Měsíc
Měsíc
Ještě je zanedbána vzdálenost Měsíce a zeměpisná šířka pozorovatele - výpočet počítá jinak s geocentrickou polohou, ne topocentrickou. Ale to je zřejmě mimo úlohu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Měsíc
Nad Prahou krásně svítí "ouplněk", bohužel nemám žádné zařízení kterým bych si ho zvěčnil... Ale je parádní i volným pohledem...
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- denis.marc
Měsíc
Tady jsem ho zachytil v 19:09 SEČ, když nad Pardubicemi vycházel z mraků, což vytvořilo zajímavé efekty. :)
- denis.marc
Měsíc
Malé halo u Měsíce v Pardubicích. 

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
Zhruba ve stejný čas jsem ho viděl též. Jakmile se objevilo, seeing jako víno, bohužel to trvalo jen pár minut. Dnešní "květina na jezírku" Petavius opravdu nádherný, členitý, pomalu se ztrácející v postupujícím stínu. Chvíli po úplňku je Měsíc opravdu zajímavý, vizuální zážitek při klidných okamžicích je ale vždy nezapomenutelný... Zkusil jsem i fotit. Celkově pozorování hatil jen mléčný závoj, který stával - li se členitým, zhoršoval dost podstatně podmínky.
Lectorem iustus...
- denis.marc
Měsíc
Tentokrát halo patřilo k těm výraznějším i když tak jasné jako 27. 12. 2009 zase nebylo. Měsíc teď nestoupá tak vysoko nad obzor a dnes v noci tak vznikly zajímavé podmínky pro focení hala s objekty na zemi, něco jsem zkusil cvaknout, po úpravě kdyžtak dodám foto. 

Měsíc
Nie som velky fanusik planet a uz vobec nie Mesiaca, hoci planety si na konci pozorovania DSO rad pozriem. Vcera som v ramci testovania noveho zenitoveho zrkadla WO a okularu TV Nagler 9 mm type 6 pozrel na Mesiac a bol som ocareny. Velke zorne pole s Naglerom mi doprialo pri 261x zvacseni jedinecny zazitok. Seeing sice nebol nic moc, avsak nemohol som sa nabazit detailov na Mesiaci v okoli terminatora. Prva a posledna stvrt su velmi vhodne fazy na pozorovanie Mesiaca, pretoze Slnko ho nasvecuje z vyborneho uhlu, co robi pozorovanie jedinecnym a tiez je viditelna dostatocna cast, aby sa dalo vyuzit velke zorne pole. Proste parada. Nakoniec zacnem Mesiac pozorovat pravidelne... 

Měsíc
Dnes jsem si užil Měsíc krásně v první čtvrti, nejdříve ještě před západem Slunce, do bina jsem nasadil polarizáky které v této fázi brutálně zvýší kontrast, velmi zajímavý pohled na svítící Měsíc + světle modrou oblohu okolo. Kolem půl deváté jsem už pozoroval regulérně a protože seeing ušel, nasadil jsem v binu 240x a nestačil se divit, v Platu tři golfové jamky (z toho centrální permanentně) a o kousek vedle probleskovala na dně Vallis alpes brázda, dnes Měsíc Luxusní [smiley=bath.gif]
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Měsíc
Včera (11.5.) u mne Měsíc mezi 20:30-21:30 také perfektní. Poprvé jsem viděl zcela zřetelně rýhu v Vallis Alpes, excelentně Rimu Hadley, mezi kráterem Timocheris a ještě neviditelným Lambertem svítily jak perly dva malé "kopečky. Dále samozřejmě Rupes Recta a Rima Birt. V Claviu svítily okraje dvou vnitřních kráterů a po jejich stranách šly kužely světla jakoby tam někdo svítil baterkou. To je jen část včerejších pohledů na Měsíc, bylo toho hodně. Úplně jsem zapomněl, že je na obloze také Saturn a když jsem na něj dalekohled obrátil, seeing už byl horší. Pozorováno dobsonem 250/1500, okulár převážně Televue Plossl 8 a 11mm.
- Bresser-maxi
Měsíc
od 17.5 je krasne vidie t na juhovichode mesiac... taki ako kebi dooranžova paradni už skoro v splne.... 

Měsíc
Vecerna naladovka aj so zvukom :D
http://youtu.be/CVjoI2Ub3bg
moc krasny video az na setrim na CCD taky neco natosim
http://youtu.be/CVjoI2Ub3bg
moc krasny video az na setrim na CCD taky neco natosim