EQ-HD III.

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Re: EQ-HD III.

Příspěvek od MilAN »

Bill píše: 04. 12. 2021, 08:54 No všichni se ptali spíše na velikost PE a její průběh... To je trošku jiná křivka :-)
Ta je přeci na 1. obrázku - i když jen v malém provedení
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pupak

Příspěvek od Pupak »

2 Bill.
Budeš se divit, ale mám tu přes 20 e-mailů, kde lidi zajímá hlavně průběh křivky pointace, nikoli PE montáže, protože každý, kdo umí číst, si přečetl, že harmonické převodovky mají obecně PE vyšší než šnekový převod, ale jejich PE má výrazně lepší průběh pro pointování. Takže tyto lidi zajímá ten obrázek, který tam je, protože ten určuje její použitelnost na focení, nikoli nějaká pofidérní hodnota PE. Rozumného člověka zajímá výsledná přesnost regulace, nikoli její výchozí podmínky.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Mě by taky zajímal průběh samotné PE, věřím, že se dá upointovat každá rozumně vyrobená montáž, jak záleží dost i na seeingu. I ta nejlevnější a za mě nejhorší montáž co jsem kdy měl, tak pointace chodila +-/ 1,5".
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Já myslím, Milane, že ta křivka znázorňuje výsledné regulační odchylky celého systému, nikoli PE montáže. Ta musí být určitě řádově vyšší než 1". Korejci u HD montáží bez PEC udávají až +- 25" , ale je pravda, že používají i HD převodovky vel. 14 a 17, kde s klesajícím průměrem PE výrazně roste. Na své EQ-HDI s převodovkou vel. 45 v RA ose jsem naměřil PE -7" + 9", ale nevím, kolik do toho vnesl ten primární převod, takže PE převodovky stejně neznám. Nicméně to už neřeším. Kdo hledá přesnou montáž bez nutnosti pointace, musí vysolit čtvrt mega za kvalitní direct drive, nebo nějakou s třecím převodem, případně precizním šnekem. Pořád si myslím, že montáž, která váží 30 a unese 60 kg bez protizávaží má své výhody. Bezvůlovost je věc, kterou člověk ocení, když trochu rozumí strojařině a ví, co vůle v převodech znamenají pro regulační smyčku.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jasně, ale já myslím, že podstatný je výsledek při pointaci - a ten je slušný. Sice moc nevybočuje ( k lepšímu ) oproti montážím SW, ale je to něco za něco - jak ostatně píšeš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Psion píše: 04. 12. 2021, 09:56 Mě by taky zajímal průběh samotné PE, věřím, že se dá upointovat každá rozumně vyrobená montáž, jak záleží dost i na seeingu. I ta nejlevnější a za mě nejhorší montáž co jsem kdy měl, tak pointace chodila +-/ 1,5".
Já jsem prolezl dost různých fór a hledal, jak která montáž chodí a u EQ5, EQ6 jsem viděl křivky, které dost často lezly i přes +- 4" a četl jsem, jak se na tom lidi vyvztekali, než se jim to povedlo dostat na rozumnější hodnoty. Jak tu nejlevnější montáž, která má mrtvoly a vůle jak prase dostaneš dlouhodobě pod 2" bych fakt chtěl vidět. Stabilita převodů těch levných montáží je totiž dost zoufalá.
Co se seeingu týče, tam hodně záleží na kvalitě pointačního systému. Pokud umí pointaci na více hvězd, pak vliv seeingu není tak výrazný a to myslím, že umí dnes skoro každý.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 04. 12. 2021, 10:31, celkem upraveno 2 x.
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Trochu mi to připomíná ty debaty kolem ruských a amerických proudových stíhaček, kdy ty ruské jsou sice horší, ale zato je lze ovládat i manuálně, kdežto u těch amerických, když selže avionika, tak je to konečná.
Je to věc úhlu pohledu a určitého omezení v použitelnosti, ale za špičkovou montáž bez kompromisů také zaplatíme nekompromisní cenu. Moje snaha je, vyrobit něco, co funguje a nestojí to sto tisíc ( myslím tím ty malé). Red dot award to sice nevyhraje, ale zato to vydrží desetiletí bez nutnosti neustálého seřizování a ten řemínek, který je tam jediná věc, která se opotřebuje rychleji, se vymění opravdu velmi snadno a stojí stovku.
MartinT

Příspěvek od MartinT »

Tak jsem měl v posledních 2 večerech 2 okna po půlhodině s dírou v mracích a mohl jsem tu pointaci testnout.. Bohužel to dalo jen pár snímků, ale mohu říct, že upointuji lepší výsledek než s EQ6Pro při stejné zátěži. Což je na montáž která má i se stavem 8,5kg myslím dost dobré.. Zkusím sem dát nějaké lepší snímky.

