Barlow v kombinaci se zoom okulárem

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Waldron

Barlow v kombinaci se zoom okulárem

Příspěvek od Waldron »

Dobrý den,
jako nováček s pár vyčteninkami obracím se na slovutné fórum s žádostí o radu. Po zde vyčteném doporučení zakoupil jsem spektiv celestron regal 80 ed, abych poněkud univerzálněji uchopil problematiku pozorování, hvězdy - přírodu. Další doporučení bylo zakoupit okulár morpheus + Barlow. Vzal jsem to odzadu v domnění, že instaluju Barlow a podle toho jaké zvětšení a kvalitu to přinese, koupím okulár. Jenže regál s Barlowem lze zaostřit na předmět ve vzdálenosti asi 12 m a dál už ne. Ten násobič je 3x a okulár je celestron zoom 24-8mm. Otázka: Lze vůbec očekávat, že vznikne obraz při této kombinaci?
Jde o to, že buď budu Barlow vracet do supry, nebo přikupovat morpheus s nevím jakým ohniskem...doufal jsem, že se to dozvím prostřednictvím toho zoom okuláru.
Děkuji, hezký den
Waldron
MilAN
Věk: 77

Re: Barlow v kombinaci se zoom okulárem

Příspěvek od MilAN »

Tak odpovídáš si už částečně sám. Pokud s Barlowem nelze zaostřit na nekonečno, tak takové kombinace je nepoužitelná. Možná, že by stálo za to se obrátit i na toho, kdo ti tohle radil.
Vzhledem k tomu, že máš k dalekohledu zoom, dávající zvětšení 20-60x a vzhledem k optice, bych řešil okulár, dávající zvětšení někde v rozmezí 80-120x. A více určitě ne. Takže přicházejí v úvahu ohniska 6, 5 nebo 4 mm. Osobně bych vzal 5 mm- ale to je jen můj tip, co bych upřednostňoval já. A pokud Morpheus, potom F=4,5mm
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jožin110
Věk: 70

Příspěvek od Jožin110 »

Z vlastní zkušenosti pozor na jiné okuláry. Ten můj (4mm) má hlubší zápich s ostrými hranami. Při dotažení matice došlo k deformaci mosazného kroužku a okulár jsem pak nemohl vyndat. Mé zoom okuláry nemají ostrou hranu a tak i kdyby se to u nich stalo, tak půjdou vyndat. Mám starší 100 mm provedení.
Waldron

Příspěvek od Waldron »

No ta doporučení přišla od zde publikujícího člověka a věřím, že je odborník. Jen jsem zapoměl jeho nick. A abych uvedl na pravou míru jak to přesně bylo, napsal mi, že buď mám koupit okuláry morpheus dva - jeden na pozemko a druhý na astro. Jeden 12,5 a druhý 4,5, nebo je výhodné koupit jeden, plus Barlow. Ale mám prý zajet do supry a vyzkoušet, co mi víc vyhovuje...Doufal jsem, že zoom + Barlow něco zobrazí a já zmenšováním ohniska zoomem zjistím, zda je lepší kupovat 9,5 mm nebo 12,5, nebo ještě víc...nenapadlo mě, že zoom je specifický a s prodloužením ohniska objektivu si neporadí. Nikde jsem ani nenašel nákres toho jak zoom funguje, to by mi možná došlo, že je to nesmysl...
dex

Příspěvek od dex »

Obecně to jistě nesmysl není, raději jsem to experimentálně ověřil.
Regal nemám, vzal jsem ty největší blbosti, co mám - lidlskop, plastový "Barlow 3x" od lidlskopu, okulár zoom taky 24-8 mm.
Zaostřit jde se zrcátkem i bez.
Jak ten Regal ostří, nepomohlo by mírné prodloužení cesty (oddálení okuláru)?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

dex píše:Obecně to jistě nesmysl není, raději jsem to experimentálně ověřil.
No a k čemu jsi dospěl ? Že to je opravdu nesmysl , že ?
Vzdálení okuláru určitě nepomůže. Když zaostřím na 12m a chci ostřit na nekonečno, musím s ním jít naopak blíž.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Waldron píše:ještě víc...nenapadlo mě, že zoom je specifický a s prodloužením ohniska objektivu si neporadí. Nikde jsem ani nenašel nákres toho jak zoom funguje, to by mi možná došlo, že je to nesmysl...
Ale to vůbec nesouvisí s konstrukcí a vlastnostmi zoom okuláru. Ten se chová naprosto stejně jako kterýkoliv jiný. Problém je ten Barlow a vlastní dalekohled. Možnosti změny zaostření ve spektivu jsou velmi omezené a Barlow je nutno umístit do správné vzdálenosti od ohniska spektivu
dex

Příspěvek od dex »

Ergo mi vyplývá, že je problém v Regalu - Barlow by se musel zarazit poněkud dovnitř.
Waldron

Příspěvek od Waldron »

