Planetární speciál
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Planetární speciál
Já se domnívám, že planety se dají fotit každým průměrem. Tak si kup 11" palec to je kompromis. 
Lectorem iustus...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
MayJ: Na splátky na 30 let a jdu do toho
Ještě dodatečně info k focení planet na základě seeingu s auto spouštěním, tuhle funkci má SharpCap.
Ještě dodatečně info k focení planet na základě seeingu s auto spouštěním, tuhle funkci má SharpCap.
- MayJ
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Psion: tak já nemyslel zrovna tenhle dalekohled, myslel jsem něco jinýho:-D Orion VX12L +EQ8 nebo celou C14:-DDDD
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Psion: ale ten Sharpcap není samospásný, osvědčil se akorát na Měsíc. I na Slunce je lepší fyzický seeing monitor.
Ať už je zase jasno. Koukám, že nám všem hrabe
Ať už je zase jasno. Koukám, že nám všem hrabe
Lectorem iustus...
-
MiX
Jsem tak trochu puntičkář a nerad narušuji diskusi, ale pod pojmem "planetární speciál" si představuji dalekohled primárně určený na pozorování nebo focení planet, tedy např. achro min. f/15, ED/APO min. f/10, newton s minimalizovaným zástinem min. f/8 nebo v úpravě MT, mak f/15, kutter, apod.
Většina dalekohledů diskutovaných v tomto vlákně, tedy newtony f/5, krátké ED, APO, anebo dokonce achro, jistě umí poskytnout pěkné obrazy planet, anebo udělat pěkné snímky, ale nepovažoval bych je za speciály. Podobně, jako bych nenazval závodním speciálem auto, které sice umí jet tři sta, ale dá se koupit v běžné prodejní síti, má čtyři sedačky, klimu, apod.
Můj názor na původní MayJ-ovo otázku: Na koukání newton s minimalizovaným zástinem, většinou stačí průměr 200, na focení SCT 280 z praktických důvodů (naše pozorovací podmínky, pozice planet, montáž). Pokud by se jednalo o vizuál i focení, tak oba dva.
Většina dalekohledů diskutovaných v tomto vlákně, tedy newtony f/5, krátké ED, APO, anebo dokonce achro, jistě umí poskytnout pěkné obrazy planet, anebo udělat pěkné snímky, ale nepovažoval bych je za speciály. Podobně, jako bych nenazval závodním speciálem auto, které sice umí jet tři sta, ale dá se koupit v běžné prodejní síti, má čtyři sedačky, klimu, apod.
Můj názor na původní MayJ-ovo otázku: Na koukání newton s minimalizovaným zástinem, většinou stačí průměr 200, na focení SCT 280 z praktických důvodů (naše pozorovací podmínky, pozice planet, montáž). Pokud by se jednalo o vizuál i focení, tak oba dva.
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
MIX: nějak tak si představuji tuhle diskuzi:-DDDD
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Planetární speciál na pozorování je jedna věc, na focení druhá, tedy jedny z nejlepších snímků planet na webech mají 14" SCT F10 se zástinem a průměrem jako hrom, paradox, ale je to tak.
- SIRIUS_758
Přesně tak.. !
Kolega "MiX" navíc opomíjí, pro některé z nás dosti důležitý fakt, a to že zrovna jím nejvíc navrhovaný Newton vykazuje difrakční kříže... Pro mne osobně podstatná záležitost, která výrazně narušuje nejen estetiku obrazu, ale také zhoršuje kontrast a tím i rozlišení, a vůbec potlačuje prostorový dojem...
Takže nejen já a Psion tady budeme pořád poukazovat na to, že ani v nejlepším Newtonu nebude obraz nikdy tak pěkný a klidný, jako ve slušném refraktoru...
Kolega "MiX" navíc opomíjí, pro některé z nás dosti důležitý fakt, a to že zrovna jím nejvíc navrhovaný Newton vykazuje difrakční kříže... Pro mne osobně podstatná záležitost, která výrazně narušuje nejen estetiku obrazu, ale také zhoršuje kontrast a tím i rozlišení, a vůbec potlačuje prostorový dojem...
Takže nejen já a Psion tady budeme pořád poukazovat na to, že ani v nejlepším Newtonu nebude obraz nikdy tak pěkný a klidný, jako ve slušném refraktoru...
