Probíráme to pořád dokola už 19 let, pro naše podmínky seeingu je to zhruba do 250 mm průměr. Párkrát do roka se dá využít průměr větší. Pak v těch dobrých podmínkách se projeví opticka kvalita dalekohledu. Např. Karel (KpS) po delším fotografování planet zůstal u 11" SCT.MayJ píše:Proto tedy vyvstává otázka, do jakého průměru zrcadla/dalekohledu jít v našich podmínkách, aby to mělo ještě smysl....
Planetární speciál
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Re: Planetární speciál
- MayJ
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
A to je přesně ono, dobrý příklad je právě KpS s jeho C11. Já nevím, kolik lidí má tady na AF např C14, vím, že jí má p. Zahajský a pak ještě jeden z fóra (omlouvám se mu, že teď nevím jeho jméno, nebo přezdívku).
Docela by mě zajímal jejich názor jakožto majitelé těchto dalekohledů, jestli mohou říct " ano, je to lepší než např. C11 na naše podmínky" a nebo "tenhle průměr je prostě už moc!"
Docela by mě zajímal jejich názor jakožto majitelé těchto dalekohledů, jestli mohou říct " ano, je to lepší než např. C11 na naše podmínky" a nebo "tenhle průměr je prostě už moc!"
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Když Honza napsal Zatím nejlepší výsledku padají z 11” SCT případně z EDGE, je potřeba to mít ještě notářsky ověřené? 
Samozřejmě jedna věc je mít dalekohled a druhá umět to vyfotit a zpracovat a to je 90% toho know how, kde na dalekohledu nezáleží.
Samozřejmě jedna věc je mít dalekohled a druhá umět to vyfotit a zpracovat a to je 90% toho know how, kde na dalekohledu nezáleží.
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Psion napsal: " Když Honza napsal, že zatím nejlepší výsledku padají z 11” SCT případně z EDGE, je potřeba to mít ještě notářsky ověřené? "
No měla by to především schálit sněmovna, teprve potom to bude směroplatné
.
Můj názor je neměnný : seeing je mrcha pes a ošálit se nedá. Jedině zbalit fidlátka a občas vycestovat na Jadran, nebo alespoň po Pádské nížiny. Tam jsou vidět planety i 6" aperturách v nebývalé kvalitě. Mám zkušeností z hvězdárny u Lugana. Laminární proudění a velká vodní plocha hlubokého jezera dělá své !
Ty 11" , nebo klidně i 10" SCT jsou zcela postačující ! Vše ostatní zařídí SW úprava.
No měla by to především schálit sněmovna, teprve potom to bude směroplatné
Můj názor je neměnný : seeing je mrcha pes a ošálit se nedá. Jedině zbalit fidlátka a občas vycestovat na Jadran, nebo alespoň po Pádské nížiny. Tam jsou vidět planety i 6" aperturách v nebývalé kvalitě. Mám zkušeností z hvězdárny u Lugana. Laminární proudění a velká vodní plocha hlubokého jezera dělá své !
Ty 11" , nebo klidně i 10" SCT jsou zcela postačující ! Vše ostatní zařídí SW úprava.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Jednou jsme byli s MiLANem na DsD na Plzeňsku a byl tam úžasný seeing, zvětšení kolegové dávali pár mm okuláry a nastavovanými barlow 5x a pořád tam byly podrobnosti. Pak jsem viděl v jeho bývalé 400-stovce Jupiter lépe (větší podrobnosti) než ve vedle postaveném TEC 140. Na druhou stranu podobná situace před mnoha lety na MHV Zubří, na louce spousta dalekohledů namířena na Jupiter (byl hezky vysoko). Velké dalekohledy typu Newton, SCT apod. obcházel Láďa Kamarád a když přišel k TEC 140mm tak říká, no konečně pořádný obraz, ve všech ostatních to je, cituju jeho slova, "sračka" 
Já bych to viděl takto:
Pokud jsou podmínky pro velké zvětšení (seeing a planeta či Měsíc dostatečně vysoko) a bude se koukat do přístroje, který je správně zkolimovaný, vytemperovaný a jsou k němu odpovídající okuláry, bude ta část v rozdílu obrazu, daná rozdíly mezi jednotlivými systémy, naprosto minimální proti tomu, co dokáže udělat seeing, nízká výška nad obzorem a nedoladěný systém.
