peta62 píše:Ten knoflik mne nadchnul, kdysi jsem neuspesne shanel po vsech certech. Diky, pokud budu potrebovat tak ted uz vim.
pre úplnosť, Vixen vyrába točítka priamo k montážam. Sú drahšie, ale zas pre svojj väčší priemer poodlnejšie. A zároveňn pre to isté nepoužiteľné na AZ1 v jemnom pohybe v inklinácii.
Ja si myslim, ze vhodnost paralaktiky zalezi spise na zpusobu mysleni cloveka nez na tom zda je zacatecnik. Mozna se pletu, ale ja porad nevidim, jak nekdo pouzivanim AZ montaze ziska vetsi erudici na prestup na EQ. Ale je mozne, ze treba se nauci ostatni veci aby se mohl soustredit jen na tu novou EQ nebo ze ma mensi pravdepodobnost, ze ho to odradi.
No to je jednoduché. Erudíciu nezíska, proste len pochopí, ako sa to celé - obloha - hýbe a čo mu EQ prinesie. Potom si kúpi prvú EQ a zistí, čo všetko mu vzala a kúpi si napr. AZ-EQ

Alebo dobsona, alebo ostane pri paralaktike, alebo.... to už závisí od potrieb.
Inak áno, myslím, že EQ na začiatku skôr odradí, obzvlášť Newton na EQ1 (to by malo byť zakázané), ale teda česť výnimkám!
Porad si lamu hlavu, jak by mohl clovek dopredu vedet, zda mu bude EQ vyhovovat nebo ne.
No to samozrejme nevie, ale my mu to povieme
Pro mne osobne bylo vzdy ( ale zase kazdy clovek je jiny ) daleko vetsim utrpenim neco, co jsem nemohl presne ovladat, co jsem nekam dostal a ono to pri utahovani ujelo, co vibrovalo a podobne.
Toto som nedávno našiel pri upratovaní

Moja prvá "montáž". Otec mi k tomu vo fabrike nechal vyrobiť objímku na asi 10cm vysokej nohe z plechu. Si predstav ako sa to muselo chvieť! Ale na pár rokov to proste muselo stačiť.

- starapaka.jpg (376.82 KiB) Zobrazeno 983 x
Časom som sa dostal k ďalšiemu fórovému riešeniu - EQ vyrobená zo šnekového prevodu stieračov neviem akého auta, ale to bola pecka

BTW, nechce náhodou niekto tú páku? Darujem, do bazáru ju ani dávať nejdem, myslím, že jej ďalší osud bude celkom zrejmý...
Ešte k tej AZ1, ako som už spomenul dá sa, má však ešte jednu chybku - ďalekohľad je strašne vysoko nad celou mechanikou a tak je to celé nevyvážené. Dá sa čiastočne kompnezovať vyhodením celej lišty a prišrobovaním kruhov priamo (vidno tam aj ten potenciometrový gombík):

- az1mod.jpg (215.58 KiB) Zobrazeno 983 x
Inak na malé ďalekohľady vrelo odporúčam polovidlicu typu Vixen Porta a odvodeniny.
Ďakujem všetkým, čo dočítali až sem a uisťujem, že aj keď som mohol byť v niektorých vyjadreniach ironický, nebolo to nič osobné.