Přesně, chtělo by to aby se ten okulár dostal blíž. Když se snažím zaostřit, pomalu se obraz zlepšuje, ale pak narázím na konec ostřícího "kolečka" a vidím jednotlivá zrnka písku na taškách střechy protějšího baráku a když to zvednu nad střechu na stromy ve vzdálenosti 800 m - nic...
Waldron

Příspěvek od Waldron »

Akorát jsem nepochopil, co znamená ,,zaostřit jde se zrcátkem i bez"...to jde to zrcátko nějak vyndat? Já jsem tam toho Barlowa narazil úplně nadoraz a pak se snažil ho pomalinku vytahovat, ale obraz byl stále horší. Jestli jde nějak vyndat zrcátko - na které jsem Barlowem nejspíš narazil - tak to možná půjde doostřit...Ale přijde mi to celé jaksi moc homogenní na to aby z toho šlo něco vyndat...
peta62

Příspěvek od peta62 »

Zkousel to na Lidlskopu - refraktoru, proto ma zrcatko. Regal jej nema. To ,,zaostřit jde se zrcátkem i bez" psal aby vyjadril, ze je tam spousta prostoru, tedy ze zaostri delsi ( se zrcatkem ) i kratsi cestu svetla do okularu.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Problém je v tom, že kolega dex píše o normálním dalekohledu, který má dlouhý okulárový výtah na zaostřování a může tam vložit i zrcátko. Nic z toho se netýká tebe. Ty nic z dalekohledu odmontovat nemůžeš, hranol je napevno a bez něho to nejde.
Takže jsi sám zjistil, že s Barlowem to nezaostříš a to je výsledek . Nic víc s tím neuděláš. Je otázkou, proč se ti dostalo téhle rady, jestli kolega, co radil, má tenhle přístroj a i takový Barlow
dex

Příspěvek od dex »

Nedalo mi to, ještě pokus se spektivem:
SV41 - je to ovšem maksutov a nemá 1.25" okulár, ale menší na závit, takže Barlow ani nejde strčit do otvoru a musí se přidržovat vně dalekohledu.
Přesto, zkusil jsem to i s původním zoom okulárem (+ Barlow, zas ten plastový 3x od lidlskopa) a i zde jde zaostřit do daleka.
Obecně to tedy funguje a problém je jen ve specifickém případu (který, hádám, ten, kdo to radil, nepředpokládal).

Pochopil jsem správně, že použitým zoom okulárem bez Barlow zaostřit jde, a teprve s Barlow je problém?
Potřebné ohnisko okuláru by pak tudíž šlo zjistit i bez Barlow.
Rozsah ostření Regalu jednoduše změnit asi nepůjde. Pokud je nutné použít Barlow, zafungoval by nějaký, co bude mít čočku blíž objektivu?
Nabízí se vzít do Supry celý spektiv a vyzkoušet sestavu tam s různými Barlow, zda nějaký nezafunguje líp.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Promiň, ale proč stále píšeš o něčem jiném ? Samozřejmě, že Barlow a jakýkoliv okulár ve spojení fungují,( k tomu je Barlow určen ), jen je potřeba mít dostatek prostou pro ostření. A samozřejmě, existují i rozdíly v konstrukcí Barlow /Powermate.
Spektiv není žádný specifický případ. Spektivy mají celkem podobnou konstrukci a určení , liší se od astronomických dalekohledů, a ten kdo radí, by tohle měl respektovat. Pokud radí, měl by vědět a ne "předpokládat" , že by to mohlo jít. Celkem mi vadí, když někdo radí jak má dotyčný utratit peníze, nic o tom neví a nenese za to žádnou zodpovědnost.
A vůbec už nechápu potřebu použít Barlow, natož ten 3x, když můžu zvětšit zvětšení výměnnými okuláry, pro který je tento spektiv speciálně upravený
Jediná šance je použití Powermate, která by to mohla opticky zvládnout,(bylo by ale potřeba vyzkoušet), ale je otázka, proč tam vkládat drahý optický člen navíc, když tam mohu dát přímo okulár
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Waldron píše:No ta doporučení přišla od zde publikujícího člověka a věřím, že je odborník.
Odborník na slovo vzatý. Hodně členů AF zde něco publikuje, ale odborníků tu je jak šafránu ;) .
Waldron hlavně si tu čti a čti a nekoukej jen po těch, co hodně radí. Pak by jsi se asi dočetl, že se spíš doporučuje jen samotný okulár. Proč mít v optické cestě tolik skla? Snižuje to kontrast a ubírá to světlo. Dnes je celá řada kvalitních okulárů s krátkým ohniskem a dobrým komfortem pozorování. Vlastnosti kvalitních okulárů jsou známe a tak víš, co máš. Kombinací Barlow a nějakého levnějšího okuláru může vzniknout optická sestava né moc dobrých vlastností, o kterých nic nevíš.
Je lepší koupit jeden kvalitní okulár, než dva průměrné. Tím bych začal a Barlow použil jen tam, kde to je nutné.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět