Flatfield

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 9226
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #406 od Psion » 04. 11. 2020, 12:35

Bez pytlíku třeba nejde udělat FF při focení protuberancí, protože jediný zdroj světla je Slunce :)
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2400, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, ASI 071

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16220
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #407 od MMys » 04. 11. 2020, 16:15

Jo, to máš pravdu. S Luntem to taky tak dělám, ale tam to musí být namířené přesně na Slunce, tak jak je zaměřené na fotce.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
dora
Příspěvky: 134
Registrován: 30. 09. 2007, 18:54

Re: Flatfield

Příspěvek #408 od dora » 12. 11. 2020, 14:08

zdravim, bojuji stale s flaty. pouzivam asi1600 a i kdyz nastavim gain na 0 a objektiv (f5.6) zakryji nekolika vrstvami papiru/latky, tak musim stale pouzivat strasne kratke expozice v tisicinach sekundy. Kdyz to zakryji vice, tak se mi uz zda, ze zakryti vnasi vzory, ktere tam nemaji byt - napr. jedna strana je znatelne tmavsi.
Na forech jsem se docetl, ze expozice maji byt spise v radech sekund. Pouzivam APT.
Kde delam chybu???
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1819
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Flatfield

Příspěvek #409 od hades » 12. 11. 2020, 14:27

Používáš nějaký flatbox? Nebo oproti čemu ty flaty děláš?
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 9226
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #410 od Psion » 12. 11. 2020, 14:34

Chce to spíše fotit FF po západu Slunce, ty velmi krátké expozice jsou pro flat nevhodné. Já jsem fotil s F3.3 oblohu, jinak to nejde, s F5.6 by to mělo jít v pohodě o šedou či bílou plochu (zeď).
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2400, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, ASI 071

Uživatelský avatar
dora
Příspěvky: 134
Registrován: 30. 09. 2007, 18:54

Re: Flatfield

Příspěvek #411 od dora » 12. 11. 2020, 15:17

mam LED flat box a objektiv zakryvam bilou latkou. zkousel jsem to i lampickou se zakrytym objektivem. zkusim jeste jenom zed a tu oblohu jak radi kolega. Predpokladam, ze mam dalekohled vzdy necim prekryt nebo fotim zed/oblohu s odkrytym? Ano, pri tak kratkych expozicich jsem pak videl na flatu i pruhy a to je asi spatne. diky za rady.
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1819
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Flatfield

Příspěvek #412 od hades » 12. 11. 2020, 15:53

Oproti obloze to nemusíš zakrývat za předpokladu, že budeš mít vrchol histogramu někde uprostřed. Ono to samotné zakrytí flatu škodí, to už tu mnohokrát popisoval MMys. Prostě foť podvečerní nebo brzo-ranní oblohu, kdy je ještě šero.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1600
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 37

Re: Flatfield

Příspěvek #413 od LukasNestak » 21. 11. 2020, 13:58

Skyflaty pre SHO robievate akej dĺžky a zhruba o akom čase? Nejak ich nikdy nestihnem.
T7m_6Dmod_qhy10_1600mmc_gs190/50_TSAPO80F7_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16220
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #414 od MMys » 04. 12. 2020, 07:22

Pokud už je fotím, tak tak, jak to vyjde, aby byly proexponované mezi 1/3-2/3 rozsahu. To přeci záleží na světelnosti soustavy, zisku kamery. Začínám H-alfou na světlejší obloze, a pokud mám kliku, tak na té tmavší stihnu ještě OIII. Ale to nesmím na té světlejší dělat i SII, to se fakt stihnout nedá.
Jenže tohle platí s G3-16200, která se vyčítá skoro 30sec. S rychlou ASI-nou to musíš v pohodě stihnout.

