Foto na EQ2
Foto na EQ2
Možná až naivní dotaz....ale nešlo by na klepající se EQ2 na film fotit stylem: Přikrýt něčím černým objektiv, stisknout spoušť, až se přestane montáž klepat odkrýt "to černé", po uplynutí exp. doby zakrýt a zavřít závěrku?? Jestli je to úplná blbost, tak se omlouvám. 

SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Foto na EQ2
Samozřejmě že to lze já takto fotil např "mladý" Měsíc kde byly expozice řádově ve vteřinách a nebyl žádný problém.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Foto na EQ2
psmolly napsal: Možná až naivní dotaz....ale nešlo by na klepající se EQ2 na film fotit stylem: Přikrýt něčím černým objektiv, stisknout spoušť, až se přestane montáž klepat odkrýt "to černé", po uplynutí exp. doby zakrýt a zavřít závěrku?? Jestli je to úplná blbost, tak se omlouvám. 
Všechno jde, stačí to vyzkoušet a uvidíš. Nevím co chceš fotit a čím, ale nečekej zázraky. Každopádně člověk má na začátku radost i z mizerné fotky.

Všechno jde, stačí to vyzkoušet a uvidíš. Nevím co chceš fotit a čím, ale nečekej zázraky. Každopádně člověk má na začátku radost i z mizerné fotky.
Foto na EQ2
Já jsem přesně ten člověk na začátku a timhle způsobem se snažim fotit širokoúhlé foto s delšími časy (ovšem bez paralaktiky, takže zas tak dlouhý nejsou). Mam hodně nestabilní stativ, bez montáže, a objektiv než se stativ uklidní kvůli závěrce zakrývat musim (zakrývám normálně krytkou).
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Foto na EQ2
No a když tu krytku sundaváš, nerozechvěje se ti to? Já měl na mysli spíš něco jako černou desku přiloženou k objektivu. K tomu co chci fotit a čím...Mám Zenit E a je mi jasné, že kromě Měsíce, Slunce, a možná jasnějších planet ??? (a samozřejmě širokoúhlé foto) s tím toho moc fotit nepůjde. Ale moje priorita na začátek je zkusit alespoň několika vteřinový záběr hvězdné oblohy. Chci prostě vyfotit fotku, na které něco bude. Přesně jak psal Psion ;)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Foto na EQ2
psmolly napsal: No a když tu krytku sundaváš, nerozechvěje se ti to?Já tu krytku nemam nasazenou. Jenom ji přidržím u objektivu, zmáčku spoušť (drátěná spoušť) a dám mimo objektiv. Po expozici ji pak zase přiložím k obkjektivu a uvolním drátěnku. Takže v podstatě je to jako ta černá deska o který píšeš.
Není to ta nejlepší ukázka, ale na této stránce je pár prvních snímků, které jsem udělal. Jedná se právě o několikavteřinové snímky, které se s tim minimem co mam daly udělat.
http://astro.wz.cz/astro/autor/snimky_oblohy.html
Není to ta nejlepší ukázka, ale na této stránce je pár prvních snímků, které jsem udělal. Jedná se právě o několikavteřinové snímky, které se s tim minimem co mam daly udělat.
http://astro.wz.cz/astro/autor/snimky_oblohy.html
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Foto na EQ2
psmolly napsal: No a když tu krytku sundaváš, nerozechvěje se ti to? Já měl na mysli spíš něco jako černou desku přiloženou k objektivu. K tomu co chci fotit a čím...Mám Zenit E a je mi jasné, že kromě Měsíce, Slunce, a možná jasnějších planet ??? (a samozřejmě širokoúhlé foto) s tím toho moc fotit nepůjde. Ale moje priorita na začátek je zkusit alespoň několika vteřinový záběr hvězdné oblohy. Chci prostě vyfotit fotku, na které něco bude. Přesně jak psal Psion ;)
Myslím, že zrovna Měsíc tímto způsobem nemáš šanci vyfotit. Potřebné časy budou v setinách sekundy a tak rychlou ruku asi nemáš. Výborně se dá Měsíc fotit afokálně i s nejjednoduššími digitálními kompakty (nemusí mít ani manuální ovádání expozice). Planety se mi ale s mým HP M307 vyfotit nepovedlo (na ty by ten manuál byl potřeba).
Myslím, že zrovna Měsíc tímto způsobem nemáš šanci vyfotit. Potřebné časy budou v setinách sekundy a tak rychlou ruku asi nemáš. Výborně se dá Měsíc fotit afokálně i s nejjednoduššími digitálními kompakty (nemusí mít ani manuální ovádání expozice). Planety se mi ale s mým HP M307 vyfotit nepovedlo (na ty by ten manuál byl potřeba).
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Foto na EQ2
KoMar napsal:
Já mám malý foťáček (automat) Pentax, na kterém nejde nastavit nic ručně a fotil jsem Jupitera přes Proximus jen tak v ruce bez opory - jedna fotka. Samozřejmě není to použitelné, ale jako testík to lze.
