Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Je to jak pise Yarkho, boj, velky boj. Zkuste si opravdu odmerit koste, natacet si ho na objekty a divat se vepredu, ne zezadu. Naopak kdyz nohy stativu jakekoli montaze date k okraji zabradli, mel byste se s katadioptrem na balkon vejit. Ja mam balkon 145 cm a vejde se mi tam pohodlne C9.25 na EQ-6.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Moja skúsenosť je takáto: Pozorujem v meste z balkóna 1.5mx2.5m, ktorý je otočený na juho-západ s Newtonom 200/1000 na paralaktickej montáži EQ5 hlavne planéty a Mesiac a úplne v pohode sa to dá. Skúšal som pozorovať aj s Dobsonom 200/1000, položenom na cca 40cm vysokom stolčeku. Nieje to žiadna katastrófa a dá sa to. Samozrejme záleží na tom, čo kto preferuje a ako sa mu dobre pozoruje.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton 300/1700-domoUL, APM 70-90, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, APM 24mm, APM 18mm, TV 2x
Ja vim ze mne budete kamenovat, ale na balkone by ani pro Newtona ta EQ montaz nebyla problem. Jasne, jakmile vyjede a bude dalekohledem mirit do ruznych casti oblohy, poputuje mu okular neprijemne okolo tubusu.
Jinak dalekohled na stolicce a okular vepredu nad zabradlim ( delka dalekohledu se od sirky balkonu moc nelisi ). ja vazne nevim jak by to snasel.
Jinak dalekohled na stolicce a okular vepredu nad zabradlim ( delka dalekohledu se od sirky balkonu moc nelisi ). ja vazne nevim jak by to snasel.
Ahoj, já jsem začátečník amatér, ale za sebe můžu říct, že pokud máš strop 10-12 tisíc na vše , tak z toho případnou na dalekohled maximálně dvě třetiny, spíš polovina. Samozřejmě záleží, co budeš chtít kupovat a zda nové či z druhé ruky.. Sám jsem koupil dalekohled za šest (skládací dobson 150/750, na můj balkon super a na cesty super, byť kvalitou za oním 150/1200 jistě zaostává a je dost světelný) , když pripoctu jeden okular (1500+), kolimátor z Číny (1000), skoroUHC filter svbony taktéž z Číny (1000, značkový Astronomik 3000+), atlas Karkoshka (220), šedý či modrý filtr (500), tak vidíš, tě jsi na 10000 resp 12000.. A to nepočítám EQ montáž, protože ji k tomu mému nepotrebuji ani na balkon. Za mne si nejdříve ujasni, co je pro tebe skladný teleskop na cesty... zejména kdybys jej chtěl přibrat na dovolenou.
Odesláno z mého ELE-L29 pomocí Tapatalk
Odesláno z mého ELE-L29 pomocí Tapatalk
Sky-Watcher Heritage N150/750 FlexTube
-
Alphabet08
- Věk: 36
Z toho všeho mi samozřejmě vychází nejlépe Dobson, ale po shlédnutí pár videí jsem dospěl k závěru, že je to v mých podmínkách nereálné. Balkon nemám jen pro sebe a své koníčky, takže si to dost dobře nedokážu představit. Pokud jde o to přenositelnost, tak mi ten Dobson nepřijde ani praktický.
V dalších vláknech na redditu doporučovali Maksutov 127/1500mm. Speciálně kvůli planetám a měsíci. Vypadá, že by se dal i přenášet.
Edit: těch 12 tisíc max jsem si představoval čistě za zařízení. Zbytek věcí jsem do toho nepočítal.
V dalších vláknech na redditu doporučovali Maksutov 127/1500mm. Speciálně kvůli planetám a měsíci. Vypadá, že by se dal i přenášet.
Edit: těch 12 tisíc max jsem si představoval čistě za zařízení. Zbytek věcí jsem do toho nepočítal.
Mam SkyWatcher Maksutova 127 a za mne je to na planety a Mesic dost dobry dalekohled. Pokud se pro nej rozhodnete, vzal bych jej v zakladnim vybaveni, o dalsich okularech, filtrech a podobnem prislusenstvi bych se rozhodoval az na zaklade potreb zjistenych behem svych vlastnich pozorovani, byt Vami. Snad s vyjimkou slunecniho filtru/folie, pokud o ne mate zajem.
Toho, co by se dalo přenášet je více. Problém je v tom cenovém limitu. V těch katadioptrech je tahle velikost MAKu už slušná a má význam od ní a výše začít uvažovat. Problém je stativ + hlava = nějaká montáž. A tady je možná začít na úrovni min 8.000, čímž už jsme beze všeho na zhruba dvojnásobku původního limitu. Ale bez alespoň trochu slušně použitelné montáže prostě nelze pozorovat. Montáž je co důležitosti skoro víc než dalekohled. Tohle je potřeba už předem uvážit. Je zbytečné mít dalekohed , který snese teoreticky 150 - 200 x zvětšení, když se bude klepat a od zvětšení 50x to už bude utrpení a nic více se s ním neuvidí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Přesně...
