Sluneční hodiny
Re: Sluneční hodiny
Homer: Nejde mi o přesnost "chodu", vím že to nejsou digitálky. Jde mi o to abych ten jakýs-takýs odečet špatnou nebo žádnou korekcí ještě nezhoršil - aby se mi chyby nesečetly a neplaval jsem v +- 1/2 hodinách...
MilAN: A nebudu náhodou nastavením data (jezdcem) zasahovat do analemy, jestliže tato představuje jak vertikální, tak i horizontální odchylky místa měření vůči Slunci během roku ve tvaru oné nepravidelné 8 ?
MilAN: A nebudu náhodou nastavením data (jezdcem) zasahovat do analemy, jestliže tato představuje jak vertikální, tak i horizontální odchylky místa měření vůči Slunci během roku ve tvaru oné nepravidelné 8 ?
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Nastavení jezdcem je pouze nastavení deklinace Slunce, aby se správně promítal jeho obraz na rovník (stupnici na rovníku).Analema - Ona "8" představuje na vertikální ose změnu deklinace- (tu, kterou si ty nastavuješ na jezdci). A horizontální složka se potom zobrazuje jako časová rovnice vztahu datum -rozdíl, a s tou se musí pak počítat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Reagoval jsem na Váš příspěvek kde se zabýváte úvahami o přesnosti odečítání času v minutách. To je jednoduše u tohoto "přístroje" iluze a to z více zde popsaných důvodů. Nicméně bude možná zajímavé, když to vyzkoušíte a napíšete sem svoji zkušenost. Jsem osobně zvědav, zda vůbec otvor jezdci na přímém slunci vytvoří viditelný stín a bude vůbec co odečítat.
MilAN: Tak nějak jsem z tvé odpovědi nepochopil jestli už jenom nastavením data vlastně částečně nekoriguji analemu. Ale to nevadí. Vyzkouším a uvidím.
Tady jsem ještě narazil na nějaký lepší návod: https://www.pocket-sundial.com/pages/anleitung
Od poloviny stránky dolů začíná to zajímavé - "Expert area", kde je nastíněna přesnost +- 10-15 min. A je tam i tabulka s hodnotami analemy (jenom nevím jestli třeba není Vídeňská). Až je dostanu a vyzkouším, dám vědět jak šlapou.
Už teď doufám, že potichu - aby mě jejich tikání nebudilo ze spaní 
Asi nejdelší nalezený videonávod k těmto hodinám: https://www.youtube.com/watch?v=MVIlcSbQCIc
Tady jsem ještě narazil na nějaký lepší návod: https://www.pocket-sundial.com/pages/anleitung
Od poloviny stránky dolů začíná to zajímavé - "Expert area", kde je nastíněna přesnost +- 10-15 min. A je tam i tabulka s hodnotami analemy (jenom nevím jestli třeba není Vídeňská). Až je dostanu a vyzkouším, dám vědět jak šlapou.

Asi nejdelší nalezený videonávod k těmto hodinám: https://www.youtube.com/watch?v=MVIlcSbQCIc
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Na dnešní fotografii 5:30 slunečního času (okulárně bylo spíše 5:35, ale "Sluneční paprsek na mosazi vyfotiti, znamená velikou divočinu zažíti.")
+ korekce na letní čas = +1 h
+ korekce na pásmový čas (pro 13,5° V) = +6 min.
+ korekce dle analemy (pro 23.7.) = +7 min.
VÝSLEDNÝ ČAS: 6:43 - 6:48 (18:43 - 18:48)
ČAS POŘÍZENÍ FOTOGRAFIE: 18:35
ROZDÍL: +8 až +13 min.
Tak ta přesnost je cca podle očekávání-Jen bych v tom výpočtu vynechal ono "podle analemy" a nahradil textem : "dle časové rovnice"
Analema je ta křivka "8", která znázorňuje polohu Slunce ve střední sluneční poledne. Samozřejmě , že rozdíl v RA lze potom vyjádřit i v čase, vzhledem k deklinaci Slunce. A časová rovnice vyjadřuje rozdíl mezi středním a pravým slunečním polednem k danému datu.
Analema je ta křivka "8", která znázorňuje polohu Slunce ve střední sluneční poledne. Samozřejmě , že rozdíl v RA lze potom vyjádřit i v čase, vzhledem k deklinaci Slunce. A časová rovnice vyjadřuje rozdíl mezi středním a pravým slunečním polednem k danému datu.
Díky za upřesnění, akorát už asi nejsem oprávněn v textu něco změnit. Nicméně si myslím že největší chyby jsem nasbíral v nastavení data jezdcem (trefoval jsem se mezi rysky pro 20. a 30. den v měsíci a právě korekcí dle časové rovnice. A to jednak proto, že na zobáček už jsem pořádně neviděl, druhak proto, že netuším pro jakou šířku a délku je ta tabulka na stránkách výrobce vlastně určena: https://www.pocket-sundial.com/pages/anleitung (Sun's annual). Neměli byste někdo tabulku časové rovnice pro 50° s.š. a 15° v.d. ?
Časová rovnice není závislá na zeměpisné poloze (délce ani šířce.) pozorovatele
Tabulka přesnějších hodnot je zde : https://kalendar.beda.cz/hodnoty-casove-rovnice
Tabulka přesnějších hodnot je zde : https://kalendar.beda.cz/hodnoty-casove-rovnice
Díky za přesnější odkaz. Nechám si zjednodušenou tabulku časové rovnice zalaminovat na cca velikost občanky, abych ji mohl tahat s sebou. Jinak to, že hodiny jsou vážně sluneční a nikolivěk stínové jak bývá obvyklejší mi z počátku zamotalo trochu hlavu. Tedy jenom do doby, než jsem přestal hledat bod o intenzitě ohniska lupy a uvědomil si, že takové to pff... je to co celých 1/2 hodiny hledám 
Také mne trochu překvapilo, že je třeba si uvědomovat postavení Slunce k poledníkové ose, aby člověk vyčetl jestli je ráno nebo odpoledne.
Tímto dávám Homerovi za pravdu, a MilANovi děkuji. V.

