Foto na EQ2

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
psmolly

Foto na EQ2

Příspěvek od psmolly »

Možná až naivní dotaz....ale nešlo by na klepající se EQ2 na film fotit stylem: Přikrýt něčím černým objektiv, stisknout spoušť, až se přestane montáž klepat odkrýt "to černé", po uplynutí exp. doby zakrýt a zavřít závěrku?? Jestli je to úplná blbost, tak se omlouvám. :)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
vla

Foto na EQ2

Příspěvek od vla »

Samozřejmě že to lze já takto fotil např "mladý" Měsíc kde byly expozice řádově ve vteřinách a nebyl žádný problém.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Foto na EQ2

Příspěvek od Psion »

psmolly napsal: Možná až naivní dotaz....ale nešlo by na klepající se EQ2 na film fotit stylem: Přikrýt něčím černým objektiv, stisknout spoušť, až se přestane montáž klepat odkrýt "to černé", po uplynutí exp. doby zakrýt a zavřít závěrku?? Jestli je to úplná blbost, tak se omlouvám. :)
Všechno jde, stačí to vyzkoušet a uvidíš. Nevím co chceš fotit a čím, ale nečekej zázraky. Každopádně člověk má na začátku radost i z mizerné fotky.
A.K.

Foto na EQ2

Příspěvek od A.K. »

Já jsem přesně ten člověk na začátku a timhle způsobem se snažim fotit širokoúhlé foto s delšími časy (ovšem bez paralaktiky, takže zas tak dlouhý nejsou). Mam hodně nestabilní stativ, bez montáže, a objektiv než se stativ uklidní kvůli závěrce zakrývat musim (zakrývám normálně krytkou).
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
psmolly

Foto na EQ2

Příspěvek od psmolly »

No a když tu krytku sundaváš, nerozechvěje se ti to? Já měl na mysli spíš něco jako černou desku přiloženou k objektivu. K tomu co chci fotit a čím...Mám Zenit E a je mi jasné, že kromě Měsíce, Slunce, a možná jasnějších planet  ??? (a samozřejmě širokoúhlé foto) s tím toho moc fotit nepůjde. Ale moje priorita na začátek je zkusit alespoň několika vteřinový záběr hvězdné oblohy. Chci prostě vyfotit fotku, na které něco bude. Přesně jak psal Psion  ;)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
A.K.

Foto na EQ2

Příspěvek od A.K. »

psmolly napsal: No a když tu krytku sundaváš, nerozechvěje se ti to?Já tu krytku nemam nasazenou. Jenom ji přidržím u objektivu, zmáčku spoušť (drátěná spoušť) a dám mimo objektiv. Po expozici ji pak zase přiložím k obkjektivu a uvolním drátěnku. Takže v podstatě je to jako ta černá deska o který píšeš.

Není to ta nejlepší ukázka, ale na této stránce je pár prvních snímků, které jsem udělal. Jedná se právě o několikavteřinové snímky, které se s tim minimem co mam daly udělat.
http://astro.wz.cz/astro/autor/snimky_oblohy.html
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
KoMar

Foto na EQ2

Příspěvek od KoMar »

psmolly napsal: No a když tu krytku sundaváš, nerozechvěje se ti to? Já měl na mysli spíš něco jako černou desku přiloženou k objektivu. K tomu co chci fotit a čím...Mám Zenit E a je mi jasné, že kromě Měsíce, Slunce, a možná jasnějších planet  ??? (a samozřejmě širokoúhlé foto) s tím toho moc fotit nepůjde. Ale moje priorita na začátek je zkusit alespoň několika vteřinový záběr hvězdné oblohy. Chci prostě vyfotit fotku, na které něco bude. Přesně jak psal Psion  ;)
Myslím, že zrovna Měsíc tímto způsobem nemáš šanci vyfotit. Potřebné časy budou v setinách sekundy a tak rychlou ruku asi nemáš. Výborně se dá Měsíc fotit afokálně i s nejjednoduššími digitálními kompakty (nemusí mít ani manuální ovádání expozice). Planety se mi ale s mým HP M307 vyfotit nepovedlo (na ty by ten manuál byl potřeba).
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Foto na EQ2

Příspěvek od Psion »

KoMar napsal:

Myslím, že zrovna Měsíc tímto způsobem nemáš šanci vyfotit. Potřebné časy budou v setinách sekundy a tak rychlou ruku asi nemáš. Výborně se dá Měsíc fotit afokálně i s nejjednoduššími digitálními kompakty (nemusí mít ani manuální ovádání expozice). Planety se mi ale s mým HP M307 vyfotit nepovedlo (na ty by ten manuál byl potřeba).

Já mám malý foťáček (automat) Pentax, na kterém nejde nastavit nic ručně a fotil jsem Jupitera přes Proximus jen tak v ruce bez opory - jedna fotka. Samozřejmě není to použitelné, ale jako testík to lze.

MaG
Kontaktovat uživatele:

Foto na EQ2

Příspěvek od MaG »

Pokud uvážíš, jak tu bylo zmíněno, expozici velmi krátkou, řekněme 1/100 sec, pak se to asi nerozklepe, pokud počkáš na uklidnění a použiješ drátěnou spoušť.

Jak tu bylo zmíněno, že s tím jde vyfotit třeba mladý Měsíc - expozici bych odhadoval také na velmi krátkou - cca 1 sec, pak to také není problém - zde bys použil metodu AK. Já to dělám podobně - tj mám zakrytkovaný objektiv - stisknu drátěnou spoušť - počkám na uklidnění - odkryju objektiv, ale jen tak aby krytka byla těsně před ním - pak ji teprve dám úplně pryč a exponuju - po expozici nasadím krytku - odaretuju drátěnku.
V podstatě se tím dají udělat i velmi krátké expozice, myslím tak od půl sekundy vejš. Krytka těsně u objektivu nepustí dovnitř světlo - vyzkoušej sám ve dne a uvidíš.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
romi

Foto na EQ2

Příspěvek od romi »

psmolly napsal: Možná až naivní dotaz....ale nešlo by na klepající se EQ2 na film fotit stylem: Přikrýt něčím černým objektiv, stisknout spoušť, až se přestane montáž klepat odkrýt "to černé", po uplynutí exp. doby zakrýt a zavřít závěrku?? Jestli je to úplná blbost, tak se omlouvám.  :)
Ber to jen jako radu - nevim jestli to taky pujde na tvem Zenitu. Natahnu zaverku/spoust/ ,odsroubuji objektiv, rucne sklopim zrcatko, nasroubuji objektiv a pak teprve fotim pomoci samospouste nebo drateneho bastlu.....
RoMi
MilAN
Věk: 76

Foto na EQ2

Příspěvek od MilAN »

romi napsal:

Ber to jen jako radu - nevim jestli to taky pujde na tvem Zenitu. Natahnu zaverku/spoust/ ,odsroubuji objektiv, rucne sklopim zrcatko, nasroubuji objektiv a pak teprve fotim pomoci samospouste nebo drateneho bastlu.....
Na Zenitu to nepůjde, ale stejně ti cvakne 1. lamela závěrky, takže se nárazu nevyhneš.  Navíc tyhle demontáže a montáže  po tmě.... Metoda s odkrýváním objektivu je universální, vychází z toho, že  foťák ani nemusí mít závěrku (nebo ji může mít nefunkční) a prakticky vždy vede k dobrému výsledku.
Navíc Zenit nepotřebuje drátěnou spoušť pro dlouhé expozice, má aretaci spouště přímo v těle,  takže  Ti eventuelní kývání drátěné spouště nekazí snímek.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Foto na EQ2

Příspěvek od vla »

Ještě ke krátkým časům, mě Praktika na ohnisku 1000 mm rozmázla Měsíc na CG5 i v časech řádově setin. Asi by bylo dobré uvažovat s pravidlem: délka expozice = 1/ohnisková vzdálenost v mm. Takže na f=1000 vyjde čas 1/1000 a to už je i na Měsíc málo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN
Věk: 76

Foto na EQ2

Příspěvek od MilAN »

vla napsal: Ještě ke krátkým časům, mě Praktika na ohnisku 1000 mm rozmázla Měsíc na CG5 i v časech řádově setin. Asi by bylo dobré uvažovat s pravidlem: délka expozice = 1/ohnisková vzdálenost v mm. Takže na f=1000 vyjde čas 1/1000 a to už je i na Měsíc málo.Je dobré to odzkoušet  na nějakém jasném hvězdném poli. Pokud se u hvězdy objeví nějaký "háček", je to jasně hnuté.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KoMar

Foto na EQ2

Příspěvek od KoMar »

vla napsal: Ještě ke krátkým časům, mě Praktika na ohnisku 1000 mm rozmázla Měsíc na CG5 i v časech řádově setin. Asi by bylo dobré uvažovat s pravidlem: délka expozice = 1/ohnisková vzdálenost v mm. Takže na f=1000 vyjde čas 1/1000 a to už je i na Měsíc málo.
Myslím, že ten poměr musí být jinak, pokud bych uvažoval nejnepříznivější možnou polohu Měsíce, pak za jednu sekundu se obloha otočí o 15 úhlových vteřin. Takže pro běžný dalekohled s maximálním teoretickým rozlišením 1" musí být všechny časy pod 1/30 sekundy naprosto vyhovující, i kdyby se montáž vůbec nepohybovala. A na 1/30 se už dá Měsíc fotit docela dobře.

Přikládám můj první fotografický pokus. Foceno afokálně, fotoaparátem HP M307, okulár GSO 32mm, dalekohled Sky-Watcher Mak 90/1250, montáž EQ-1 (bez pohonu).

Expozice byla 1/32 s ISO100, minimální zoom, obrázek byl oříznut a zmenšen na 50%, neupravený originál je tady: www.astro.aktualne.cz/foto/IM000540.jpg

a

Expozice byla 1/23 s ISO400, maximální zoom, obrázek byl oříznut a zmenšen na 50%, neupravený originál je tady: www.astro.aktualne.cz/foto/IM000534.jpg

Barevný okraj okolo Měsíce a šum je způsoben "kvalitou" objektivu a snímače fotoaparátu a ne dalekohledu.
Rambo

Foto na EQ2

Příspěvek od Rambo »

No ono je rozdíl fotit s touhle montáží digi-kompaktem (který má třeba jen elektronickou závěrku) a se Zenitem, který při expozici sklápí zrcátko (a to dosti rázně) a spouští mechanickou závěrku, která uvede do pohybu nějakou tu hmotu... Čili, se Zenitem a EQ2 se to rozklepe vždycky, ale je pravda, že na focení Měsíce časy 1/30 a kratší se mě to téměř vždycky podařilo, problém jsem míval spíše s ostřením, protože na Zenitu E (co jsem používal) je matnice dosti hrubá a tmavá.

Když jsem fotil planety, tak jsem vždycky používal postup takový, že jsem zakryl dalekohled víčkem od krabice (vhodného rozměru), pak přes drátovou spoušť otevřel závěrku – opatrně sundal víčko – exponoval – nasadil víčko – uvolnil spoušť. Šlo to v pohodě, neměl jsem to nikdy rozklepané, ale kvůli problémům se zaostřováním a seeingem jsem ty planety brzo vzdal, ale na Měsíc, když bylo zatmění a potřeboval jsem delší časy, tak to fungovalo bezvadně.
Odpovědět