HorseHead Flame Nebula

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
peto

Re: HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od peto »

Ked tu riesite tie krize...mi napadlo, ze ti z vas, ktori ste si sami dali vyfrezovat krize, aky bol dovod neurobit pavuka ako ma Tal200k.?
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak to ani nechtěj vidět, co vznikne. Pěkně hnusné vějíře, vypadá to pak jak ventilátor :D
Vizuálně tam sice kříže nejsou, ale na focení to fakt není (osobně vyzkoušeno).

Snímek ovšem parádní, i s kříži :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jojo snímek je pěkný, je vidět že Canon 6D má stále co říci. Zkoušel jsem na tom snímku redukci hvězd scriptem EZ Star Reduction pro PixInsight a nejenže to EZ Suite dělá citlivě a na to, že to je automat, tak i pěkně bez artefaktů apod. Podařilo se mu i zmenšit ty kříže a odhalit více ty prachové struktury.

KH_33.jpg
KH_33.jpg (1.27 MiB) Zobrazeno 1593 x
[/url]
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Ještě mi napadlo k těm křížům . Ari , jakou máš úpravu ramen toho pavouka ? Nejsou ty ploch víc lesklé ? To by pak mohlo vysvětlit tu jejich jasnost, alespoň si myslím . Já je u sebe taky pozoruji ,ale jsou výrazně slabší .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Ari

Příspěvek od Ari »

Povrch je hladký a eloxovaný a je to dosť lesklé, takže by pomohlo to dať jemne opieskovať a znovu eloxovať alebo nastriekať farbou v spreji z väčšej vzdialenosti aby to vytvorilo rovnaký efekt?
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
DaveOne
Věk: 49

Příspěvek od DaveOne »

Tak jsem se pokusil spojit Ha data z minulého roku a RGB nafocené před pár dny. Ha bylo použito jako Lko a musím říct, že jsem si na tom doslova vylámal zuby :roll: Jednak stále platí, že RGB je pro mě při zpracování největší výzva a jednak samozřejmě Alnitak(ale i další modré jasnější hvězdy) mi tam udělali brutální modrou auru :? Navíc ten hledáček není ideálně korigovaný takže další problém byly modré lemy kolem hvězd. Celkově jsem nakonec musel obětovat dost modré, aby to bylo alespoň trochu koukatelné. To, že byl koník při RGB focení už poměrně nízko a fotil jsem z města tomu také moc nepomohlo. Nu což, vždy jsem chtěl nafotil tuto krásnou dvojici i v barvě a jak vidět ne vždy to vyjde ideálně. Celkově je to 9hod expozic focených přes SW Evoguide 50ED + Atik 414EXm ( 3hod Ha + barvy 2hod/kanál ) Přikládám dvě verze ..jedna pro milovníky hladšího obrazu, ale více se mi líbí ta neodšuměná verze.
Přílohy
Horsehead and flame nebula_5.jpg
Horsehead and flame nebula_5.jpg (608.41 KiB) Zobrazeno 1345 x
Horsehead and flame nebula_4.jpg
Horsehead and flame nebula_4.jpg (788.21 KiB) Zobrazeno 1345 x
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

A když píšeš o zářivých modrých hvězdách, tak tím opravdu myslíš ty sedivé bezbarvé rozplizlé fleky ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
peta62

Příspěvek od peta62 »

Kde pise o zarivych modrych hvezdach ? Ja to ctu snad podesate a porad vidim jen samou sebekritiku u zajimave fotky delane v nelehkych podminkach. Ja jsem se na ni podival moc rad.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
DaveOne

Příspěvek od DaveOne »

To Peta62 : děkuji za koment, vážím si toho.

