Co to je za chybu?
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Co to je za chybu?
Ne, nechal jsem to stejně, jen jsem změnil clonu, šlo mi hlavně o definici hvězdy. Nevím jak je to vypovídající, asi moc ne... Každopádně pořád v první řadě hledám viníka trojúhelníkových hvězd.
Lectorem iustus...
Co to je za chybu?
Většina optiky se montuje na 3 body - zrovna tak to bývá i ve fotografické optice. Někde to možná trochu víc tlačí. Ale u fotoobjektivů těch viditelných vad bývá mnohem více - to co my řešíme v astrooptice, s tím fotooptika běžně nezápasí. Zkus to při různých clonách, ale proexponovat stejně, ať je vidět, co to opravdu dělá
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Co to je za chybu?
Netušíte? Teď je takové testovací počasí. Objektiv je Canon 70-200/4L IS na nejkratším ohnisku. Kamerka je Atik 460. Je to 7nm Ha filtr. Bohužel redukce byla špatně seřízena a nemohl jsem zaostřit na nekonečno. Nechtěl jsem do té redukce venku šťourat, protož jsem ji měl seřízenou na kolmost. Tak jsem tam vrazil 2 filtry za sebe - Ha + L. Závit měl jenom L, takže L byl blíže k čipu.
Možná je to i špatně zaostřeno? Ale slabší hvězdy jsou bodové. Chyba vypadá trošku jako koma, ale má pořád po celé ploše stejný tvar a směr? Udělaly to ty 2 filtry za sebou, nebo to je vlastnost toho objektivu? Asi to budu muset ještě jednou zkusit, než tem objektiv pošlu někam do bazaru
http://oi62.tinypic.com/1zvbu3a.jpg
Možná je to i špatně zaostřeno? Ale slabší hvězdy jsou bodové. Chyba vypadá trošku jako koma, ale má pořád po celé ploše stejný tvar a směr? Udělaly to ty 2 filtry za sebou, nebo to je vlastnost toho objektivu? Asi to budu muset ještě jednou zkusit, než tem objektiv pošlu někam do bazaru

http://oi62.tinypic.com/1zvbu3a.jpg
M:736 750 113
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Co to je za chybu?
Možná tam bylo něco nakřivo (filtry, redukce apod.) nebo může být i nakřivo bajonet objektivu. Tyhle zoomy na astro nic moc, měl jsem 70-200/2.8 L IS II a zbavil jsem se ho.
Co to je za chybu?
Také jde o to , co testuješ. Pokud objektiv, tak všechno ostatní vyházej. Až bude jasné, jak to kreslí , tak tom dávej další. Ale určitě to je nezaostřené
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Co to je za chybu?
Já myslím, že tohle není filtrama, tohle dělají snad všechny zoomy, a mnohdy i pevná skla. Prostě to vnitřní ostření se hýbe, a pokud nemíří objektiv kolmo vzhůru, vždycky je nějaká oblast neostrá. Jen jde najít nějaký kompromis, kdy to je ještě jakž-takž koukatelné v celém poli. A pidipixely u Atiku tomu jen pomůžou.
Zkus to namířit kolmo nahoru, objektiv lehce poklepat a pak zaostři a udělej snímek. Pak to sklop k obzoru, vůbec an to nesahej, a exponuj znova. Pokud to bude vypadat rozmazané jinak, máš nalezený problém.
Zkus to namířit kolmo nahoru, objektiv lehce poklepat a pak zaostři a udělej snímek. Pak to sklop k obzoru, vůbec an to nesahej, a exponuj znova. Pokud to bude vypadat rozmazané jinak, máš nalezený problém.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Co to je za chybu?
Pokud objektiv, tak všechno ostatní vyházej.
jj, minimálně L tam asi musí zůstat, bez toho to nemá smysl zkoušet. Seřídím redukci a nechám tomu objektivu ještě jeden pokus. Já jsem si říkal, že když už člověk tomu věnuje tolik energie, že by se ten snímek dal i na něco použít
jj, minimálně L tam asi musí zůstat, bez toho to nemá smysl zkoušet. Seřídím redukci a nechám tomu objektivu ještě jeden pokus. Já jsem si říkal, že když už člověk tomu věnuje tolik energie, že by se ten snímek dal i na něco použít

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Co to je za chybu?
Podívej se na snímky z mého objektivu v předešlých příspěvcích. Zjistil jsem, že to je problém na redukci k objektivu (c -mount/t 2), je volná, stačilo pár desetin milimetru a hvězdy byli trojúhelníkové. Možná to bude spíše mechanický problém.
Lectorem iustus...
Co to je za chybu?
Hmm. Tak ty zvláštní tvary hvězd jsou "vlastnost" při 70mm a při rozostření. Při 200mm to kreslí standardní interferenční kroužky. Trápil jsem to na umělé hvězdě.
Co to je za chybu?
Ale i ve všech foto testech to vychází na kratších ohniskách hůře. Hlavní je, aby se to nerozostřovalo v různých polohách a během delší doby.