Já po dlouhé době dnes taky koukal, okna lepšího seeingu mezi osmou a sevátou mohu potvrdit. Překresleno doma u kamen během ohřívačky, ještě tomu dám šanci!
Skvělé pokoukání. Jen ta sopka....
Moc hezky vypozorovane. Ten tmavy ostruvek u severniho okraje jsem nevidel, i kdyz jsem po nem patral.majklus píše:Artaban: To je ale paráda!
Já po dlouhé době dnes taky koukal, okna lepšího seeingu mezi osmou a sevátou mohu potvrdit. Překresleno doma u kamen během ohřívačky, ještě tomu dám šanci!
Skvělé pokoukání. Jen ta sopka.... :-D
20201106_mars.jpg
Dovolil jsem si porovnat tenhle pekny snimek s vcerejsim a dnesnim pozorovanim. Myslim, ze zhruba odpovida tomu, co by slo dnes za lepsich podminek v podobnem prumeru odpozorovat. Visualni vjem byl podobny, jen se obraz vic trepal, okular se furt rosil, jak jsem na nej dychal, a hlavne nejsem tak zdatny v zakreslovani. Tech drobnych jemnych skvrnek tam bylo hodne, ale dalo by praci je vubec vypozorovat natoz zakreslit.Yarkho píše:Okolo 23 sa seeing ukľudnil, resp. zmenil na veľkoškálové deformácie, ktoré nerušili jemné detaily na planéte. Pozoroval som s C8 Edge, Baader GWK 2,6x, Lacertou bino a TV Plossl 20mm, výsledné zväčšenie nad 260x (kvôli nedodržaniu backfocusu). Prominentná Syrtis Major a M. Tyrrhenum tmavšieho odtieňa ako ostatné albedá. Hellas so štruktúrami. Celkovo obrázok pripomínal túto fotku.

Me taky párkrát v Hellas probliklo něco světlého. Ale bylo to tak neurčité, že jsem se ani já neodvážil ji zakreslit a to kreslím kdejakou ducharinu.Yarkho píše:Včera som začal pozorovať okolo 22:00. Podmienky boli výborné, Ant I-II. Obraz miestami úplne stál a viditeľnosť jednotlivých detailov bola limitovaná len vlastnými očami :) Pozoroval som opäť pomocou Edge HD 8", GWK 2,6x, Bino Lacerta a TV Plossl 20mm, zv. k 300x. Zaujímavé boli odtiene albed, najmä slabšie v okolí Hellas, s drobnými variáciami kontrastu. Od Hellas na juh smeroval jasnejší akoby kanál, v ktorom som niekoľkokrát zahliadol jasnejšiu nažltlú drobnú škvrnu - vždy len nachvíľu, akoby sa zablysla. Na fotke nič také nie je, takže to mohla byť ilúzia.
Nachvíľu som popustil uzdu fantázii, a následne mi Syrtis Major s okolnými albedami, najmä vychádazjúcim S. Sabaeum, pripomínala chobotnicu vznášajúcu sa nad Marsom.
Tak to muselo být zajímavéArtaban píše: Regulus: Škoda že jsi nepozoroval o několik týdnů dřív. To byla jižní pol. čepička vidět i přes svářecké sklo