Tak pokud se budeme bavit o nejlepších fotkách planet, tak potom např. v případě Saturnu je nejlepší speciál sonda Cassini! 
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Pepo díky, přesně tohle je ono ! Ideální nejen k focení planet, ale také pro delší sledování aktivní sluneční oblasti, ve které se dají očekávat eruptivní jevy.Psion píše:....Ještě dodatečně info k focení planet na základě seeingu s auto spouštěním, tuhle funkci má SharpCap.
* Seeing triggered capture – this starts a capture when the seeing value exceeds a user picked threshold.
Ve spojení s vhodnou kamerou a přesným automatickým naváděním je to TEN program za 30Kč/rok . Úvěru netřeba
-
MiX
SIRIUS_758: To je dobrá a správná připomínka. Se špičkovým refraktorem velkého průměru bez optických vad jsem planety dlouhodobě nepozoroval. V tom budeš mít určitě větší praxi.
Planety nejraději pozoruji zvětšením 200-300x, když to podmínky dovolí. Mohl bys prosím ze svých praktických zkušeností uvést příklady refraktorů, které se za takových podmínek vyrovnají dlouhoohniskovému newtonu 200 s tenkým pavoukem? Anebo máš na mysli jen estetiku a ne množství detailů?
Planety nejraději pozoruji zvětšením 200-300x, když to podmínky dovolí. Mohl bys prosím ze svých praktických zkušeností uvést příklady refraktorů, které se za takových podmínek vyrovnají dlouhoohniskovému newtonu 200 s tenkým pavoukem? Anebo máš na mysli jen estetiku a ne množství detailů?
A to už prečo? Rozlíšenie je dané priemerom objektívu, kontrast je pri fotke trochu akademický pojem. Každý si upraví podľa seba...MiX píše:Můj názor na původní MayJ-ovo otázku: Na koukání newton s minimalizovaným zástinem, většinou stačí průměr 200, na focení SCT 280 z praktických důvodů (naše pozorovací podmínky, pozice planet, montáž). Pokud by se jednalo o vizuál i focení, tak oba dva.
A mohl by mi někdo objastnit, jak vypadá planetární speciál a čím se liší od jiných , opticky "dokonalých" dalekohledů ?
Chápu, proč v době achromatických dalekohledů bylo nutné, aby byly dlouhoohniskové.Pro tehdejší skla nebyla jiná možnost jak minimalizovat vady. Ale dnes ?
Chápu, proč v době achromatických dalekohledů bylo nutné, aby byly dlouhoohniskové.Pro tehdejší skla nebyla jiná možnost jak minimalizovat vady. Ale dnes ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
MiX
Yarkho: MayJ-ovo otázka zněla: Když newton na planety, tak jaký?
Můj názor: stačí 200 newton ale delší než běžný f/4-f/6, pokud není hlavní prioritou focení. Tahat se s třístovku newtonem plnotubusem a s masivní montáží mimo hvězdárnu by mi v současných podmínkách za to nestálo. Skládací newton bych nechtěl. Refraktor dostatečného průměru na focení je nereálný, na koukání by stačil menší, ale otázka se týkala newtonů.
Můj názor: stačí 200 newton ale delší než běžný f/4-f/6, pokud není hlavní prioritou focení. Tahat se s třístovku newtonem plnotubusem a s masivní montáží mimo hvězdárnu by mi v současných podmínkách za to nestálo. Skládací newton bych nechtěl. Refraktor dostatečného průměru na focení je nereálný, na koukání by stačil menší, ale otázka se týkala newtonů.
- MayJ
- Kontaktovat uživatele:
To MIX: píšeš že bys nechtěl skládací newton, tzn. i flextube? zajímal by mě Tvůj názor, kvůli kolimaci?
Já vím, že to asi hodně lidí už prudí furt ty samý otázky, já jen že kvůli tomu už asi tři dny nespím a chtěl bych v tom mít jasno:-D už bych se chtěl konečně vyspat:-D
Já vím, že to asi hodně lidí už prudí furt ty samý otázky, já jen že kvůli tomu už asi tři dny nespím a chtěl bych v tom mít jasno:-D už bych se chtěl konečně vyspat:-D