Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Nebo udělat zalomený pilíř směrem k pólu, s tou částí mířící k pólu tak dlouhou, aby se vybavení protočilo, pak je to bezkolizní.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jasně, ale to by ten pilíř musel být dimensován o řád výše- zvláště, pokud tam je Newton
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
A to se bavite o mych navrzich? Nebo sem neco prosvih? 

dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
Jasně , o tvém Newtonu + SCT na AZ EQ6
tam nebude AZ-EQ6, ale EQ8..je to i v tom navrhu..
AZEQ6 mam tedka, ale ten astrodomek je koncipovanej rovnou na vetsi zatez..spolehal sem prave na to, ze ten SCT je kratsi a tudis by to nemelo celkem nicemu vadit..
ten newton 300mm f4 je na tom schematu cca v meritku ( rozlozeni delek), naproti sem chtel supnout prave neco na planety a mensi planetarky, ale jestli je to problem, tak tam stejne tak muzu klido provozovat jen toho newtona..ohybat sloup kvuli tomu nebudu..
AZEQ6 mam tedka, ale ten astrodomek je koncipovanej rovnou na vetsi zatez..spolehal sem prave na to, ze ten SCT je kratsi a tudis by to nemelo celkem nicemu vadit..
ten newton 300mm f4 je na tom schematu cca v meritku ( rozlozeni delek), naproti sem chtel supnout prave neco na planety a mensi planetarky, ale jestli je to problem, tak tam stejne tak muzu klido provozovat jen toho newtona..ohybat sloup kvuli tomu nebudu..
Ked sa tu nacal ten upgrade EQ6-R na EQ8-R nakolko je realne to spravit bez zmeny vysky stlpu? Inak ak som to pochopil z fotiek na internete tak to vyzera ze EQ8 ma plochy spodok? S jednym centralnym srobom ktory drzi montaz na mieste + dva mensie po bokoch?
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Postav si kopuli.
Jak to souvisí s probíhající diskusí ?
Kopulu si staviam. To je ale dost irelevantne ked chcem vediet aky je rozdiel vo vyske EQ6 a EQ8. Na webe skywatcher som nasiel ze EQ8 ma na vysku 49,5cm co je vyska aj mojej EQ6 ak meriam od podstavy po hornu listu ked ze montaz v home pozicii. Takze neviem nakolko su vyskovo podobne.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
ja sem ty modely delal podle me AZEQ 6 a podle rozmeru EQ8 od vyrobce a podle schemat ( bluprintu)..Vyska ve vyslednych 3D modelech, mi vysla podobne - rozdily v radech centimetrů,mohutnost je vetsi..
Tak stavba hvezdarne pokrocila. Vcera sme betonovali stlp pod montaz a asi hodinu co sme skoncili prisla prietrz mracien pricom naprsalo 20mm. Prikrili sme ho ale igelitom takze sa nic nestalo.
- Přílohy
-
- signal-2021-07-18-100840.jpeg (366.84 KiB) Zobrazeno 3223 x
Taky uz sem zacal..tedka cekam na drevo a truhlarinu na nem..
Nejsem si jistý zda vidím dobře, ale ty kotevní patky chtělo dát tak, aby trn patky koukal alespoň tak 5 cm nad horní plochu patek. Možná je to myšleno tak, že trámky nebudou ležet na dně ocelových patek a budou držet na šroubech, ale je to trochu škoda.
Jj, vidis dobreHomer píše:Nejsem si jistý zda vidím dobře, ale ty kotevní patky chtělo dát tak, aby trn patky koukal alespoň tak 5 cm nad horní plochu patek. Možná je to myšleno tak, že trámky nebudou ležet na dně ocelových patek a budou držet na šroubech, ale je to trochu škoda.

no nakonec sme se aspon domluvili, ze sou ty kovovy ucka dost vysoky, takze tam bude 3-5 cm fuga ode dna..
Kazdopadne jeste asi vymyslim nejaky "zakryti" tech patek po oplasteni budky..
Kazdopadne az budu stavet nekdy dalsi ( vetsi

Naposledy upravil(a) nosuh dne 19. 07. 2021, 21:04, celkem upraveno 1 x.
Škoda tyhle věci nekonzultovat předem . Tohle není dobré řešení. Sloupek musí sedět na železe, ne na šroubech.