Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
3/4 - úplněk ve 235mm si bez 13% filtru nedokážu představit, to je max pár vteřin, jak to oslepuje
Do průměru 150mm stačí s 30% propustností, myslím, že je to dobrá věc. I v 50mm triedru je úplněk dost jasný.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Potreba mesačného filtru je individuálna. Ja ho moc nepoužívam ani s 250 mm Dobsonom. Takže by som ho medzi nutné vybavenia nezaradil a odporučil by som najskôr pozorovať a nad jeho kúpou uvažovať až v momente keď sa ten príliš veľký jas ukáže ako problém.
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
Určitě to není nutnost hned na začátku. Při o něco větším zvětšení už jas taky není problém. A při úplňku to stejně není na nějaké dlouhé pozorování detailů na povrchu. Filtry jsou nejmíň důležitá věc při pořizování nové sestavy.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
-
Alphabet08
- Věk: 36
Zatím se klonim k té montáži AZ-5 nebo podobné ve stejné nebo lepší kvalitě. Od toho GoTo mne odrazuje to, že člověk musí řešit ještě baterii navíc. Další starost na kterou bych musel myslet.
Není lepší se to naučit ručně?
Edit:
Jinak, nevím, jak moc se tady pohybujete v cenách, ale našel jsem hodně odkazů na toho MAKa, kde byl kolem 7 tisíc +-. To je normální cena nebo to je nějaký placeholder? Samozřejmě to bylo u kusů, které nejsou teď skladem. Ty, které jsou aktuálně v nabídce, tak se pohybují kolem 9-10 tisíc. Nechci být žid, ale kdyby těch 7 tisíc byla normální cena za kterou se běžně tyto modely prodávají, tak bych s nákupem nějakou dobu počkal a ušetřené peníze bych použil na kvalitnější montáž.
Ještě jednou díky za ochotu
Není lepší se to naučit ručně?
Edit:
Jinak, nevím, jak moc se tady pohybujete v cenách, ale našel jsem hodně odkazů na toho MAKa, kde byl kolem 7 tisíc +-. To je normální cena nebo to je nějaký placeholder? Samozřejmě to bylo u kusů, které nejsou teď skladem. Ty, které jsou aktuálně v nabídce, tak se pohybují kolem 9-10 tisíc. Nechci být žid, ale kdyby těch 7 tisíc byla normální cena za kterou se běžně tyto modely prodávají, tak bych s nákupem nějakou dobu počkal a ušetřené peníze bych použil na kvalitnější montáž.
Ještě jednou díky za ochotu
A můžeš sem dán nějaký odkaz na Maka127 s touhle cenou ?Alphabet08 píše: našel jsem hodně odkazů na toho MAKa, kde byl kolem 7 tisíc +-.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
Alphabet08
Otazka je, zda jej Celestron jeste porad vyrabi, vypada to na starou cenu.
K filtrum bych doporucil jediny, pokud Vas zajimaji slunecni skvrny, tak slunecni folii, Slunce ted jde do obdobi zvysene aktivity.
K filtrum bych doporucil jediny, pokud Vas zajimaji slunecni skvrny, tak slunecni folii, Slunce ted jde do obdobi zvysene aktivity.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Celestron tento dalekohled montuje na dříve odkakzovaný set Nexstar 127 SLT. Jestli je výrobce dodává i solo, nebo to je záležitost prodejců, netuším.
lepší rada žádná než špatná
Ad GOTO.. Jistě je super umět hledat ručně a pro mne je to podstatná část zábavy.. Ale GOTO udrží objekt zaměřen, takže nebudete muset co pár desítek vteřin otáčet teleskopem, aby zůstal v zorném poli.
Odesláno z mého ELE-L29 pomocí Tapatalk
Odesláno z mého ELE-L29 pomocí Tapatalk
Sky-Watcher Heritage N150/750 FlexTube
Už jsem to tu někde zmiňoval, řadu SLT nebrat!MilAN píše:Celestron tento dalekohled montuje na dříve odkakzovaný set Nexstar 127 SLT. Jestli je výrobce dodává i solo, nebo to je záležitost prodejců, netuším.
Provedení a mechanika těch Go-To je mizerná, jsou tam vůle a najíždění nebylo moc přesné...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
To by resila EQ montaz, tato by byla zcela optimalni :kkaarr píše:... nebudete muset co pár desítek vteřin otáčet teleskopem, aby zůstal v zorném poli.....
g píše:viewtopic.php?f=33&t=28269
-
Alphabet08
Vyborna montaz na Mak 127, skoda ze jste asi prosvihl tu nabidku, co Vam daval v odkazu g. Otazka dodani, uvadeji leden, uvidite.
-
Alphabet08
Ahoj, tak montáž je vybraná k tomu MAKu 127.
Zeptám se, bude nějaký větší rozdíl mezi MAKem 127/1500 vs 127/1900? Je mezi nimi rozdíl 1200kč +-.
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... o_sw-3003/
a
https://www.fotopazdera.cz/katalog/zboz ... 7-1900-ota
Má smysl nějak hledět na značku a nebo je to úplně jedno?
edit: Jinak je škoda, že ten Dobson je tak obrovský a neskladný. Hodně se mi líbí za ty peníze 10 Dob, ale s místem na balkoně je to špatné a nedokážu si představit, jak takovýho macka přenášet/převážet jinam, než po domě.
Zeptám se, bude nějaký větší rozdíl mezi MAKem 127/1500 vs 127/1900? Je mezi nimi rozdíl 1200kč +-.
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... o_sw-3003/
a
https://www.fotopazdera.cz/katalog/zboz ... 7-1900-ota
Má smysl nějak hledět na značku a nebo je to úplně jedno?
edit: Jinak je škoda, že ten Dobson je tak obrovský a neskladný. Hodně se mi líbí za ty peníze 10 Dob, ale s místem na balkoně je to špatné a nedokážu si představit, jak takovýho macka přenášet/převážet jinam, než po domě.