Baader Ultra Highspeed SHO
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Re: Baader Ultra Highspeed SHO
To je pravda. V tom případě taky ještě může být reflex na krycím skle chladné komory u kamery. Pokud nejsou úplně špičkové AR vrstvy.
Z průměru reflexu (absolutního v mm) světelnosti a indexu lomu skla jde spočítat tloušťka skla kde dochází k reflexu. To by mohlo pomoci.
Z průměru reflexu (absolutního v mm) světelnosti a indexu lomu skla jde spočítat tloušťka skla kde dochází k reflexu. To by mohlo pomoci.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ještě doplním svůj test v příspěvku #22.
Stejná sestava = RASA 8" + ATIK 460 + Baader 3,5nm H-alfa F/2 filtr.
Na snímku je Vega s expozicí 6 minut, t.j 4,5x více světla než maximum v předešlém testu. Výsledek je velmi podobný. 100% rozlišení
Stejná sestava = RASA 8" + ATIK 460 + Baader 3,5nm H-alfa F/2 filtr.
Na snímku je Vega s expozicí 6 minut, t.j 4,5x více světla než maximum v předešlém testu. Výsledek je velmi podobný. 100% rozlišení
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tak Ha, jak presentuje Milan, vypadá velice dobře. Včera jsem fotil v Konojedech novým filtrem O3 a zdá se, že je ještě horší než ty předešlé. Nemám přesné srovnání stejné hvězdy, ale už jen z toho, že halo u toho nového a slabší hvězdy je jasnějš.
HD 200311 modrá magnituda 7.6 m má halo kolem 10 ADU tedy fotonů -- starý
HD 205196 modrá magnituda 7.96 m má halo kolem 14 ADu tedy fotonů -- nový
Z toho je vidět, že slabší hvězda má jasnější halo a to je právě přes ten nový filt . Pokud k tomu přidám i ten rozdíl v jasech hvězdy 0,36m, tak by to bylo 14*1,4 tedy 20 , což by bylo dvakrát tolik
.
Relevantnější výsledky budu mít až porovnám stejnou hvězdu (mám jen zatím jen Mexický záliv).
Tady je jsou obrázky vyrovnané na stejné pozadí a rozsah 100 ADU bílá - černá. Vlevo starý vpravo nový .
HD 200311 modrá magnituda 7.6 m má halo kolem 10 ADU tedy fotonů -- starý
HD 205196 modrá magnituda 7.96 m má halo kolem 14 ADu tedy fotonů -- nový
Z toho je vidět, že slabší hvězda má jasnější halo a to je právě přes ten nový filt . Pokud k tomu přidám i ten rozdíl v jasech hvězdy 0,36m, tak by to bylo 14*1,4 tedy 20 , což by bylo dvakrát tolik
Relevantnější výsledky budu mít až porovnám stejnou hvězdu (mám jen zatím jen Mexický záliv).
Tady je jsou obrázky vyrovnané na stejné pozadí a rozsah 100 ADU bílá - černá. Vlevo starý vpravo nový .
- Přílohy
-
- Porovnání O3.jpg (286.84 KiB) Zobrazeno 2274 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Chtěl jsem si ověřit, kam až se dá zajít se světelnými poměry při focení sestavou RASA +ATIK 460 + 3,5nm H-alfa F/2 Baader filtr.
Foceno z města, zákal + vlhkost, Měsíc 2dny úplňku. Střídavě přecházející slabá oblačnost, měnící pozadí snímku až o 50% ( kde to bylo více nasvětlené, už snímky nepoužity). Měření SQM - hodnota 19,0. 14 expozic po 6 minutách . Složení, úprava jasu a kontrastu-žádné speciální úpravy, jen fotoeditor ZPS X.
Rozdíl oproti focení v podmínkách, kdy SQM ukazuje hodnoty přes 21 je určitě znát, ale i tak se dají udělat ještě použitelné snímky .Jako zkouška dobré, ale dál v podobných podmínkách fotit určitě nebudu
. Určitě ne v nasvíceném zákalu, vlastí světlo je to nejmenší zlo
NGC 6992, 100% rozlišení, bez ořezu

Foceno z města, zákal + vlhkost, Měsíc 2dny úplňku. Střídavě přecházející slabá oblačnost, měnící pozadí snímku až o 50% ( kde to bylo více nasvětlené, už snímky nepoužity). Měření SQM - hodnota 19,0. 14 expozic po 6 minutách . Složení, úprava jasu a kontrastu-žádné speciální úpravy, jen fotoeditor ZPS X.
