako skoro úplný kotouček a Merkur jako půlměsíček. Oba se bez problémů vešly do zorného pole při 150 násobném zvětšení. V triedru byly tak blízko, jak jsem planety už dlouho neviděl.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
hibiki

Venuše a Merkur ve dne

Příspěvek od hibiki »

MMys napsal:
Ti jsi se nedíval ? Neviděl jsi to ? Dalekohledy přeci máš...
S ostudou priznavam, ze jsem na to zapomnel :-[
Odpovědět