To MilAn : no Milane, že se Ti nelíbí prakticky žádné moje snímky je jasná a známá věc takže tvou kritiku a uštěpačné poznámky beru s rezervou ;) Máme prostě jiných vkus a to se nezmění. Jak jsem psal, také nejsem s výsledkem spokojený to je jasná věc. Mě se třeba velice líbí poslední snímek od Ariho..jo to prostě proti tomu mému paráda a za podobný čas. Také je třeba si uvědomit čím to bylo foceno a srovnávat 200 Newtona s 50ED hledáčkem asi úplně nelze. Každý prostě fotíme s tím co máme a na místě, které máme k dispozici (ať už z časových nebo restriktivních důvodů) Problematické v mém případě bylo také spojení těch Ha dat s RGB. Pokud bych ale tu H-Alfu nepoužil tak bych tam jen těžko měl nějaké detaily v mlhovině tj. od začátku jsme s tím počítal. Škoda, že nebyl už čas nafotit i klasické Lko. A s těmi ,,šedými rozplizlými fleky alias hvězdami,, bych to také tak černě neviděl. Mě tam spíš vadí to stále patrné fialové halo kolem některých hvězd. Musel jsem udělat nějaké kompromisy v barevném podání, protože mlhovinu bych rád viděl přece jen trochu víc do červena jenomže to jaksi v mém případě zvýrazňuje dále tu fialovou kolem některých hvězd. Také modré oblasti (menší mlhoviny kolem) utrpěly tou redukcí modrého kanálu a víceméně i neexistencí klasického Lka. No a v levém horním rohu mi zůstal barevný gradient. Co se dá dělat ;) V každém případě když už jsem se s tím zpracováním trápil cca 3hod tak mi bylo líto to vyhodit. Alespoň to může být zajímavé a poučné pro ostatní (nejsme tady na fóru sami) a třeba se to někomu bude trochu i líbit. A třeba mi někdo i poradí (namísto suchých a rýpavých poznámek) co bych mohl ještě zkusit pro vylepšení toho snímku :)
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Není přeci podstatné, co se líbí mně. Já jsem jen konstatoval, že z hvězd, které jsou jasné a které jsou na snímku určitě přeexponované ( a ani jinak to být nemůže, jsi udělal čedivé roplizlé kotoučky. A redukci modré jsi dosáhl toho, že modré mlhoviny jsou u tebe šedivé.To znamená jen to, že ty úpravy nbyly moc korektní, i když jsou dělány podle nějakého obecného vzoru a některé "vylepšující" zásahy jsou spíš nadbytečné a kontraproduktivní. A ve výsleku celý snímek pak působí zastřeně do šediva, s potlačenými detaily.
........
P.S.: Já jsem psal o tvém snímku, neútočil jsem na tebe a byl bych rád, kdy sis mohl odpustit opakované hodnocení mé osoby.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
kolec

Příspěvek od kolec »

Ha vkladať ako L-kanal , tak to celé oružovie ako prasiatko (vepř) (ako keby si riedil červenú malinovku vodou až ja ružová) :D
Doporučujem Ha vkladať výlučne do R kanála. Tam patrí a ak sa to šikovne spraví tak i detaily sa zlepšia. Samozrejme môžeš Ha vložiť i do iných kanálov, ( v podstate môžeš robiť čokoľvek) ale ak už tak v nejakom inom pomere (určite omnoho menšom pomere ako do R kanála)
Okrem toho vkladať to treba bez hviezd (existujú v PS i PIXI na to postupy) vtedy sa ti nepokazia hviezdy a nezačnú vznikať rôzne farebné haló okolo hviezd.

kolec
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
DaveOne

Příspěvek od DaveOne »

Děkuji pánové za hodnocení a rady..zkusím na tom určitě ještě zapracovat. Stejně jsou teď před námi zase oblačné dny a noci tak bude prostor pro nějaké nové a třeba lepší zpracování. S modrou to bude v každém případě boj, protože jsou na složeninách příšerné reflexy a také dost rušivé modré okraje kolem některých hvězd což je předpokládám chromatická aberace toho dubletu. Snad to dopadne alespoň o trochu lépe a něco z toho bude.
myXall
Věk: 41

Příspěvek od myXall »

Prikladam moj pokus o kombinaciu Ha s RGB datami ktore som nafotil pred dvoma rokmi zrkadlovkou.
Skusal som rozne sposoby ako vlozit Ha do RGB, ale nakoniec sa mi najviac pozdaval vysledok z PI skriptu NBRGBCombination.
... na klik astrofotky
b33thumb.jpg
b33thumb.jpg (61.58 KiB) Zobrazeno 1207 x
[/url]
TS-Optics ONTC 6" f/4
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
DaveOne

Příspěvek od DaveOne »

Jo tak takto by mi to úplně stačilo .. pěkné :) Nevím co je s těmi daty nebo se mnou že z toho vyšlo takové dílo :roll: Zkusím a uvidím . Díky
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

S tím Halfa mícháním se to musí umět, není to úplně na 2 kliky.
Odpovědět