GSO Plossl?
GSO Plossl?
Máte někdo zkušenosti s (novějšími) okuláry GSO Plossl, především 25mm a 15mm? Chci je na deep-sky do svého newtona f/5. Zajímalo by mě jaká je ostrost hvězd u okrajů, kvalita antireflexních vrstev, kontrast. Původně jsem chtěl koupit Ultimy, ale jestli mezi nimi není podstatnější rozdíl v kvalitě tak rád ušetřím (700 je skoro zadarmo )
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
GSO Plossl?
Nemůžeš očekávat, že okulár za 700 kč bude stejně kvalitní jako za 3500 kč. Podle mých zkušeností lze srovnávat okuláry ve stejné cenové kategorii, ale pětinásobek ceny je i skokem kvalitativním.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
GSO Plossl?
vla napsal: Nemůžeš očekávat, že okulár za 700 kč bude stejně kvalitní jako za 3500 kč. Podle mých zkušeností lze srovnávat okuláry ve stejné cenové kategorii, ale pětinásobek ceny je i skokem kvalitativním.
Dobře, v čem je tedy konkrétně rozdíl?
Dobře, v čem je tedy konkrétně rozdíl?
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
GSO Plossl?
michal.b napsal:
Dobře, v čem je tedy konkrétně rozdíl?Sam si to napisal: ostrost hvězd u okrajů, kvalita antireflexních vrstev, kontrast.
Dobře, v čem je tedy konkrétně rozdíl?Sam si to napisal: ostrost hvězd u okrajů, kvalita antireflexních vrstev, kontrast.

GSO Plossl?
Pavuk_ napsal:
Sam si to napisal: ostrost hvězd u okrajů, kvalita antireflexních vrstev, kontrast. :)Pokud na obou typech jsou alespoň FC vrstvy, domnívám se, že mluvit o nějakém viditelném rozdílu se stalo na fóru pouze folklórem. a jako strašák před lacinějšími výrobky. Půjde zjistit pouze na extrémních objektech.
Připomíná mi to dost diskuse z oblasti Hi-Fi, jesli je lepší zkreslení 0,01 nebo 0,001 % .Které je lepší je nasnadě, ale ten rozdíl asi nelze zaznamenat.
Sam si to napisal: ostrost hvězd u okrajů, kvalita antireflexních vrstev, kontrast. :)Pokud na obou typech jsou alespoň FC vrstvy, domnívám se, že mluvit o nějakém viditelném rozdílu se stalo na fóru pouze folklórem. a jako strašák před lacinějšími výrobky. Půjde zjistit pouze na extrémních objektech.
Připomíná mi to dost diskuse z oblasti Hi-Fi, jesli je lepší zkreslení 0,01 nebo 0,001 % .Které je lepší je nasnadě, ale ten rozdíl asi nelze zaznamenat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
GSO Plossl?
MilAN napsal:
Pokud na obou typech jsou alespoň FC vrstvy, domnívám se, že mluvit o nějakém viditelném rozdílu se stalo na fóru pouze folklórem. a jako strašák před lacinějšími výrobky. Půjde zjistit pouze na extrémních objektech.
S tím tedy moc nesouhlasím, začal jsem s okuláry GSO, pak jsem měl levnější Celestrony, SW, Meade a Zeiss a nakonec jsem skončil na T-V a dovolím si tvrdit, že mezi výše jmenovanými rozdíly jsou a mnohdy podstatné, samozřejmě neměřil jsem je, ale rozdíly jsou jasně patrné. Tím nechci říct, že jsou některé okuláry špatné, všechny mi ve své době dobře posloužily, ale moje zkušenost je prostě taková, že čím jsou dražší tím jsou lepší. Nemyslím tím rozdíly mezi okuláry za 700 a 900 kč, ale rozdíly v dvoj až trojnásobku ceny již patrné jsou.
Pokud na obou typech jsou alespoň FC vrstvy, domnívám se, že mluvit o nějakém viditelném rozdílu se stalo na fóru pouze folklórem. a jako strašák před lacinějšími výrobky. Půjde zjistit pouze na extrémních objektech.