Také mne trochu překvapilo, že je třeba si uvědomovat postavení Slunce k poledníkové ose, aby člověk vyčetl jestli je ráno nebo odpoledne.
Tímto dávám Homerovi za pravdu, a MilANovi děkuji. V.
Jj, dalo se očekávat, že odečítání času za slunečního dne bude problém. Chybně jsem ve svém příspěvku napsal "stín" - ono je to vlastně trošku světlejší místo ve stínu vrženého jezdcem. Taková penumbra vedle umbry
.
Mám letitou praxi v používání laserového dálkoměru a vím co je za opruz hledat za slunečního dne třeba na režném cihlovém zdivu červený terčík laseru a to jsem na to měl dost cvičené oko. Něco podobného je zde na žluté mosazi.
No ale nakonec to poslouží i k hlubšímu prostudování problematiky slunečního času - taková druhá funkce tohoto přístroje.

Mám letitou praxi v používání laserového dálkoměru a vím co je za opruz hledat za slunečního dne třeba na režném cihlovém zdivu červený terčík laseru a to jsem na to měl dost cvičené oko. Něco podobného je zde na žluté mosazi.
No ale nakonec to poslouží i k hlubšímu prostudování problematiky slunečního času - taková druhá funkce tohoto přístroje.
To Vykuk:
Jaké je mechanické/dílenské provedení? Je to kvalitně a hezky uděláno?
Jaké je mechanické/dílenské provedení? Je to kvalitně a hezky uděláno?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Na rubové pak je vidět pro změnu strana datumovky určená pro severní zeměpisné šířky (čtyřcípé hvězdy).
Vnitřní prstenec na jedné straně trochu drhne, ale zavřít jde. Stupnice a čísla jsou vyražená, ale občas v nich chybí barva. Nicméně i tak jde odečítat podle vrypů.
Praktické postřehy:
1) Kolem pravého slunečního poledne brání odečtu poledníková osa (respektive její tlustý stín)
2) Pondělní chybu přesnosti (+ 15 min.) jsem zkusil kompenzovat "seřízením" za pomoci posunu datumovky o +15 dnů, takže jsem se v nějakých 17 h občanského času po započtení kompenzací k tomuto přiblížil na cca 3 min. Ovšem k mému zklamání tato kompenzace již následující den ráno v cca 7:30 o.č. nefungovala. Asi bude zapotřebí hlubšího prozkoumání problému.
3) Hodiny jdou během odečtu použít jako nouzový kompas, jelikož poledníková osa přirozeně ukazuje směrem severo-jižním.
1) Kolem pravého slunečního poledne brání odečtu poledníková osa (respektive její tlustý stín)
2) Pondělní chybu přesnosti (+ 15 min.) jsem zkusil kompenzovat "seřízením" za pomoci posunu datumovky o +15 dnů, takže jsem se v nějakých 17 h občanského času po započtení kompenzací k tomuto přiblížil na cca 3 min. Ovšem k mému zklamání tato kompenzace již následující den ráno v cca 7:30 o.č. nefungovala. Asi bude zapotřebí hlubšího prozkoumání problému.
3) Hodiny jdou během odečtu použít jako nouzový kompas, jelikož poledníková osa přirozeně ukazuje směrem severo-jižním.
A jak je to s přesností určení severního směru?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Logicky lze předpokládat, že přesnost bude odvozena od přesnosti odečtu času. Zatím jsem měl největší chybu +20 min. (snad jenom jednou), což jsou 4 čárky z celkových 288 vyskytujících se na hodinách ((12+12 h) x 12 čárek do hodiny). Toto logicky dělá 4/288 x 360° = 5° Ale dobrý nápad, zkusím prakticky ověřit, nejspíše asi až příští týden. V.