Nema mensi zvetseni. Zvetseni je ohnisko dalekohledu / ohnisko okularu a u mensiho prumeru vetsinou dosahnete vetsiho zvetseni, protoze u toho vetsiho uz diky seeingu nebude ostry obraz.ahmed píše:.... Ale menší zvětšení ...... mě zatím odrazovaly......
Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
OK, menší průměr objektivu společně s vyšší cenou mě zatím odrazovaly. A tím, že by se s refraktorem snáz manipulovalo, si taky nejsem jistý.
Já bych to zase tolik nedramatizoval...
Ano, píše se tu o “propastných” rozdílech, ale co jsem vždy mohl porovnat v praxi, tak je téměř vždy zásadnější limitace daná seeingem, který ty rozdíly dost stáhne k sobě.
Ano, je rozdíl mezi dobrým refrákem a čímkoliv, co má sekundární zrcátko. Ale rozdíly mezi systémy se zrcátkem mezi sebou, pokud jsou dobře udělané a seřízené, jsou minimální.
Důležité je hlavně pozorovat, naučit se vidět detaily, prostě aby pozorovatel vyždímal z techniky maximum...
Ano, píše se tu o “propastných” rozdílech, ale co jsem vždy mohl porovnat v praxi, tak je téměř vždy zásadnější limitace daná seeingem, který ty rozdíly dost stáhne k sobě.
Ano, je rozdíl mezi dobrým refrákem a čímkoliv, co má sekundární zrcátko. Ale rozdíly mezi systémy se zrcátkem mezi sebou, pokud jsou dobře udělané a seřízené, jsou minimální.
Důležité je hlavně pozorovat, naučit se vidět detaily, prostě aby pozorovatel vyždímal z techniky maximum...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Zažil jsem jednou na MHV, když byly dobré podmínky, že se tam dost lidí divilo, jak prý je Jupiter v mém CPC překvapivě pěkný ve srovnání s refráky 100 až 150 cm...
Psion tam měl ten svůj Zerochromat a moje CPC mu zdatně šlapalo na paty. On ten průměr prostě udělá svoje a vizuálně asi oko/mozek některé jemné rozdíly nerozliší na rozdíl od fotografie...
Psion tam měl ten svůj Zerochromat a moje CPC mu zdatně šlapalo na paty. On ten průměr prostě udělá svoje a vizuálně asi oko/mozek některé jemné rozdíly nerozliší na rozdíl od fotografie...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Takze SC 280 mm prumer se za dobrych podminek na planetach srovnal s refraktorem 200 mm. Je pravda ze za horsich podminek by ho ten refrak pobil ? ( Jsem majitel SC a nedam na nej dopustit, jen prepisuji do exaktnich parametru ).
No, možné to je ( exaktně to asi nebude tak jednoduché - záleží na přesných konkrétních podmínkách, ne na teoretických ) , ale má to drobný problém: tu 280 SCT pořídím se vším i v přenosném stavu za asi tak 1/4 až 1/5 nákladů té 200-ky. A je tedy ještě otázkou, kolikrát do roka bude mít který dalekohled lepší výsledky, a kolikrát do roka s tou 200 + montáží budu cestovat. Jinak si musím k nákladům ještě připočítat hvězdárnu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ono to bude i dost subjektivní - každý máme jiné “oko” a vnímáme více různé vady obrazu.
Mě třeba u dobsona nikdy nevadila koma, ale vím o lidech, kteří bez komakorektoru nedají ani ránu...
Já osobně mám kliku na velmi dobrý kus toho SCT, to mám potvrzeno nejen popisovanými zkušenostmi, ale i od lidí, co o optice něco vědí.
Hlavně ty své příspěvky směřuji k tomu, aby zájemce dlouho nešpekuloval, pořídil si za své peníze co nejlepší stroj a začal pozorovat...
Než se něco naučí a naučí se “koukat”, tak uplyne hodně vody, než narazí na limity techniky!
Mě třeba u dobsona nikdy nevadila koma, ale vím o lidech, kteří bez komakorektoru nedají ani ránu...
Já osobně mám kliku na velmi dobrý kus toho SCT, to mám potvrzeno nejen popisovanými zkušenostmi, ale i od lidí, co o optice něco vědí.
Hlavně ty své příspěvky směřuji k tomu, aby zájemce dlouho nešpekuloval, pořídil si za své peníze co nejlepší stroj a začal pozorovat...
Než se něco naučí a naučí se “koukat”, tak uplyne hodně vody, než narazí na limity techniky!
Díky, pro mě z rady plyne: ten menší a levnější, protože stejně "uplyne hodně vody, než narazím na limity techniky."dvader píše:Hlavně ty své příspěvky směřuji k tomu, aby zájemce dlouho nešpekuloval, pořídil si za své peníze co nejlepší stroj a začal pozorovat...
Zase to ale nesmite prehnat a koupit nejakou hruzu, ktera cloveka odradi. Ale varovani MMys jste asi cetl.
Díky, četl.peta62 píše:varovani MMys jste asi cetl.
ahmed : A ty nemáš auto? Nosit dalekohled stovky metrů už bude docela nezábavné.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Kým som nemal auto tak so používal zostavu Newton 150/750 na azimutálnej montáži. S tým sa ešte dá niekam prepraviť verejnou dopravou a doniesť to povedzme kilometer na pozorovacie miesto. Dobson 200/1200 už podľa mňa na prenášanie nebude, teda ak nie si horský nosič
To bude chcieť prevoz, ak nie v aute tak aspoň na nejakom vozíku.
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Chlapi stejně vidíte v té dvoustovce nebo třistovce prdlajs, kdybyste viděli galaxie 15 magnitudy, tak neřeknu, ale vidíte flíčky 13 mag a to ještě na dobré obloze 
Pepo, ty to zlehčuješ. Je tam bočním pohledem vidět taková zajímavá struktura - malý flek 
lepší rada žádná než špatná
Neřekl jsem, že to chci dělat denně nebo pokaždé (napsal jsem "v případě potřeby"), jenom nechci něco, co se pro nedá přenést. A když vím, že mám na dosah pěkná místa, kam je třeba popojít, tak se o ně nechci připravit.V každém případě díky za všechny rady.Artaban píše:Nosit dalekohled stovky metrů už bude docela nezábavné.