Já s ASI 1600 FF u úzkopásma obvykle nedělám, protože mi to na ní takřka nevinětuje.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1080
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: Flatfield

Příspěvek #415 od astar » 04. 12. 2020, 11:33

Martine kolik těch flatů děláš ? Já je dělám cca 15-20 min po západu, až na můj zvolený čas2,5sec (CMOS)1:4 , klesne histogram tak na 70% . Snímků dělám cca 100 pak vyberu . Zhruba za tu bobu cca 5min významně klesne jas oblohy , že ty poslední už nejsou použitelné . Z toho důvodu se ptám kolik , když se 30 sec vyčítá jeden ?
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16220
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #416 od MMys » 04. 12. 2020, 16:00

Na co prosímtě 100 flatů ??? Dělám jich tak 10-20 na každý kanál. Víc nemá smysl. Uvědom si, že tím flatem se dělí a tedy čím slabší signál v lightu, tím méně je ovlivněn šumem ve FF. Tedy stovka FF je fakt úlet. To se nedivím, že to nestihneš.

A to, že to jakž takž stihnu (a jen někdy) je dané tím, že první FF mám třeba sekundový a poslední třicetisekundový. Začínám na světlé obloze červeným kanálem nebo H-alfou, nebo SII, končím modrou případně L-kem.

Představ že to celé uděláš konstantním expozičním časem je nesmysl. Začnu tak, abych měl úroveň 30-40k ADU, a snímám. Až když mi spadne pod nějakých 15-20k ADU, protáhnu čas na dvojnásobek a pokračuju. Dělám to ručně, ale existuje i nějaký SW, který ten čas protahuje automaticky, aby udržoval proexponování an zhruba stejné hodnotě. Ale je to k ničemu. FF se stejně skládají s multiplikativní normalizací, a tak je celkem fuk, jaký mají jas.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1080
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: Flatfield

Příspěvek #417 od astar » 04. 12. 2020, 20:15

Martine díky . Měl jsem zato , že by to mělo být stejným časem. To že jich udělám tolik je stejně jedno , neboť je to za 5minut hotové. Vybírám pak jen cca 30 kolem 0,5-0,6 histogramu . Mám barevnou kameru , tak nemusím řešit filtry .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d

Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 9226
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #418 od Psion » 05. 12. 2020, 09:03

MMys píše:Dělám to ručně, ale existuje i nějaký SW, který ten čas protahuje automaticky, aby udržoval proexponování an zhruba stejné hodnotě. Ale je to k ničemu. FF se stejně skládají s multiplikativní normalizací, a tak je celkem fuk, jaký mají jas.


Tohle dělá APT, nastaví se tam např. 18-20 tis. ADU (dle zvolené kamery), on si sám upraví aproximacemi expozice a jakmile to má nalezené, tak udělá uživatelem zvolený počet snímků, takže stačí namířit někam do oblohy a vše proběhne automaticky. Kdysi jsem viděl, že u FF dělali úpravu obrazu na snížení šumu.
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2400, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, ASI 071

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 16220
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #419 od MMys » 05. 12. 2020, 09:59

Jasně že FF můžeš odšumět, když z výsledného masterFF mázneš detaily na úrovni 1-2 pixely (třeba přes wavelety - MLT v PI) tak se jasové poměry nezmění, a ztráta ostrosti FF na škálách jednotek pixelů nemá na funkčnost vliv, pokud tam nemáš nějaká extrémně ostrá smetíčka hned na senzoru.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1819
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Flatfield

Příspěvek #420 od hades » 05. 12. 2020, 17:33

Psion: Ale to není přesně to, co popisuje Martin. APT, a stejně tak Ekos, jenom najde ideální délku expozice a pak to začne sypat. Délka expozice zůstává konstantní. A když začne na tmavší obloze, třeba expozicí 2 sekundy, tak to u dvacátého snímku už bude dost mimo ten nastavený rozsah.
Taky nevím o aplikaci, která by uměla dynamicky měnit délku expozice tak, aby hodnota ADU v průběhu snímání zůstala v nastaveném rozsahu.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů