Astrofotografie - dotazy začínajících
Re: Astrofotografie - dotazy začínajících
Mohu se zeptat proc by to melo byt jedno ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Pretoze foti compactom co znamena na 90% do JPEG a teda 8bit. Ale GIMP je viac nez dostatocny pre zaciatocnika.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Většina editorů pracuje minimálně v 32 bitech. V kolika pracuje kompakt ? A v jakém formátu ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pokud se podivate na kompakty Panasonic Lumicon, foti do RAWu. Nektere z nich svymi parametry vypadaji na dosti pokrocile fotaky, takze bych to nepodcenoval na 8bit jpg.
Argument ze nepotrebuje 32bit protoze vetsina editoru je 32bit mi ponekud nedava smysl.
Argument ze nepotrebuje 32bit protoze vetsina editoru je 32bit mi ponekud nedava smysl.
Toto tvrzení jsi vytvořil ty.peta62 píše:
Já jsem jen reagoval na to , že musí editor pracovat v 32 bitech tím, že to nemusí tazatel, vzhledem k jeho otázce, vůbec řešit.
To, že dnes editory pracují minimálně v 32 bitech , je už jen odpověď na tvůj dotaz, proč to nemusí řešit.
lepší rada žádná než špatná
Nevytvoril, ale nebudu plytvat svym casem ani zdejsim mistem.
Ahojte vsichni. Je mi úplně stydno za muj dotaz, ale jednu vec stale nechapu. Mam kratce Dobson 150/1200. Je to muj prvni opravdicky hvezdarsky dalekohled. Kdyz jsem ho kupoval, tak jsem foceni nepredpokladal, ale samozrejme, ze neco s mobilem a adapterem zkousim. Mesic a Saturn jakztakz jde, abych to ukazal v mobilu. Vim, ze tenhle Dobson neni urceny k foceni, ale stejně jsem se uz díval po tech malych kamerkach, co se davaji misto okularu a jedna vec mi neni jasna. Jak se docili zvetseni, kdyz tam neni okular? Jen diky ohniskove vzdalenosti? Ale to se asi nedocili takoveho zvetseni jako s okulary?
Mam jeste zrcadlovku, sice uz ji je asi 12 let, ale sla by taky s redukci pripojit?
Fakt sorry za takove,pro vas jasne, otazky, ale ani guuugl mi moc neporadil. Predem diky za odpoved.
Mam jeste zrcadlovku, sice uz ji je asi 12 let, ale sla by taky s redukci pripojit?
Fakt sorry za takove,pro vas jasne, otazky, ale ani guuugl mi moc neporadil. Predem diky za odpoved.
Hodne z toho vysvetloval hades zde. Kamerka primo ve vytahu je obdoba DSLR prime focus, pouziva dalekohled jako objktiv a bez okularu. Lze take fotit s okularem, bud z ruky nebo existuji drzaky na fotak, nektere okulary maji i zavit, kterym se da kamera pripojit k okularu pevne.
Dekuji za odpověď a za odkaz. Ten jsem jiz sice cetl, ale ted to chapu o neco víc zase. Takze mesic pripojenou zrcadlovkou vyfotim? Jen nemam zivy displej, tak ostreni bude trosku krkolomnejsi. A na kameru do tubusu misto okularu muzu teda zapomenout?
Neni vubec zac. Chce to vyzkouset, podle meho Mesic zrcadlovkou ano, ale nemohu zarucit ze bude cely. Nelamal bych hul ani nad tou kamerou, tipl bych si ze zabere mene nez zrcadlovka ( ktera zase muze vignetovat ), ale urcite bych to zkusil. Ja se takoveto veci snazim testovat za dne na necem vzdalenem ( abych proveril i zda zaostrim na nekonecno ), lepe se hledaji objekty, lepe je videt co zabiram. Samozrejme zda se vejde Mesic cely j nejlepe otestovat na nem samotnem, ale ted je nov.
Ok, zjistim jaky zavit ma krouzek na me zrcadlovce a objednam redukci. Jen mam strach z te hmotnosti zrcadlovky, aby nejak nepacila okularovou sachtu.
Ta redukce ( T krouzek ) se kupuje podle typu zrcadlovky, ale je jeste treba pripevneni do vytahu, vetsinou adapter.
Nedostatecka tuhost je jeden mozny problem, kamera preci jen vetsinou zatizi mene. Druhy muze byt u Newton systemu zaostreni, nestrasim, jen ze se to musi overit.
Nedostatecka tuhost je jeden mozny problem, kamera preci jen vetsinou zatizi mene. Druhy muze byt u Newton systemu zaostreni, nestrasim, jen ze se to musi overit.
pomoc s zrcadlovkou
Dobrý den, po pár letech používání dalekohledu jsme se rozhodli se synem si něco vyfotit. Máme starší zrcadlovku Nikon D90. Podle typu jsem nyní koupil na dalekohled T-adaptér od Celestronu a k tomu kroužek na ten Nikon + dálkový ovladač spoušti. Dalekohled máme Celestron 76 s EQ montáží. KDyž to tam celé dám a sešroubuji místo okuláru ,tak stejně není možné ve fotoaprátu zaostřit, ať dělám co dělám. Tak kdyby někdo poradil co je špatně. Jediné co funguje je když to namontuji na barlow, to pak funguje. Hm myslel jsem že to není tak složité..Omlouvám se zde přítomným borcům,ale nedokážu odpověd na to nikde najít.Děkuji. Jirka
- Přílohy
-
- t adapter.png (345.46 KiB) Zobrazeno 1051 x
-
- t kroužek.png (388.89 KiB) Zobrazeno 1051 x
-
- celestron 76.jpg (27.3 KiB) Zobrazeno 1051 x
Re: pomoc s zrcadlovkou
Ahoj , bude to v tom jak daleko má ohnisko ten dalekohled od hrany výtahu (plně zasunutý ). Pak musíš přisíct tu vzdálenost té redukce (kde jsou nápisy po závit T2 ) a hloubku foťáku + ten kroužek je 55 mm. Jen podle velikosti na obrázku mi potřebné vysunutí f vychází tak 75mm. Podle mne ta převodka od Celestronu je moc dlouhá. I pokud se to podaří , tak největší problém nastane s tuhostí toho výtahu (je plastový) a vyklání toho redukčního tubusku v něm . Ten to dalekohled na to není vůbec stavěn.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Re: pomoc s zrcadlovkou
No když to tam dám, tak bych potřeboval ještě více jakoby níže dovnitř to zasunout tím otřením výtahem, ale to nejde. Mám ještě toto ale i to je jako moc. a to je to nasazené přímo až na okraj toho okulárového výtahu.
- Přílohy
-
- red.jpg (60.8 KiB) Zobrazeno 1037 x