S tím tedy moc nesouhlasím, začal jsem s okuláry GSO, pak jsem měl levnější Celestrony, SW, Meade a Zeiss a nakonec jsem skončil na T-V a dovolím si tvrdit, že mezi výše jmenovanými rozdíly jsou a mnohdy podstatné, samozřejmě neměřil jsem je, ale rozdíly jsou jasně patrné. Tím nechci říct, že jsou některé okuláry špatné, všechny mi ve své době dobře posloužily, ale moje zkušenost je prostě taková, že čím jsou dražší tím jsou lepší. Nemyslím tím rozdíly mezi okuláry za 700 a 900 kč, ale rozdíly v dvoj až trojnásobku ceny již patrné jsou.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
GSO Plossl?
vla napsal:
S tím tedy moc nesouhlasím, , ale moje zkušenost je prostě taková, že čím jsou dražší tím jsou lepší. . S tím určitě souhlasím, jen nesouhlasím s rozdílem ve vrsvách. Nepoznám pohledem na objekt , jestli je tam FC nebo FMC - to už musí jt o extrémní objekt, takže bych ty vrstvy tak nedramatizoval.
------------
P.S. bylo by smutné, kdyby dražší okuláry nebyly lepší ...
S tím tedy moc nesouhlasím, , ale moje zkušenost je prostě taková, že čím jsou dražší tím jsou lepší. . S tím určitě souhlasím, jen nesouhlasím s rozdílem ve vrsvách. Nepoznám pohledem na objekt , jestli je tam FC nebo FMC - to už musí jt o extrémní objekt, takže bych ty vrstvy tak nedramatizoval.
------------
P.S. bylo by smutné, kdyby dražší okuláry nebyly lepší ...
lepší rada žádná než špatná
GSO Plossl?
Aniž bych měl osobní zkušenost s okuláry dražšími 2kKč jsem přesvědčený, že na jednom dalekohledu může být jeden okulár lepší a na jiném zas jiný a možná je to do jisté míry otázka subjektivního dojmu, takže podle mně na konkrétním dalekohledu se někomu může víc líbit pohled přes levnější okulár než přes dražší. Nejlepší je určitě nejdřív vyzkoušet a koupit, až co bude nejlepší.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
GSO Plossl?
michal.b napsal: Máte někdo zkušenosti s (novějšími) okuláry GSO Plossl, především 25mm a 15mm? Chci je na deep-sky do svého newtona f/5. Zajímalo by mě jaká je ostrost hvězd u okrajů, kvalita antireflexních vrstev, kontrast. Původně jsem chtěl koupit Ultimy, ale jestli mezi nimi není podstatnější rozdíl v kvalitě tak rád ušetřím (700 je skoro zadarmo )
Jak již bylo řečeno, určitě jsou kvalitnější okuláry než GSO. Ale já bych řekl, že nejsou tak špatné; mám 15mm a 9mm a pokud neočekáváš ostrost v krajích, tak za 700 Kč je to dobré. Opravdu se s nimi dá pozorovat bez toho, abych si musel nadávat, že jsem vyhodil peníze. Když vemu třeba Skywatcher UW 6mm, který mám, tak GSO okuláry stály 42% ceny Skywatcheru. Neřekl bych, že mají obraz v celkové kvalitě (subjektivně vnímáno) horší o cca 60% než výše zmíněný Skywatcher. Toť asi vše.
S pozdravem mkcz
Jak již bylo řečeno, určitě jsou kvalitnější okuláry než GSO. Ale já bych řekl, že nejsou tak špatné; mám 15mm a 9mm a pokud neočekáváš ostrost v krajích, tak za 700 Kč je to dobré. Opravdu se s nimi dá pozorovat bez toho, abych si musel nadávat, že jsem vyhodil peníze. Když vemu třeba Skywatcher UW 6mm, který mám, tak GSO okuláry stály 42% ceny Skywatcheru. Neřekl bych, že mají obraz v celkové kvalitě (subjektivně vnímáno) horší o cca 60% než výše zmíněný Skywatcher. Toť asi vše.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
GSO Plossl?
