Konstrukce okulárů?
Konstrukce okulárů?
V bazaru se tu objevila velice zajímavá aukce a v ní spousta okulárů, jenom nevím co si mám pod některými písmeny v názvu představit. Předpokládám že pokud se v označení objeví písmeno „K“ jedná se o kellner, „H“ Huygens, „O“ předpokládám že je ortoskopický okulár. Bohužel pod písmenem „E“ a „Es“ nevím co si mám představit. Díky všem zkušenějším za radu a zdejší komentátory hlouposti a zbytečnosti příspěvků žádám aby můj příspěvek nekomentovali ještě jednou děkuji
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Konstrukce okulárů?
E jako Erfle, "s" může být širší zorné pole, nevím.
Konstrukce okulárů?
Mno kazdy vyrobce to sice znaci trosku jinak,ale zakladni orientace je zhruba tato:
R .. Ramsden
H .. Huygens
K .. Kellner
SMA ... vylepseny Kelner (Super modified Achromat)
O ... orthoskopic
P .. Plossl
S .. Superplossl (nicmene tato konstrukce miva i jina oznaceni)
E .. Erfle
UW .. UltraWide (sirokouhly)
B .. Bertelle
...
R .. Ramsden
H .. Huygens
K .. Kellner
SMA ... vylepseny Kelner (Super modified Achromat)
O ... orthoskopic
P .. Plossl
S .. Superplossl (nicmene tato konstrukce miva i jina oznaceni)
E .. Erfle
UW .. UltraWide (sirokouhly)
B .. Bertelle
...
Konstrukce okulárů?
Listy napsal: Bohužel pod písmenem „E“ a „Es“ nevím co si mám představit. "Erfle speciál ", konstrukce typu Erfle, jinak než klasicky uspořádaná soustava.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konstrukce okulárů?
Ono tech konstrukci Erfle je cela rada. Peti i sesticockovych, ... . Jsou oznacovany opravdu ruzne (Erfle I, Erfle II, Erfle S, Erfle M, ...). Onou "klasickou" konstrukci Erfle se pak zpravidla mini petickokove usporadani 2-1-2, ... .
Konstrukce okulárů?
Je možná konstrukční kombinace několika různých typů? Ze vsetínské hvězdárny jsem koupil kdysi okulár s označením Kpl-W. Marne jsem si lámal hlavu co to je za hybrid, mohl by to být třeba Kellner - Plosll WIDE?
Jinak ještě mám okulár RK ... Reversed Kellner (prevraceny K.)?
Jinak ještě mám okulár RK ... Reversed Kellner (prevraceny K.)?
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Konstrukce okulárů?
Když už jsme u konstrukcí okulárů - jaké parametry mají filtrové závity 1,25" a 2" (stoupání, provedení, průměr, prostě pro strojaře)? Chci si nechat vyrobit redukce pro okuláry které mám (oba jsou absolutně nestandartní ::)) a rád bych je měl i s možností přidání filtrů.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Konstrukce okulárů?
Paaja napsal: Když už jsme u konstrukcí okulárů - jaké parametry mají filtrové závity 1,25" a 2" (stoupání, provedení, průměr, prostě pro strojaře)? Chci si nechat vyrobit redukce pro okuláry které mám (oba jsou absolutně nestandartní ::)) a rád bych je měl i s možností přidání filtrů.
Bez zaruky ( ono se to obcas trochu lisi u ruznych vyrobcu ), ale takhle mi to na sebe pasuje : 1.25" filtr ma zavit M28x0.5, 2" filtr ma zavit M48x0.75.
Bez zaruky ( ono se to obcas trochu lisi u ruznych vyrobcu ), ale takhle mi to na sebe pasuje : 1.25" filtr ma zavit M28x0.5, 2" filtr ma zavit M48x0.75.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Konstrukce okulárů?
Díky, rozměry vyzkouším.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Konstrukce okulárů?
Prosim vás čo znamená značka SR na okularu?
ďakujem
MiSo
ďakujem
MiSo
Newton 114/900&&Trieder 8x21
Konstrukce okulárů?
Uveď celé označení okuláru.
Konstrukce okulárů?
Tak to ja neviem ake označenie cele ma ten okular. bol pridany hneď k ďalekohladu čo som kupil od Tromfu značky Celestron. mam 20 mm okular značky K čiže Kellner ale ten 4 mm neviem čo je jedine je tam značka SR 

Konstrukce okulárů?
To bude Ramsden a to S bude něco jako super
Běžný Ramsden má 30° a ten super bude mít možná o něco víc, oproti Kellneru má dál výstupní pupilu což je u 4 mm okuláru jistě výhoda (i tak to budou asi jen 3mm a to je hodně málo), ale má taky menší zorný úhel a myslím, že je na tom hůř i s barevnou vadou, jsou to totiž jen dvě jednoduché čočky. Kellner má jeden dublet, takže jakási korekce chromatické aberace tam je.
Běžný Ramsden má 30° a ten super bude mít možná o něco víc, oproti Kellneru má dál výstupní pupilu což je u 4 mm okuláru jistě výhoda (i tak to budou asi jen 3mm a to je hodně málo), ale má taky menší zorný úhel a myslím, že je na tom hůř i s barevnou vadou, jsou to totiž jen dvě jednoduché čočky. Kellner má jeden dublet, takže jakási korekce chromatické aberace tam je.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Konstrukce okulárů?
Aha. ďakujem za vysvetlenie takže super Ramdsen.
MiSo
MiSo
Konstrukce okulárů?
Listy napsal: To bude Ramsden a to S bude něco jako super
Ja som to kedysi hľadal na nete a ak sa dobre pamätám, tak to S bol symetric - teda mal by to byť symetrický Ramsden.
Ja som to kedysi hľadal na nete a ak sa dobre pamätám, tak to S bol symetric - teda mal by to byť symetrický Ramsden.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"