Já jsem si chtěl ke svým malým dalekohledům pořídit něco malého, lehkého, ale slušně stabilního. A protože nefotím a chtěl jsem, aby na to šel dát triedr i foťák, tak mám kombinaci stativu od SW AZ Mini a hlavy s jemnými pohyby Manfrotto 410.
No a k těm 8 tisícům se to stejně blíží.
Já jsem si chtěl ke svým malým dalekohledům pořídit něco malého, lehkého, ale slušně stabilního. A protože nefotím a chtěl jsem, aby na to šel dát triedr i foťák, tak mám kombinaci stativu od SW AZ Mini a hlavy s jemnými pohyby Manfrotto 410.
No a k těm 8 tisícům se to stejně blíží.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
-
Alphabet08
Ta hlava je součástí stativu nebo se to kupuje vše zvlášť?
Našel jsem na redditu tyhle doporučení:
What mount(s) would you recommend (or recommend I stay away from) for either of these scopes
Recommend:
* Explore Scientific Twilight I
* GSO SkyView Deluxe
* Vixen Porta II
* Orion VersaGo II
Našel jsem na redditu tyhle doporučení:
What mount(s) would you recommend (or recommend I stay away from) for either of these scopes
Recommend:
* Explore Scientific Twilight I
* GSO SkyView Deluxe
* Vixen Porta II
* Orion VersaGo II
Ve foto potřebách to obvykle prodávají zvlášť, u astro to často bývá dohromady.
Záleží na preferencích majitele, co od toho chce a jak si to poskládá...
Záleží na preferencích majitele, co od toho chce a jak si to poskládá...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
-
Alphabet08
Dívám se, že to teď s dostupností není žádná sláva. Má význam nějak čekat a nebo se mám dívat po eshopech mimo ČR?
S dostupností astro sortimentu to teď není žádná sláva nikde. Na dodávky čekají sklady v Evropě i v USA. O aktuální dostupnosti konkrétního zboží je třeba se informovat u prodejce.
Explore scientific 80/480 ED APO ; Bresser Messier 127/635 planachromát ; ZWO ASI 178 MM ; ZWO ASI 183 MC
-
Alphabet08
Hvězdářský dalekohled Sky-Watcher BKMAK 127 SP: 9595kč
Montáž Sky-Watcher AZ4 + stativ LT1: 4695kč
Tohle jsem vybral. Vše je skladem na eshopu novedalekohledy.cz
- Jsou ceny ok?
- Bude vše pasovat?
- Co je nutné ještě dokoupit?
Díky
Montáž Sky-Watcher AZ4 + stativ LT1: 4695kč
Tohle jsem vybral. Vše je skladem na eshopu novedalekohledy.cz
- Jsou ceny ok?
- Bude vše pasovat?
- Co je nutné ještě dokoupit?
Díky
Když jsem psal tohle :
Montáž je co důležitosti skoro víc než dalekohled.
zak jsem tím nemyslel, že je potřeba vybrat tu nejlacinější montáž
Montáž je co důležitosti skoro víc než dalekohled.
zak jsem tím nemyslel, že je potřeba vybrat tu nejlacinější montáž
lepší rada žádná než špatná
U novedalekohledy.cz mne prekvapuje ze cena je OK
Dalekohled ma podle fotky ( specifikovano neni ) rybinu typu Vixen/Celestron. Podle meho je velka skoda, ze pripojeni ja 1.25" a ne 2". Montaz vypada na fotosroub, obavam se, ze to nepujde do sebe bez nejake redukce. Za mne dalekohled super, montaz bude bolet i kdyz se nejak sestavi.
Edit : Tak pisi ze "Standardní rybina pro uchcení dalekohledů SkyWatcher, Celestron, Vixen", ale z tech stranek neni nic videt. Ta rybina je videt u Skywatcher na druhem obrazku.
Dalekohled ma podle fotky ( specifikovano neni ) rybinu typu Vixen/Celestron. Podle meho je velka skoda, ze pripojeni ja 1.25" a ne 2". Montaz vypada na fotosroub, obavam se, ze to nepujde do sebe bez nejake redukce. Za mne dalekohled super, montaz bude bolet i kdyz se nejak sestavi.
Edit : Tak pisi ze "Standardní rybina pro uchcení dalekohledů SkyWatcher, Celestron, Vixen", ale z tech stranek neni nic videt. Ta rybina je videt u Skywatcher na druhem obrazku.
Naposledy upravil(a) peta62 dne 21. 12. 2020, 22:18, celkem upraveno 1 x.