Já mám malý foťáček (automat) Pentax, na kterém nejde nastavit nic ručně a fotil jsem Jupitera přes Proximus jen tak v ruce bez opory - jedna fotka. Samozřejmě není to použitelné, ale jako testík to lze.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Foto na EQ2
Pokud uvážíš, jak tu bylo zmíněno, expozici velmi krátkou, řekněme 1/100 sec, pak se to asi nerozklepe, pokud počkáš na uklidnění a použiješ drátěnou spoušť.
Jak tu bylo zmíněno, že s tím jde vyfotit třeba mladý Měsíc - expozici bych odhadoval také na velmi krátkou - cca 1 sec, pak to také není problém - zde bys použil metodu AK. Já to dělám podobně - tj mám zakrytkovaný objektiv - stisknu drátěnou spoušť - počkám na uklidnění - odkryju objektiv, ale jen tak aby krytka byla těsně před ním - pak ji teprve dám úplně pryč a exponuju - po expozici nasadím krytku - odaretuju drátěnku.
V podstatě se tím dají udělat i velmi krátké expozice, myslím tak od půl sekundy vejš. Krytka těsně u objektivu nepustí dovnitř světlo - vyzkoušej sám ve dne a uvidíš.
Jak tu bylo zmíněno, že s tím jde vyfotit třeba mladý Měsíc - expozici bych odhadoval také na velmi krátkou - cca 1 sec, pak to také není problém - zde bys použil metodu AK. Já to dělám podobně - tj mám zakrytkovaný objektiv - stisknu drátěnou spoušť - počkám na uklidnění - odkryju objektiv, ale jen tak aby krytka byla těsně před ním - pak ji teprve dám úplně pryč a exponuju - po expozici nasadím krytku - odaretuju drátěnku.
V podstatě se tím dají udělat i velmi krátké expozice, myslím tak od půl sekundy vejš. Krytka těsně u objektivu nepustí dovnitř světlo - vyzkoušej sám ve dne a uvidíš.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Foto na EQ2
psmolly napsal: Možná až naivní dotaz....ale nešlo by na klepající se EQ2 na film fotit stylem: Přikrýt něčím černým objektiv, stisknout spoušť, až se přestane montáž klepat odkrýt "to černé", po uplynutí exp. doby zakrýt a zavřít závěrku?? Jestli je to úplná blbost, tak se omlouvám. :)
Ber to jen jako radu - nevim jestli to taky pujde na tvem Zenitu. Natahnu zaverku/spoust/ ,odsroubuji objektiv, rucne sklopim zrcatko, nasroubuji objektiv a pak teprve fotim pomoci samospouste nebo drateneho bastlu.....
Ber to jen jako radu - nevim jestli to taky pujde na tvem Zenitu. Natahnu zaverku/spoust/ ,odsroubuji objektiv, rucne sklopim zrcatko, nasroubuji objektiv a pak teprve fotim pomoci samospouste nebo drateneho bastlu.....
RoMi
Foto na EQ2
romi napsal:
Na Zenitu to nepůjde, ale stejně ti cvakne 1. lamela závěrky, takže se nárazu nevyhneš. Navíc tyhle demontáže a montáže po tmě.... Metoda s odkrýváním objektivu je universální, vychází z toho, že foťák ani nemusí mít závěrku (nebo ji může mít nefunkční) a prakticky vždy vede k dobrému výsledku.
Navíc Zenit nepotřebuje drátěnou spoušť pro dlouhé expozice, má aretaci spouště přímo v těle, takže Ti eventuelní kývání drátěné spouště nekazí snímek.
Na Zenitu to nepůjde, ale stejně ti cvakne 1. lamela závěrky, takže se nárazu nevyhneš. Navíc tyhle demontáže a montáže po tmě.... Metoda s odkrýváním objektivu je universální, vychází z toho, že foťák ani nemusí mít závěrku (nebo ji může mít nefunkční) a prakticky vždy vede k dobrému výsledku.
Navíc Zenit nepotřebuje drátěnou spoušť pro dlouhé expozice, má aretaci spouště přímo v těle, takže Ti eventuelní kývání drátěné spouště nekazí snímek.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Foto na EQ2
Ještě ke krátkým časům, mě Praktika na ohnisku 1000 mm rozmázla Měsíc na CG5 i v časech řádově setin. Asi by bylo dobré uvažovat s pravidlem: délka expozice = 1/ohnisková vzdálenost v mm. Takže na f=1000 vyjde čas 1/1000 a to už je i na Měsíc málo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Foto na EQ2
vla napsal: Ještě ke krátkým časům, mě Praktika na ohnisku 1000 mm rozmázla Měsíc na CG5 i v časech řádově setin. Asi by bylo dobré uvažovat s pravidlem: délka expozice = 1/ohnisková vzdálenost v mm. Takže na f=1000 vyjde čas 1/1000 a to už je i na Měsíc málo.Je dobré to odzkoušet na nějakém jasném hvězdném poli. Pokud se u hvězdy objeví nějaký "háček", je to jasně hnuté.
lepší rada žádná než špatná
Foto na EQ2
vla napsal: Ještě ke krátkým časům, mě Praktika na ohnisku 1000 mm rozmázla Měsíc na CG5 i v časech řádově setin. Asi by bylo dobré uvažovat s pravidlem: délka expozice = 1/ohnisková vzdálenost v mm. Takže na f=1000 vyjde čas 1/1000 a to už je i na Měsíc málo.
