Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od MilAN »

Nevím, kde bereš tu jistotu, že můj text je zvrácený a tvůj správný.
Ono to totiž přesně tak vypadá: koupím si něco, nevím proč a co a nevím co s tím. A pak tu je hafo s prominutím přihlouplých otázek.
A ten přístup, o kterém píšeš, je přesně ten tvůj . A podle toho to tak i s tebou často i vypadá.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
peta62

Příspěvek od peta62 »

hades : smutna realita, ale pravda.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

MilAN píše:Nevím, kde bereš tu jistotu, že můj text je zvrácený a tvůj správný.
Nic takového jsem nenapsal, kde to čteš?
MilAN píše:Ono to totiž přesně tak vypadá: koupím si něco, nevím proč a co a nevím co s tím. A pak tu je hafo s prominutím přihlouplých otázek.
Ano, v tomto si rozumíme
MilAN píše:A ten přístup, o kterém píšeš, je přesně ten tvůj . A podle toho to tak i s tebou často i vypadá.
Jo, tak to bohužel ve spoustě případů je, ale snažím se na sobě pracovat :)
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Já jsem ale nepopisoval jak to je. já jsem ke koupi dalekohledu doporučoval: Já bych tedy jen dodal, že by se měl před koupí dalekohledu trochu seznámit s astronomií.
A ty nesouhlasně píše: ne, ne a ještě jednou ne. Tak to prostě v současné době nefunguje

Když se vrátím do minulosti, tak nás zajímala astronomiie. A proto jsme se snažili o nějaký dalekohled. Věděli jsme jaký a na co. Dnes je někdo okouzlen technikou , tak si ji jde koupit, pak zjištuje , co s tím a nakonec je zklamaný- vůbec netušil , co bude/nebude vidět. Těch, kteří se tu na AF objevili, utratili stovky tisíc korun a po 1/2 až roce prodávali, se tu objevilo už dost.
A proto jsem napsal svůj názor na koupi dalekohledu - kde začít.
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Ony jsou obecně 2 skupiny začátečníků:
1. Nic o astronomii nevím, teď jsem zrovna chytil touhu koukat na oblohu.
2. O astronomii se zajímám již nějakou dobu a teď si chci konečně pořídit dalekohled.

Těm prvním bych radil opatrnost a nejdříve něco nastudovat a pak koupit něco relativně levného...
Těm druhým zase koupit rovnou slušný stroj a vrhnout se do toho po hlavě.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
dvader

Příspěvek od dvader »

A abych planě neplácal:
Já osobně jsem kupoval jako první dalekohled 10” dobsona - ale to už jsem měl slušné znalosti o souhvězdích a měl nakoukané různé DSO přes triedr a věděl jsem, co od toho čekat...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Tak ono dříve platilo, že jsou 2 skupiny astronomů:
- jedni do nekonečna stavějí a vylepšují dalekohledy a moc tím pádem nepozorují
- druzí pozorují a zase většinou nemají moc čím
:)
jenže dříve tedy platilo , že každá z těch 2 skupin tomu svému rozuměla :)
ibex

Příspěvek od ibex »

pánové, nerad se k této OT diskuzi přidávám - zvláště pak, jako úplné začátečnické ucho... Ale už mám něco za sebou a něco podobného jsem četl/zažil na webu temnakomora.cz, ve kterém jsem byl dloooouhá léta členem.
Tam to bylo vlastně úplně stejné - hromada začátečníků, kteří nakoupili hromady aparátů, příslušenství a pak nevěděli co s tím. Málokdo začínal se studiem negativného / pozitivního procesu, vlastností vývojek, druhů negativů, papírů, filtrů...... Tak to pánové prostě je. ANO mělo by se začít nějakým studiem problematiky a zjistit co a jak - to je ideál. Ale realita je jiná - jééé chci vidět tu kometu... nebo krásně barevnou galaxii, co je na vobrázku na krabici... A HNED! Taková je prostě doba.
Já jsem začal tak od obojího - nejdříve jsem okukoval triedrem, pak koupil Mak90, který jsem tahal v batohu, abych poznal, že je to k ničemu a došel jsem ke kombinaci Mak127 a Dobson 8 (čerstvě pořízený) Už jsem zjistil, co chci, ale taky to trvalo a taky to bylo a hledání a dotazech.
Berte nás začátečníky prosím s rezervou a s nadhledem - vím, že 1001x položená stejná otázka je už vopruz, ale přiznejte si - stejně se to nezmění ;)
Přeji vám pevné nervy a velkou trpělivost s námi začátečníky - stejně, jako já jsem kdysi předával své znalosti po 1001 dalšímu fotouchu... Jsou to krásný koníčky a není dobré chladit to nadšení - však ono si to cestu nakonec najde...
Celestron Mak 127/1500 + goto/AZ3, SW Dobson 8, Explore scientific 10, 15, TS Planetary 6, 8, 25, Celestron Skymaster 15x70, Fomei 10x42 DCF Beater FMC
JaJa
Věk: 38

Příspěvek od JaJa »

Nerád, ale musím sa zapojiť.