Takže rozdíl mezi GSO plossl a dejme tomu Celestron Ultima je značný? V pořádku, to jsem chtěl vědět, v tom případě nemá cenu se těmi GSO vůbec zabývat. Díky za názory 

Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
GSO Plossl?
michal.b napsal: Takže rozdíl mezi GSO plossl a dejme tomu Celestron Ultima je značný? V pořádku, to jsem chtěl vědět, v tom případě nemá cenu se těmi GSO vůbec zabývat. Díky za názory 
Rozdíl tam bude, ale nejsem si zcela jistý, zda-li pětinásobný ve prospěch Celestronu.

Rozdíl tam bude, ale nejsem si zcela jistý, zda-li pětinásobný ve prospěch Celestronu.
GSO Plossl?
Abych to ještě doupřesnil, jde mi o okuláry typu plossl a jim podobné. Mám starší typ GSO, které nejsou ani FC a navíc trpí astigmatismem už od 1/3 od středu pole. Vzhledem k tomu, že mi zorné pole kolem 50° docela stačí, chtěl jsem jenom upgradovat na lepší kvalitu.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
GSO Plossl?
michal.b napsal: Abych to ještě doupřesnil, jde mi o okuláry typu plossl a jim podobné. Mám starší typ GSO, které nejsou ani FC a navíc trpí astigmatismem už od 1/3 od středu pole. Vzhledem k tomu, že mi zorné pole kolem 50° docela stačí, chtěl jsem jenom upgradovat na lepší kvalitu.
Ten GSO okulár s 9mm ohniskem, který mám, je Fully Coated a druhý s 15mm ohniskem je Fully Multi Coated a vizuální rozdíl v obrazu je spíše v oblasti psychické než prakticky prokazatelné. Oba jsou v rámci očekávání za tu cenu dobré. Mám další okuláry jiných rozměrů a konstrukcí k oběma refraktorům a nejlepší je orthoskopický. Je to ale cenově úplně jinde v případě rozměru 31,7mm. Také jsem nedávno uvažoval o koupi Vixenu nebo Ultimy resp. Genuine Ortho. Asi nakonec zvítězí Vixen. Je totiž velmi pohodlný a obraz má výborný.
Ten GSO okulár s 9mm ohniskem, který mám, je Fully Coated a druhý s 15mm ohniskem je Fully Multi Coated a vizuální rozdíl v obrazu je spíše v oblasti psychické než prakticky prokazatelné. Oba jsou v rámci očekávání za tu cenu dobré. Mám další okuláry jiných rozměrů a konstrukcí k oběma refraktorům a nejlepší je orthoskopický. Je to ale cenově úplně jinde v případě rozměru 31,7mm. Také jsem nedávno uvažoval o koupi Vixenu nebo Ultimy resp. Genuine Ortho. Asi nakonec zvítězí Vixen. Je totiž velmi pohodlný a obraz má výborný.
GSO Plossl?
Zdravím,
k môjmu newtonu 130/650 si chcem dokúpiť nejaké okuláre, a celkom sa mi pozdávajú tieto GSO Plossly, konkrétne 4, 6, a 32mm
. Chcel by som poznať váš názor hlavne ohľadom vzdialenosti výstupnej pupily 4 a 6mm. Pri 4mm je eye relief udávaný 6mm a pri 6mm je 5mm. Je to dosť na pohodlné pozorovanie? Prípadne čo by ste mi doporučili v približne rovnakej cenovej kategórii? Za jeden okulár nechcem dať viac ako cca. 40-50€ (1100-1400 Kč).
k môjmu newtonu 130/650 si chcem dokúpiť nejaké okuláre, a celkom sa mi pozdávajú tieto GSO Plossly, konkrétne 4, 6, a 32mm

Celestron AstroMaster 130/650
Celestron SkyMaster 20x80
Celestron TravelScope 70/400
BRESSER 10x50
Canon EOS 1000D
Celestron SkyMaster 20x80
Celestron TravelScope 70/400
BRESSER 10x50
Canon EOS 1000D
GSO Plossl?
RobertD: Ty krátky ohniska ber tyhle http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher-swa-plossl/
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/