Rozdíl oproti focení v podmínkách, kdy SQM ukazuje hodnoty přes 21 je určitě znát, ale i tak se dají udělat ještě použitelné snímky .Jako zkouška dobré, ale dál v podobných podmínkách fotit určitě nebudu
NGC 6992, 100% rozlišení, bez ořezu
Milan , podle té ukázky na Veze je Ha Baader filtr vynikající. Jiná věc je s O3, kde alespoň podle mého nepřímého porovnání je ten nový ještě horší na reflexy než byl ten předešlý viz můj předešlý příspěvek. Já ten nový Ha nemám ještě odzkoušený (pro f3,5-10), ale doufám, že bude ve stejné kvalitě jako ten pro f2 co máš ty. Právě ty úzkopásmové filtry jsou určeny pro focení s velkým světelným znečištěním, tak jsi to jen potvrdil.
Pro výsledný šum je rozhodující jaký bude jas pozadí ve snímku. Pokud bude x krát větší, tak tolikrát se musí zvýšit počet expozic, to je obecná definice. Při malých jasech pozadí, začnou dominovat vlastnosti čipu.
Př. Pro zjištění šumu u své ASI294MM mám konstantu čipu 90. šum (stdDev) = 4*odmocnina (90+jas pozadí). Při běžném jasu pozadí (3,5-4nm filtr) 50ADU a pak 100ADU je poměr výsledného šumu jen 47 ku 55 pak je potřeba jen 1,37x více expozic na stejný výsledek. Jak jsem napsal v jiném vlákně, tak s filtrem S2 + Měsíc , SQM-L nad Polárku 18,8m, se zvýšil jas pozadí na cca 100-110 ADU. Tak podle výše uvedeného stačí jen 1,4 více expozic na stejný výsledný šum.
Pro výsledný šum je rozhodující jaký bude jas pozadí ve snímku. Pokud bude x krát větší, tak tolikrát se musí zvýšit počet expozic, to je obecná definice. Při malých jasech pozadí, začnou dominovat vlastnosti čipu.
Př. Pro zjištění šumu u své ASI294MM mám konstantu čipu 90. šum (stdDev) = 4*odmocnina (90+jas pozadí). Při běžném jasu pozadí (3,5-4nm filtr) 50ADU a pak 100ADU je poměr výsledného šumu jen 47 ku 55 pak je potřeba jen 1,37x více expozic na stejný výsledek. Jak jsem napsal v jiném vlákně, tak s filtrem S2 + Měsíc , SQM-L nad Polárku 18,8m, se zvýšil jas pozadí na cca 100-110 ADU. Tak podle výše uvedeného stačí jen 1,4 více expozic na stejný výsledný šum.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
No já mám ty klasické širší Baadery a S2 byla OK už první kousek. Ha mám druhý kousek a O3 třetí kousek byl skoro dobrý - ale raději jsem do sady dal O3 od Astrodonu a je klid (kromě toho, že je tlustší a dražší
)
Mezi těmi 3 O3 byl propastný rozdíl...
Mezi těmi 3 O3 byl propastný rozdíl...
M:736 750 113
Tak také sem přidám své výsledky testů. Bude asi trochu kontroversní téma 
4nm OII F/2 filtr- expozice na Vegu 6minut ( obdobné jako výše test filtru 3,5nm H-alfa a ve stejném měřítku. Při pohledu na výsledek to nevypadá dobře. Na snímku je profil pozadí -reflex. Ten má v mém případě změřený průměr 1,317 mm. Pro přepočet na obvyklé hvězdy v mlhovinách už to není tak hrozné- pro 4.mag to vypadá na nějakých 12 ADU a pro 5. mag nějakých 4,5ADU A jak vypadá skutečné focení na RASA 200/400, exp. 15 x 6 minut na ATIKU 460EXM i ve srovnání s 3,5nm H-alfa F/2 Baader filtrem, ukazuje následující porovnání na NGC 6960 s hvězdou 4,2 mag

Možná výrazněji to ukazuje animovaný gif :
https://www.astrofotky.cz/~MilAN/1631722343.gif
Závěry jsou na každém, nebudu vnucovat svůj názor. Já jsem spokojený, pro RASA dobře použitelné
4nm OII F/2 filtr- expozice na Vegu 6minut ( obdobné jako výše test filtru 3,5nm H-alfa a ve stejném měřítku. Při pohledu na výsledek to nevypadá dobře. Na snímku je profil pozadí -reflex. Ten má v mém případě změřený průměr 1,317 mm. Pro přepočet na obvyklé hvězdy v mlhovinách už to není tak hrozné- pro 4.mag to vypadá na nějakých 12 ADU a pro 5. mag nějakých 4,5ADU A jak vypadá skutečné focení na RASA 200/400, exp. 15 x 6 minut na ATIKU 460EXM i ve srovnání s 3,5nm H-alfa F/2 Baader filtrem, ukazuje následující porovnání na NGC 6960 s hvězdou 4,2 mag
Možná výrazněji to ukazuje animovaný gif :
https://www.astrofotky.cz/~MilAN/1631722343.gif
Závěry jsou na každém, nebudu vnucovat svůj názor. Já jsem spokojený, pro RASA dobře použitelné
Naposledy upravil(a) MilAN dne 15. 09. 2021, 19:48, celkem upraveno 1 x.
