Dotaz ke koupi dalekohledu.

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Buba

Příspěvek od Buba »

Ahoj všichni.
O astronomii se zajímám už hodně dlouho. Vždycky večer když jsem se od někud vracel tak jsem nekoukal ani pořádně na cestu a koukal jsem jenom tam nahoru. Tenkrát jsem měl možnost poznávat krásy vesmíru jenom z knížek a časopisů. Po nějaké té době jsem si koupil dalekohled Nwt GS 280 114910. Sice to není žádný zázrak,ale hodně jsem se sním naučil. hodně s ním pozoruji např. měsíc a planety. Pozoroval jsem s ním i nějaké mlhoviny,galaxie a hvězdokupy,ale tyto objekty jsou pro tento dalekohled celkem náročné sousto a právě na tyto objekty bych se rád zaměřil. A právě teď jsem se dostal k věci. Mám k dispozici 30 000kč a moc bych chtěl si koupit nějaký mocnější nástroj a dívat se na ty krásy které jsem doposud neměl možnost vidět. Moc by mě zajímalo jaký dalekohled by jste si Za ty peníze vybrali vy.
Z pozdravem Buba
Richi

Příspěvek od Richi »

Skús pouvažovať nad dobsonom 254/1250mm (20 tis.) + kvalitné okuláre a filtre ( Sám som pred kúpou tohoto prístroja ) Za tie peniaze by si mohol kúpiť aj 300vku ale neostalo by ti na príslušenstvo.
...
len dúfam, že nemáš proti dobsonom averziu  ;D

A ešte sa skús poobzerať po starších príspevkoch v tejto sekcii fóra (určite to nebude strata času) ...
Buba

Příspěvek od Buba »

Ahoj.
Díky za odpověď. Rozhodně žádnou averzi k Dobsonu nemám a právě o něčem takovém jsem přemýšlel. Chci se hlavně zaměřit na Deep Sky. Určitě budu muset vyjíždět někam pryč za tmou,protože bydlím u města a obloha je dost osvětlená. určitě si ele myslim že ten dalekohled asi nebude žádná sranda převážet ;).
Richi

Příspěvek od Richi »

Keď to chceš prevážať a zároveň o dobsone uvažuješ tak asi naozaj nie je čo riešiť. Tú 250ku som si bol pekne omrknúť a nie je to žiaden "obor". Nevidím teda žiaden problém. 8)
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

Newton s co největším průměrem primáru, co za ty peníze seženeš. A potom pro něj postavit montáž Dobson na teflonu (funguje mi perfektně). Nerozděluj tu celou částku na dalekohled a příslušenství. Budeš toho litovat, ne hned ale později. Když za ty peníze koupíš dalekohled, tak potom už budeš muset vydělat i na příslušenství ;).
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Richi

Příspěvek od Richi »

Mne sa v Bubovom prípade zdá najvýhodnejší postup 114 - 250 - 350/400. Do sumy ktorú uvádza sa 300vka pekne zmestí. Ale aký je rozdiel medzi 250 a 300 ? Nebola by lepšia 250ka a sada okulárov napr. z rady Ultima ? + keď zvážime faktor prenášania prístroja. Neskôr by 250ku predal, kúpil trebárs 400vku ale okuláry by už mal v kapse...

Asi pred týždňom som sa cez jeden z okulárov rady ULTIMA pozeral (12.5mm, 1,25”) a oproti bežným Plosslom alebo okulárom z rady E-lux je to skutočný zážitok a veľký rozdiel.
Ale už ma zmáha únava a možno píšem sprostosti, tak radšej idem OFF :-X
Lukas.m

Příspěvek od Lukas.m »

Ja mam 250mm dobson od Celestronu a poviem vam ze je to naozaj vyborny pristroj a mozem ho len oporucit. Je aj celkom dobre prenosny takze ja by om urcite bral ten dobson.
Co sa tyka toho prislusenstva asi by som postupoval ako pise Richit- nejake tie filtre a kvalitne okulare.
Ale zase ked kupis dalekohlad za 20.000, tak za 10.000 kupis akurat tak jeden kvalitny filter alebo tak dva dobre okulare.
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Pokud se cítíš na to dodělat dobsonovu montáž, tak je tu v bazaru jeden 254/1200 bez montáže za 7.500,-. Není to Celestron jak tu byl doporučen, ale je to Skywatcher. Zbylo by Ti docela hodně peněz na kvalitní příslušenství.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Frenk

Příspěvek od Frenk »

Ahoj
já jako majitel 250/1500 "drbohlavsona" ti jednoznačně radím jdi do co nejvetšího průměru,pokud chceš něco vidět na DEEP SKY , 250 je minimum a já dnes lituji toho že mě tenkrát p.Drbohlav neukecal na 350 :-/
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
JHA - Durko

Příspěvek od JHA - Durko »

Ahojte, o astro sa zaujimam uz niekolko rokov, trochu aj o astro optiku. Moje skusenosti s pozorovanim nie su velke (trieder), ale viem ze ma to bavi a konecne mam na to, aby som si kupil poriadny teleskop. Pozoroval by som na vidieku, z domu (pri vypnutom verejnom osvetleni) a na chate, kde je mozne pozorovat na 2/3 az ¾ oblohy.