Páni zabúdate na to, že aj kúpim, vyskúšam, zistím je forma učenia sa. Osobne som začínal tak, že som mal knihu o astronómii, potom som si kúpil Lidlskop a experimentoval a experimentoval.... teraz robím na hvezdárni a predstavujem deťom vesmír. Ten proces vývinu tam musí byť a každý má svoju cestu.
Skúste preto poradiť a nie hneď sa vyrútiť na človeka ktorý slušne žiada o pomoc ako .
Artaban

Příspěvek od Artaban »

JaJa: Každá rada dobrá. Budeme muset doporučovat víc ty levný třesátka :) . Ostatně i já tak nějak podobně před asi 40ti lety začínal a taky jsem skončil na hvězdárně a zrovna tak mnoho dalších zde na AF. Dobrá zpráva je, že Lídlskop, ale i mnoho dalších levných dalekohledů je horší, než kdysi bývalo. Dnešní začínající amatér má tak skvělou možnost jak nejlépe začít .
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN

Příspěvek od MilAN »

JaJa píše: Skúste preto poradiť a nie hneď sa vyrútiť na človeka ktorý slušne žiada o pomoc ako .
Ale tu možnost poradit tu celou dobu máš také. Ale místo toho vystartuješ na ty, kteří se alespoň nějakým způsobem podle svých zkušeností snaží nováčky nasměrovat a poradit
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

JaJa píše:Páni zabúdate na to, že aj kúpim, vyskúšam, zistím je forma učenia sa.
No.. pre mňa áno. Ale pre veľkú časť ľudí to bude o tom, že sa ich sen o astronómii rozplynie v nezaostriteľnom ďalekohľade za pár šupov, pričom sa naučia, že to nemá zmysel, lebo tam nič kľudného nevidno.
aspius
Věk: 45

Příspěvek od aspius »

Yarkho píše:lebo tam nič kľudného nevidno.
kloudný = rozumný, přijatelný, vhodný, upotřebitelný.
----------
Inak nováčik nerozumie parametrom, nemá príliš predstavu o tom čo má pri pohľade do ďalekohľadu čakať, vôbec nerozumie ako funguje astrofotografia atď atď atď...
Pre nováčika je lepšie vidieť viac ako vidieť kvalitnejšie, keďže kvalitu zobrazenia vie vo väčšej miere posúdiť až skúsenosťami.
Dobson 150+ na začiatok odporúčaný tými najskúsenejšími nieje náhoda.
Riešiť pri nováčikovi slabší kontrast newtona je nezmysel, a zväčša ani menšia farebná vada (a veci s tým súvisiace) nebude to čo novica odradí . Rieši sa prvý ďalekohľad ktorý väčšinou nebude na celý život resp. nie jediný, ale bude oboznamovací a odpichový.
Pomer cena výkon kvalita je podľa toho čo čítam jasný, a asi sa nenájde veľa skúsenejších ktorý by povedali že napr. 200ka Dobson od SW za 500€ je pre nováčika ktorého priority niesu ešte jasné o toľko horší prístroj ako apo za 4x toľko peňazí(tiež komplet). Newton 150+ je to čo ukáže planétu, mesiac v slušnej kvalite a dso vo väčšom množstve za peniaz ktorý je pre väčšinu nováčikov bezproblémový aj keď o tom ešte nevedia :) .
AZ-EQ6, SW ED80, Canon 600D mod., ZWO asi120MM, AZ3, SW R120/600, Kowa 8x30 YF ,Omegon 2.1x42, MAK180, goto dobson
aspius
Věk: 45

Příspěvek od aspius »

Hlavne som narážal na to odporúčať apochromát za veľa peňazí priemernému nováčikovi.
Ale tiež primárne odporúčať 60mm reflektor nie je pri dnešných možnostiach úplne v poriadku.
AZ-EQ6, SW ED80, Canon 600D mod., ZWO asi120MM, AZ3, SW R120/600, Kowa 8x30 YF ,Omegon 2.1x42, MAK180, goto dobson
vpadysak
Věk: 52

Příspěvek od vpadysak »

Yarkho píše:
JaJa píše:Páni zabúdate na to, že aj kúpim, vyskúšam, zistím je forma učenia sa.
No.. pre mňa áno. Ale pre veľkú časť ľudí to bude o tom, že sa ich sen o astronómii rozplynie v nezaostriteľnom ďalekohľade za pár šupov, pričom sa naučia, že to nemá zmysel, lebo tam nič kľudného nevidno.

Yarko tento Tvoj názor vôbec nechápem. Tak Ty, alebo aj ja a mnoho ďalších tu sme začínali s vybavením, ktoré je dnes na smiech a drží nás to desaťročia a terajší záujemcovia o astronómiu sa nechajú odradiť pri prvom neúspechu a pri prvom pozretí do lacného ďalekohľadu? Myslíš, že sú iní, ako sme boli kedysi my? Viem, že doba pokročila a určite nikomu nedoporučujem kupovať lacné šmejdy, ale človek ostáva stále rovnaký. Ja si myslím, že sa v tomto našom peknom koníčku v poslednej dobe kladie prílišný dôraz na materiálne vybavenie a zabúda sa na to nemateriálne. Ak sa nechá takýto záujemca odradiť po prvom neúspechu s ďalekohľadom, tak je potom na mieste otázka, či vôbec o astronómiu mal vážny záujem, alebo chcel iba na ďalekohľad baliť kámošky :-). Okrem toho oproti fotkám z internetu bude sklamaný v podstate s každým ďalekohľadom, takže tento prístup nemá konca a iba núti človeka ku kupovaniu ešte lepšej a drahšej techniky. Ak chce byť niekto otrokom svojho koníčka a pracovať iba na materiálnu výbavu, je to jeho vec, ale nemusíme tak vychovať ďalšiu generáciu astronómov-konzumentov.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
Odpovědět