Díky za tip, jen musím mít nějaký nepřekročitelný limit, protože i kdybych měla větší, vždycky by se našel ještě jen o něco málo dražší a lepší... Jestli mi rozumíš
Takže do těch cca 5k je to dobrá volba, nebo je na trhu ještě něco lepšího za tu cenu? Díky moc
Ten stolní dobson postavený na nižším stole nebo židli a sedět si u toho na židli podle mě nemusí být špatná volba, obzvlášť třeba pro dítě, na přenášení jednoduché. Podobný je doporučovaný i tady. Pokud je to absolutní cenový strop, tak myslím, že poslouží dobře. Připlatit si za 153/1200 mm je ale určitě lepší volba, je to takové minimum.
Nicholas píše:Ten stolní dobson postavený na nižším stole nebo židli a sedět si u toho na židli podle mě nemusí být špatná volba, obzvlášť třeba pro dítě, na přenášení jednoduché. Podobný je doporučovaný i tady. Pokud je to absolutní cenový strop, tak myslím, že poslouží dobře. Připlatit si za 153/1200 mm je ale určitě lepší volba, je to takové minimum.
Díky moc za info i tip. Jako Dobson není podmínkou, jestli je třeba lepší některý z těchto raději?
Fakt nevím, k čemu se přiklonit... Chtěla jsem trojnožku, ale zase nevím, jestli budu jakožto začátečník umět se rychle zorientovat v nastavení rovníkové montáže. Navíc, když třeba budu chtít pozorovat na kopci (kam bych dojela autem, koukala jsem na hmotnost ), tak tam můžu stát u pozorování, kdežto u dobsna bych s sebou musela mít ještě nějakou stoličku? Fakt uvítám každou radu k tomuto
Ja bych se ovladani te rovnikove montaze az tak nebal, ale je treba take zvazit jeji tuhost, aby ten dalekohled prilis nereagoval na kazdy dotyk.
Ty dva se lisi v prumeru, prumer urcuje kolik svetla dalekohled zpracovava, to je extremne dulezite pro obraz v okularu. Tech 114 uz je na Newtona dost malo, protoze si jeste nejake ubere sekundarnim zrcatkem.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
sekundární zrcátko ubere méně vstupujícího světla než je celková odraznost ploch. Sekundár s pavoukem uberou kontrastu..
114mm se skutečným ohniskem 900mm není vůbec špatný stroj ve srovnání s malým a levným apochochromatickým např. 70mm refráktorem. Slabinou je právě ta vachrlatá přelevněně drahá EQ montáž, dobsonova bedýnka (i doma dodělaná) prokáže mnohem lepší službu. Newton 130mm o skutečném ohnisku 900mm bude samozřejmě o dost lepší. Jsou to však stejně polohračky - dnes, v hlubší minulosti bych záviděl, nyní už nelze doporučit nic jiného než myriádkrát omílaný dobson 150/1200
stolička k dobsonu 6" F8 https://www.tvproducts.cz/cz/detail/skl ... XcEALw_wcB
Naposledy upravil(a) g dne 16. 11. 2020, 22:13, celkem upraveno 4 x.
balada píše:tak tam můžu stát u pozorování, kdežto u dobsna bych s sebou musela mít ještě nějakou stoličku?
Sezení je pro mě při pozorování mnohem pohodlnější. Zatím mi tahle sedačka slouží velmi dobře, 2-3 hodiny v kuse = není problém, stát u toho tak dlouho, tak zdřevěním. K dlouhému dobsonu by byla dobrá, k tomu stolnímu možná tolik vhodná není.
biffa píše: Problemem je, ze bydlim v Praze, konkretne SV - Letnany.
Dekuji moc za pripadne rady.
Já jsem také z Letňan. Mám z balkonu dobrý výhled na celý jižní obzor a planety a Měsíc z něj pozoruji v pohodě. Samozřejmě s větším zvětšením to je jak kdy, ty „efekty“ míchání tepléhé/studeného vzduchu okolo staveb prostě jsou...
Pokud máš dobrý výhled směrem na jih a vyloženě ti nesvítí žádná lampa do očí, tak to půjde.
Diky za potvrzeni od mistniho! Okna mame na zapad, jih bych castecne videl z balkonu. To i zodpovida otazku armichaela - zamyslim pozorovat z okna ci balkonu - ten ma sirku 70 cm (tak jsem to aspon zmeril, je to takova klasicka velikost, no ), cili nic obrovskeho. Vymyslene to zatim nijak nemam. Je to na Dobson moc maly prostor? Uprimne, na tohle jsem zase tolik nemyslel.
balada: Jen taková poznámka. Když tě limitují peníze, nemusíš nutně kupovat dalekohled nový, ale klidně bazarový. Sice bude téměř jisté pro něj dojet autem, ale za stejně peněz pak získáš výrazně více muziky. Na dalekohledu se nemá, co zkazit (mimo zrcadel, ty je potřeba zkontrolovat).
Za 5k by se ta bazarová 150ka možná sehnat dala.
biffa píše:
Diky za potvrzeni od mistniho! Okna mame na zapad, jih bych castecne videl z balkonu. To i zodpovida otazku armichaela - zamyslim pozorovat z okna ci balkonu - ten ma sirku 70 cm (tak jsem to aspon zmeril, je to takova klasicka velikost, no ), cili nic obrovskeho. Vymyslene to zatim nijak nemam. Je to na Dobson moc maly prostor? Uprimne, na tohle jsem zase tolik nemyslel.
Ako ja v puberte! Vetral Temperoval v zime kuchynu, aby som mohol objavovat hviezdokopy v Kasiopei
Hlavne tym, ze newton/dobson ma okular vpredu a potrebujes sa k nemu pohodlne dostat - nebudes sa vyklanat z okna alebo cez zabradlie blakona - tak musis dalekohlad posunut dozadu. Tam ta limituje sirka balkona a este aj strop a bocne steny o to viac o kolko musis byt vo vnutri. K refraktoru pristupujes zozadu a moze pripadne aj trcat von. Potrebujes potom menej priestoru za sebou a strop+boky ta menej obmedzuju vo vyhade.
Fakt nevím, k čemu se přiklonit... Chtěla jsem trojnožku, ale zase nevím, jestli budu jakožto začátečník umět se rychle zorientovat v nastavení rovníkové montáže. Navíc, když třeba budu chtít pozorovat na kopci (kam bych dojela autem, koukala jsem na hmotnost ), tak tam můžu stát u pozorování, kdežto u dobsna bych s sebou musela mít ještě nějakou stoličku? Fakt uvítám každou radu k tomuto
Pre zaciatok radsej azimtalnu montaz (Dobson). Je to jednoduchsie, neodradi to a mozes sa sustredit na pozorovanie. Hlavne Newton a EQ na vizual hrozi tazkymi jogovymi poziciami pripadne neustalym uvolnovanim tubusu a otacanim - tiez otravne. Nieco na sedenie sa vsak hodi ku kazdemu dalekohladu.