Pak už záleží na oku a subjektivním pocitu daného soudruha, zda-li ty rozdíly mezi různými systémy uvidí, či bude chtít vidět a řešit...
Ale bude minimální.
Pokud jsou podmínky pro velké zvětšení (seeing a planeta či Měsíc dostatečně vysoko) a bude se koukat do přístroje, který je správně zkolimovaný, vytemperovaný a jsou k němu odpovídající okuláry, bude ta část v rozdílu obrazu, daná rozdíly mezi jednotlivými systémy, naprosto minimální proti tomu, co dokáže udělat seeing, nízká výška nad obzorem a nedoladěný systém.
Pak už záleží na oku a subjektivním pocitu daného soudruha, zda-li ty rozdíly mezi různými systémy uvidí, či bude chtít vidět a řešit...
Ale bude minimální.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Rozdíl v systému možná bude malý ( i když na planetách hodně ruší pavouk), ale rozdíl ve velikosti přístroje, pokud seeing dovolí využít optiku do maxima, je na první pohled patrný
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Jenže jak vidíme celá ta léta na všech astro akcích, skvělý seeing je opravdu výhra v loterii, včetně té pravděpodobnosti. Nejhorší seeing za posledních 10 let jsem viděl na posledně konaném MHV v areálu Camping v ráji. Tedy podprůměrný seeing versus velký průměr dalekohledu = smrt astronoma.
Doplním moji představu o seeingu ve velmi zjednodušené formě, kde jednotlivé vrstvy kmitají v nějaké frekvenci a tím rozostřují obraz. Malé dalekohledy mají ty výchylky buď menší, nebo ne tak rozhozené v zorném poli. Velký průměr dalekohledu ovšem zachytí několik různých fází a ten obraz je naprosto rozbitý.
Doplním moji představu o seeingu ve velmi zjednodušené formě, kde jednotlivé vrstvy kmitají v nějaké frekvenci a tím rozostřují obraz. Malé dalekohledy mají ty výchylky buď menší, nebo ne tak rozhozené v zorném poli. Velký průměr dalekohledu ovšem zachytí několik různých fází a ten obraz je naprosto rozbitý.
- Přílohy
-
- seeing.png (83.63 KiB) Zobrazeno 726 x
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Já budu dočasně fotit/koukat mým refráčkem. Šetřím na jistý dalekohled, který zase jednou prodám. Tak ho Tomáši třeba do budoucna vezmeš. Jak se říká, nenadávej na zrcadlo, když máš hnusný obličej, neboli nenadávej na zrcadlo když máš seeing nahov.o. 
Lectorem iustus...
Jo, tohle jsou sice hezké obrázky, které se to snaží dokázat, ale zase se u nich nepíše, že 4x menší průměr má i 4x menší rozlišení. Takže esteticky dobré, detaily nejsou. Velký dalekohled,= obraz rozbitý seeingem, nehezký, ale v něm "plavou" a trhají se detaily, které v tom malém nevidíš. ale tady na tebe občas "vyskočí " . Tohle je výhoda při focení, kdy se při zpracování vyberou tyhle chvilky, ale funguje to i při vizuálním pozorování. Jen se to špatně ukazuje druhému, který se jen podívá a konstatuje , že to celé plave-....
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Milane jo, tohle dává rozum. Ta statistika a záznamové zařízení dělá divy. A u focení je pak neskutečně důležité i zpravování dat.
Lectorem iustus...
A Martine, přiznej se, co teď bude tedy tvůj planetární speciál ?
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
Jo Martine to by mě taky zajímalo.
Mě zatím jako můj šampion zatím vychází toto:
https://www.astroshop.eu/telescopes/mea ... to/p,17670
A pojdte do mě!:-D
Mě zatím jako můj šampion zatím vychází toto:
https://www.astroshop.eu/telescopes/mea ... to/p,17670
A pojdte do mě!:-D
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
Cenově to vychází skoro stejně a toto už je 12", ta optika ACF se mi docela líbí a C11" tu tady má snad každý:-D