Nejdříve jsem naložil jen TAK FS60 + pointer (přístrojová váha jen 3kg), včera pak plnou "zátěžovou" zkoušku s přístrojovou hmotností 13kg (2 refraktory, 2 kamery + pointer). To už je extrém který na této montáži provozovat standardně nebudu, přece jen +13kg přístrojů na hlavě a stativu co má dohromady 8,5kg je v extrémních polohách poněkud risk (věttší poryv větru by to asi dokázal převrátit)..
Naposledy upravil(a) MartinT dne 04. 12. 2021, 12:16, celkem upraveno 1 x.
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
MartinT

Příspěvek od MartinT »

Fotky v lepším rozlišení jsou tady ve veřejném albu: ALBUM

První 2 fotky patří k 600s nekalibrovanému snímku výřezu duše na ASI2600mc (bezvětří, zátěž 3kg).
Další 3 fotky patří k "těžké" sestavě, snímek nestrečnutý nekaliborovaný 180s Sadr na mono ASI294, v podmínkách míných větrných poryvů a v extrémní poloze do zenitu (vysoké namáhání RA osy).
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Tady jsou ty fotky. Martin měl problém, je sem nahrát. Pořadí je přehozené, sorry.
Přílohy
obr5.jpg
obr5.jpg (270.53 KiB) Zobrazeno 810 x
obr4.jpg
obr4.jpg (118.9 KiB) Zobrazeno 810 x
obr3.jpg
obr3.jpg (144.09 KiB) Zobrazeno 810 x
obr2.jpg
obr2.jpg (361.29 KiB) Zobrazeno 810 x
obr1.jpg
obr1.jpg (146.34 KiB) Zobrazeno 810 x
MartinT

Příspěvek od MartinT »

Jen poznamenám, že primární plánované konfigurace jsou od 4 (FMA180+FS60) do 7,5kg (FS60+FSQ85).

U CG5 Advanced GT kterou nahrazuji jsem byl rád, když to pointovalo do 2". Tj. myslím že zlepšení bude na této konfiguraci výrazné, skoro dvojnásobné, ale uvidíme až bude víc času a dobrý seeing.

PS. seeing byl dost mizerný a něco určitě přidává i ten lehký stativ.. Ale chtěl jsem se holt vejít do 15kg..
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pupak píše: 04. 12. 2021, 10:22 Trochu mi to připomíná ty debaty kolem ruských a amerických proudových stíhaček, .
Rozumím, odpovědi se nedočkáme, každopádně aspoň víme, že autoguiding funguje tak, jako u většiny montáží.
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Útočíš na mě zbytečně. Já už tu montáž nemám. Jestli ti vyhoví Martin a změří ti jí, ale já už to neudělám. Ta, co teď dokončuju, půjde z domu dřív, než bude čisté nebe a navíc je trochu jiná. Hýčkej si svého bronzového šneka a buď v klidu. :D
A to, že autoguiding funguje jako u většiny montáží, co váží třikrát tolik a unesou polovinu , je přece pozitivní, nebo ne? :lol:
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Je to v pořádku, že to funguje, nic proti tomu nemám. Mě to jen zajímalo, jak ty převodovky fungují z hlediska PE, což je věcí výrobce převodovky. Jde mi o věcnou debatu, vše ostatní kolem toho je zcela zbytečné.
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Když se podíváš do katalogů, tak těch HD převodovek je asi 20 druhů v desítkách velikostí a každá má z hlediska PE úplně jiné parametry. Změřit PE samotné převodovky já neumím. Na to nemám vybavení a PE montáže, je součtem chyb motoru, driveru, primárního převodu a převodovky, takže jediné, co je smysluplné, je zjištění, jestli ta soustava je dobře pointovatelná, či nikoli. Kdybych se měl rozhodovat, jestli si EQHD postavit, nebo koupit, tak by mi toto zjištění naprosto stačilo. PE převodovky by ti možná sdělil výrobce. Nikdo jiný na to asi potřebné vybavení nemá. On se ten rotační pohyb musí vytvořit něčím, co je přesné a změřit něčím, co je ještě mnohem přesnější, protože se bavíme o úhlových vteřinách a ty musím zase měřit něčím, co má řádově větší přesnost, takže tolik k věcné debatě.
Odpovědět