Myslím, že ten poměr musí být jinak, pokud bych uvažoval nejnepříznivější možnou polohu Měsíce, pak za jednu sekundu se obloha otočí o 15 úhlových vteřin. Takže pro běžný dalekohled s maximálním teoretickým rozlišením 1" musí být všechny časy pod 1/30 sekundy naprosto vyhovující, i kdyby se montáž vůbec nepohybovala. A na 1/30 se už dá Měsíc fotit docela dobře.
Přikládám můj první fotografický pokus. Foceno afokálně, fotoaparátem HP M307, okulár GSO 32mm, dalekohled Sky-Watcher Mak 90/1250, montáž EQ-1 (bez pohonu).
Expozice byla 1/32 s ISO100, minimální zoom, obrázek byl oříznut a zmenšen na 50%, neupravený originál je tady: www.astro.aktualne.cz/foto/IM000540.jpg
a
Expozice byla 1/23 s ISO400, maximální zoom, obrázek byl oříznut a zmenšen na 50%, neupravený originál je tady: www.astro.aktualne.cz/foto/IM000534.jpg
Barevný okraj okolo Měsíce a šum je způsoben "kvalitou" objektivu a snímače fotoaparátu a ne dalekohledu.
Myslím, že ten poměr musí být jinak, pokud bych uvažoval nejnepříznivější možnou polohu Měsíce, pak za jednu sekundu se obloha otočí o 15 úhlových vteřin. Takže pro běžný dalekohled s maximálním teoretickým rozlišením 1" musí být všechny časy pod 1/30 sekundy naprosto vyhovující, i kdyby se montáž vůbec nepohybovala. A na 1/30 se už dá Měsíc fotit docela dobře.
Přikládám můj první fotografický pokus. Foceno afokálně, fotoaparátem HP M307, okulár GSO 32mm, dalekohled Sky-Watcher Mak 90/1250, montáž EQ-1 (bez pohonu).
Expozice byla 1/32 s ISO100, minimální zoom, obrázek byl oříznut a zmenšen na 50%, neupravený originál je tady: www.astro.aktualne.cz/foto/IM000540.jpg
a
Expozice byla 1/23 s ISO400, maximální zoom, obrázek byl oříznut a zmenšen na 50%, neupravený originál je tady: www.astro.aktualne.cz/foto/IM000534.jpg
Barevný okraj okolo Měsíce a šum je způsoben "kvalitou" objektivu a snímače fotoaparátu a ne dalekohledu.
Foto na EQ2
No ono je rozdíl fotit s touhle montáží digi-kompaktem (který má třeba jen elektronickou závěrku) a se Zenitem, který při expozici sklápí zrcátko (a to dosti rázně) a spouští mechanickou závěrku, která uvede do pohybu nějakou tu hmotu... Čili, se Zenitem a EQ2 se to rozklepe vždycky, ale je pravda, že na focení Měsíce časy 1/30 a kratší se mě to téměř vždycky podařilo, problém jsem míval spíše s ostřením, protože na Zenitu E (co jsem používal) je matnice dosti hrubá a tmavá.
Když jsem fotil planety, tak jsem vždycky používal postup takový, že jsem zakryl dalekohled víčkem od krabice (vhodného rozměru), pak přes drátovou spoušť otevřel závěrku – opatrně sundal víčko – exponoval – nasadil víčko – uvolnil spoušť. Šlo to v pohodě, neměl jsem to nikdy rozklepané, ale kvůli problémům se zaostřováním a seeingem jsem ty planety brzo vzdal, ale na Měsíc, když bylo zatmění a potřeboval jsem delší časy, tak to fungovalo bezvadně.
Když jsem fotil planety, tak jsem vždycky používal postup takový, že jsem zakryl dalekohled víčkem od krabice (vhodného rozměru), pak přes drátovou spoušť otevřel závěrku – opatrně sundal víčko – exponoval – nasadil víčko – uvolnil spoušť. Šlo to v pohodě, neměl jsem to nikdy rozklepané, ale kvůli problémům se zaostřováním a seeingem jsem ty planety brzo vzdal, ale na Měsíc, když bylo zatmění a potřeboval jsem delší časy, tak to fungovalo bezvadně.