Extrémně blízká konjunkce Jupiter-Saturn
Re: Extrémně blízká konjunkce Jupiter-Saturn
Asi se na to je potřeba podívat i z druhé stránky. V 17 hodin = za nautického soumraku je Jupiter ve výšce zhraba 9°. Ani jedno není zrovna nějak ideální pro focení. Udělat si čímkoliv jenom památeční snímek ano, ale nějaké kouzlení s detaily a měsíci bude hodně fotomontáže, štěstí a hodně praxe. To je dobrý úkaz spíš na vizuální pozorování - a začít výrazně dříve, ve větší výšce nad obzorem a hlavně - vidět tenhle vyjímečný úkaz.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Orientační snímek kvůli velikosti a poloze a pak vyměnit ve photoshopu za kvalitní obrázky, na výběr je jich zde na fóru hodně 
Taky si myslím, že tohle je událost hlavně pro vizuální pozorování.

Taky si myslím, že tohle je událost hlavně pro vizuální pozorování.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
normalka ako ked sa foti hdr
v plane mam 3 az 5 expoziicii (rozumej videi ktore nasledne zlozim do jednej fotky) od dmavsich po jasnejsie a potom to poskladam v PS tak aby som zachytil aj nejake tie mesiace

Jasně, v 9°nad obzorem bude parádní obraz na detaily i dostatek světla na měsíce Saturnu 

lepší rada žádná než špatná
jj, tak spis jde o to pamatecni foto, spousta veci je lepsi si spis pamatovat, nez se pachtit u techniky a bejt pak zklamanej z vysledku.
Jen me zajimalo, jak by se tohle dalo resit za idealnejsich podminek..
Jen me zajimalo, jak by se tohle dalo resit za idealnejsich podminek..
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
ale no
mne je jasne ze to nebude fotka na stenu robim to pre seba zo zalubi pokusim sa s toho vytiahnut co sa bude dat. radsej fotim ako pozorujem tak ze proste si tuto peknu udalost uzijem fotenim 

je jasny, ze to zkusi vetsina, neboj..nebudes v tom sam 

dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Rozdíl v jasnostech je velký. Pokud ale půjde o snímek v ohnisku dostatečném pro zobrazení disků, podstatný bude povrchový jas. Ten je u Saturna 2,3x menší ne u Jupitera. Bude-li mít Jupiter na snímku histogram na devadesáti procentech, u Saturna to bude čtyřicet a to by mělo stačit. Pokud bude přát počasí, začnu snímat přes IR filtr už ve dne.nosuh píše:Spis by me zajimala technika jak to nasnimat..rozdil v jasnostech objektu je natolik velkej, ze to jedna expozice nepobere..uz nad tim nekdo spekuloval?
Karel
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Na barlow zapomeňte. S kamerou ASI290 bude metrové ohnisko až až. S delším ohniskem by už bylo příliš malé zorné pole.buno píše:chcel by som ak pocasie dovoli nieco skusit nafotit pocas tych par dni ked budu blizko seba moja vybava je sw200/1000 na eq5+ snad mi do vtedy dojde zwo asi 290 mc mam k tomu barlow celestron omini 2x no ten je nic moc podla chcelo by to nieco lepsie poradte co?
Karel
Dnes to už vliezlo v ohnisku 1200 na jedno pole, takže snímok na pamiatku je už bez problémov. Otázkou je, čo tam kto chce mať.https://astronomia-je-moje-hoby.estrank ... -1200.html
- Giedi Prime
- Věk: 48
je tu někdo, kdo se domnívá, že stávající počasí umožní vůbec něco pozorovat? Za poslední měsíc jsem nezažil noc s vyloženě jasnou oblohou a podle předpovědí to ani na horách není lepší. Už neočekávám, že bych letos dalekohled vyvenčil. Přes víkend jsem chodil kontrolovat oblohu každou hodinu a hledal, kam by se dalo zajet alespoň na chvíli na Geminidy a bylo to stejně zbytečný. Planety sice nejsou DSO a obloha nemusí být úplně vymetená, ale od minimálně od listopadovýho novu je to děs, deka od soumraku do úsvitu, o mizerným seeingu ani nemluvě...
10" dobson (GSO 880), okuláry Baader Hyperion + Morpheus, hledáčky Rigel QuikFinder + Celestron 9x50 RACI, triedr Nikon Monarch HG 8x42
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Už se to řešilo asi v tématu Počasí. Já vkládám největší naděje v následující dva večery. Doufám, že bude stačit zajet na Frýdlantsko. Pokud to vyjde a půjde to technicky, pokusím se o online přenos od/z dalekohledu. Běžel by na Youtube iQLANDIA.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Na víkend odjíždím z HK za rodinou na Mnichovohradišťsko, takže bych měl Frýdlantsko blíž. Zatím to vypadá na jediné nepříliš daleké místo, kde je velká šance na jasnou oblohu. V posledních dnech to tam neustále docela vychází. V sobotu nebo neděli večer si nejspíš najdu čas na to tam zajet, jen to tam moc neznám
nějaký tip na místo, nebo mám zkusit najít nějaký flek obvyklou cestou přes mapy, fotky a streetview? 
Já měl zatím jen v pondělí jedinou šanci v okně na jih od HK - cca od Vysoké nad Labem směrem na Pardubice byla pěkná díra. Tak mám pár dokumentačních nad Opatovickou elektrárnou.

Já měl zatím jen v pondělí jedinou šanci v okně na jih od HK - cca od Vysoké nad Labem směrem na Pardubice byla pěkná díra. Tak mám pár dokumentačních nad Opatovickou elektrárnou.
Pentax K-5 mod. & K-1...
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
Dnes večer jsem se díval na kamery nad Frýdlantem a Hejnicema. Šance na příští dva až tři dny jsou reálné, pokud nenastane nějaká výrazná změna počasí. Podle Mapy.cz jsem si vytipoval dvě místa. Nad Frýdlantem pod rozhlednou a nebo na silnici mezi Dětřichovem a Kunraticema.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
A co parkoviště u Obřího sudu v Lázních Libverda..... dobré parkování, velká louka a parádní výhled