Na Lightpollutionmap Rhodos samozřejmě zobrazen je:
Rhodos.
Řekové svítí naprosto prasácky, takže musíš co nejdál od jakéhokoliv osídlení. Nejenom že svítí úplně všude a na všechno, ale teď používají i hodně studené LEDky a navíc svítí pánubohu do oken, z hlediska světelného znečištění je to tam dost zoufalé.
Jih/jihozapad je rozhodně lepší než severovýchod, a samozřejmě, je dobré dostat se co nejvýš, protoze nízko nad mořem bývá průzračnost vzduchu špatná. No a to je docela problém - normálně po silnici se na jihu o moc výš než nějakých 400m nikde nedostaneš. Na Attavyros (1200m) sice vede cesta, ale jenom pro dobrodružnejší povahy a navic už ti tam bude na JV svítit pobreží, na Profitis Illias (750m) to bude podobné.
Záleží kde budeš bydlet a jak daleko budeš ochotný jet - na Tsampiku zapomeň, tam je to naprosto zoufalé, spousta světla všude kolem. Opravdu musíš na jihozápad a do vnitrozemí. Já jsem bydlel dole v Gennadi, tam se dalo za nějakých 10 minut dojet do oblasti mezi vesnicemi Vati a Appolakia, kde to bylo opravdu pěkné, případně za 20 minut do kopců nad vesnicí Mesanagros, odkud je idální výhled na jih. Bohužel i tam vadí osvětlení těch asi dvou vesniček na úplném jihu + bíle blikající větrníky + šílená mazutová elektrárna u Prasonisi. Zajímavé by to mohlo být i třeba někde u vesnice Monolithos a obecně kolem toho západního výběžku ostrova.
SQM jsem s sebou neměl, ale obloha tam byla subjektivně lepší než třeba na Šumavě. Samozřemě je třeba počítat s tím, že nízko nad obzorem je to totální bramboračka, vycházející Měsíc nad mořem skoro nebyl vidět, ale od nějakých 10° výš už to docela šlo. Musíš vychytat noc kdy je čistý vzduch, což bude teď v pozdním létě se spoustou požárů v okolí problém. Já tam byl začátkem července a některé dny byly ještě relativně slušné.
Jo a fouká tam opravdu silný vítr, hlavně na exponovaných místech na kopcích, takže pokud chceš fotit, vem si hodně pevný stativ a najdi si nějaký kostelík za který se schováš, naštěstí jsou strategicky umístěné právě na šikovných místech mimo civilizaci
Seťákem 30s ISO6400 f3.5 bez úprav