Milan to můžeš být jen velice rád, že si kápnul na dobré kusy. Je to asi loterie. Já to štěstí neměl a Vaga po 60 sec vypadá takhle :viewtopic.php?f=27&t=25878&start=13
Ani ta Ha není u mne žádný zázrak, ale to se opakuji .
Uvažuji o jiném, ale ty pálky za ně.
Ani ta Ha není u mne žádný zázrak, ale to se opakuji .
Uvažuji o jiném, ale ty pálky za ně.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
MilAN:
to co máš ty, je parádní.
Astar: Vzniká ti to fakt ve filtru ? Nedělá ti to náhodou okénko kamery ? Na různých vlnových délkách se může chovat jinak. Záleží jak jsou udělané AR vrstvy.
to co máš ty, je parádní.
Astar: Vzniká ti to fakt ve filtru ? Nedělá ti to náhodou okénko kamery ? Na různých vlnových délkách se může chovat jinak. Záleží jak jsou udělané AR vrstvy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pokud alespoň u těch Ha a S2 je vlnová vzdálenost dost malá 671 a 656 , že pro širokopásmovou antireflexy by to nemělo mít význam . Ta S2 je bez reflexu. Ale, zkusím jak bude příležitost , expozici L nebo rovnou bez filtru a samozřejmě úměrně kratší expozicí, ale moc tomu nevěřím. Nebo mohu zkusit vyměnit kamerku za tu barevnou . Případně jej někomu zapůjčit k vyzkoušení.
V obou případech mám na tedy smůlu
V obou případech mám na tedy smůlu
Súhlasím s Martinom. Tie kamery su z môjho pohľadu neporovnatelne (Atik vs ZWO, CCD vs CMOS). Zmysel by malo porovnat filtre v rovnakej zostave. Skusal som nieco podobne a zmena kamery mala vyrazny vplyv na vysledok, navyse farebna kamera mala horsie reflexy bez fitrov ako mono kamera s filtrami, ale podrobnu analyzu kde reflexy vznikaju som nerobil.
OOUK AG14, TS APO 90/600, Omegon APO72Q, iOptron CEM120EC2, Atik APX60, ScopeDome 3m
Antireflexní vrstva je taková, která musí mít index lomu rovnající odmocnině indexu skla. Toho se právě dosahuje násobnými vrstvami, kombinací vysokého a nízkého indexu. Pokud by ty vrstvy byly globálně špatné, tak to by se jistě někde objevilo ne? . Tady by to mohlo být jen, že jsem kápnul na nějaký špatný kus a v tom či onom přepadě.
Pánové, když už vlákno má název, jaký má, tak nemontujme do něho oba typy filtrů. Zvláště, když druhé vlákno o těchto filtrech existuje. Tohle vlákno je o F/2 filtrech a závěry od filtrů pro standardních světelností se mohou lišit.
Tak sem dám ještě jeden snímek s novými F/2 filtry. Nedávám to do fotografií, protože jsou oba kanály zpracovány pro testování na vyšší kontrast, než by byly v barevném snímku a hlavně, nejsou k ním ani flaty. Jen mi přišlo vhodné to takhle v částečném výřezu porovnat. Celková expozice na RASA 200/400 je 3 hodiny.

Ahoj vsem,
Narazil jsem na tuhle vasi diskuzi behem sve reserse na tema "Jake filtry si poridit pro svuj hyperstar". Vzhledem k tomu ze toto vlakno je uz par let stare napadlo me jak tyto filtry hodnotite po letech a s odstupem cas. Zda se ze tolik diskutovane reflexe jdou z velke casti na vrub nedostatecne AR na kamere. Pro kontext prikladam svuj setup: Celestron C11(non-EdgeHD), Hyperstar V4 (f1.9) a ASI 533MM pro. Za jakoukoliv radu nebo poznamku budu vdecny. Diky moc
Narazil jsem na tuhle vasi diskuzi behem sve reserse na tema "Jake filtry si poridit pro svuj hyperstar". Vzhledem k tomu ze toto vlakno je uz par let stare napadlo me jak tyto filtry hodnotite po letech a s odstupem cas. Zda se ze tolik diskutovane reflexe jdou z velke casti na vrub nedostatecne AR na kamere. Pro kontext prikladam svuj setup: Celestron C11(non-EdgeHD), Hyperstar V4 (f1.9) a ASI 533MM pro. Za jakoukoliv radu nebo poznamku budu vdecny. Diky moc