Velmi by som bol rad, keby ste mi poradili s vyberom dalekohladu.

Moja predstava je takato:
- nebudem fotit,
- chcem pozorovat hlavne deep – sky, ale aj ak sa da planety
- peniaze chcem radsej investovat do priemeru ako do montaze
- dalekohlad, ktory by bolo mozne bez vacsich problemov previezt v aute.

Ano, vychadza to na cisty DOBSON. Rozhodujem sa medzi:

TSC/CEL #10110 STAR HOPPER 10” DOBSON 19.440 Kč
Zrcadlový dalekohled systému Newton na Dobsonově montáži. 254/1250mm, f/5 zrcadlo ze skla BK-7. Duralový tubus, 2” výstup, zabudovaný ventilátor, v azimutu valivá ložiska, ve výšce aretace. Hledáček 9x50, okulár 32mm E-Lux 2” (39x).

a
TSC/SKY NWT 10” DOBSON (PYREX) 2” výstup
13.860 Kč
Newton 254/1200, 10”, f/5, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 9x50, výstup 2”, redukce na 1.25”, okuláry 10 a 20mm, 1.25”. Zrcadlo - Pyrex.

Prosim, napiste mi vase nazory a prip. Skusenosti, ktory je kvalitnejsi, resp. kde je lepsi pomer cena/kvalita (aka je kvalita optiky, ktorym dalekohladom sa lepsie pohybuje. Kvalita mechaniky - loziska a pod.). Ak by ste vedeli ich hmotnost, tak napiste tiez. Pripadne, ak by ste vedeli o inom porovnatelnom dalekohlade, budem tiez rad. Povodne som uvazoval aj o 300 mm (celestron) ale je drahy a na zaciatok predsa nemusim mat take delo. Aj ked cloveka trochu odradzaju vyroky typu: nic pod 300, resp. 400 neber! (z astro fora) Inak forum som si prestudoval cele, podla toho by toto nemusela byt zla volba.

Este raz dik

Juro
Richi

Příspěvek od Richi »

frenk napsal: Ahoj
já jako majitel 250/1500 "drbohlavsona" ti jednoznačně radím jdi do co nejvetšího průměru,pokud chceš něco vidět na DEEP SKY , 250 je minimum a já dnes lituji toho že mě tenkrát p.Drbohlav neukecal na 350 :-/
Začína na ma to ... Každý kecá "choď do priemeru" a pritom sa akoby zabúdalo na druhý najdôležitejší prvok optickej sústavy - na okulár. Verte že mi, že pohľad cez 250ku napr. aj s okulárom ULTIMA je lepší ako cez 300vku s priemerným okulárom... a basta.  ;D
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

To Durko: Nevím proč, ale na tak konkrétní otázku zdejší guru moc neradi odpovídají. Možná je to proto, že můžou nastat problémy, když někdo napíše, že třeba nějaký prodejce nebo výrobce je horší než jiný. To Ti jedině pošlou soukromou zprávu. Nic méně já nejsem guru, jsem pravděpodobně větší laik než Ty a srovnání 250tek od Celestronu a Skywatcheru tu před pár měsíci bylo. Pro mně to vyznělo tak, že u Celestronu platíš za značku, Skywatcher má zrcadlo z PYREXU což je materiál který má lepší tepelné vlastnosti než BK7. To znamená, že se míň deformuje při změně teplot a rychleji se přizpůsobí. Neznamená to, že po vyrovnání teplot (u BK7 trvá déle) bude ukazovat lépe. U Celestronu bych čekal něco navíc, třeba něco jako označení optického středu zrcadla, nebo lepší ložiska, nabo líp řešenou aretaci, ale to jen hádám. Myslím, že nejlepší bude, když si zajdeš k prodejci, který prodává oba tyto výrobky a prohlídneš si je a promluvíš si přímo nad nimi s prodejcem o tom co který má a nemá.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Listy napsal: U Celestronu bych čekal něco navíc, třeba něco jako označení optického středu zrcadla, nebo lepší ložiska, nabo líp řešenou aretaci, ale to jen hádám..Není třeba hádat, stačí si alespoň přečíst specifikace těch výrobků. Navíc jsou vyráběné v jedné fabrice .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Listy napsal: To Durko: Nevím proč, ale na tak konkrétní otázku zdejší guru moc neradi odpovídají. Možná je to proto, že můžou nastat problémy, když někdo napíše, že třeba nějaký prodejce nebo výrobce je horší než jiný. To Ti jedině pošlou soukromou zprávu.
Myslím, že není na co odpovídat, všechny otázky zde byly za poslední 2 roky zodpovězeny. Vyjádření, že je někdo lepší nebo horší je čistě subjektivní názor a za něj nemůže být trestán. Mě osobně se líbí přístup pana Matouška a pana Zahajského k astronomii a k amatérským astronomům ale pokud by oni chtěli prodat šmejd nebo se chovali neférově (čemuž nevěřím), tak bych se určitě ozval. 8)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Oba dalekohledy stejne vyrabi Synta, akorat na jednom je napsano Skywatcher a na druhem Celestron. Jinak pro tve potreby - velky prumer + snadna prevoznost = skladaci dobson :)
Odpovědět