Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Ted uz je jen otazka, zda se k teto informaci tazatel po presunuti dostane.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Ano dostane, musí si v profilu zobrazit svoje příspěvky
To je mi jasne, otazka je, zda to vi ten, kdo je tu poprve. Jako ja plne rozumim, proc se to presunulo, jen premyslim co to udela s tazatelem a aby nekoupil ten dalekohled. Videl jsem ted novy prispevek u "Pojmenujte si hvezdu" a prodej techto smejdu mi prijde jeste skodlivejsi.
Re: Výber ďalekohľadu pre hobby-pozorovateľa
Zvažujem tento:Artaban píše:michaelis: Dobsona nechceš, refrák taky ne tak co třeba http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3749.html Celkem solidní planetární stroj.
Kód: Vybrat vše
https://www.novedalekohledy.cz/catalog/telescopes/catadioptrics/view/telescope_celestron_sc_203_2032_advanced_vx_as_vx_8_goto_art_no_32997/Bresser Skylux 70x700
Binokuláry: Delta Optical Taiga 16x80 a sovietsky KOMZ B7x30 Sekunda
Canon EOS 50D
Canon EOS 50D
Re: Výběr dalekohledu pro hobby pozorovatele
Pokud chcete dobrou zakaznickou podporu, tak si hodne dobre vyberte take obchod, v nemz budete kupovat. Ten obchod bude vyrizovat reklamace a cim vetsi odbornik tam je, tim lepe pro Vas.
Na to určite budem myslieť a určite pôjdem ten-ktorý dalekohľad aj osobne pozrieť.
Bresser Skylux 70x700
Canon EOS 50D
Canon EOS 50D
To je super plan. Pokud byste mel ve svem okoli moznost se jim podivat i v noci, tim lepe dalekohled pred koupi poznate.
Dobrý den,
s dovolením položím tisící obměnu známého dotazu. Hledám dalekohled a to hlavně na planety, jenom na dívání (bez focení). Nemám ostré omezení na rozpočet, ale levnější samozřejmě potěší. Netrápí mě zvlášť skladnost ani délka temperace. Budu ovšem rád, když dalekohled v případě potřeby unesu i dál než stovky metrů.
Zatím jsem došel k závěru, že z nabídky místních obchodníků nevymyslím nic lepšího než newton na dobsonu 150/1200. Pořád mi ale vrtá hlavou, jestli by nebyl přece jen lepší 200/1200. Chci zkrátka dostatečné zvětšení i kontrast.
Budu rád za poučené rady s vysvětlením. Díky.
s dovolením položím tisící obměnu známého dotazu. Hledám dalekohled a to hlavně na planety, jenom na dívání (bez focení). Nemám ostré omezení na rozpočet, ale levnější samozřejmě potěší. Netrápí mě zvlášť skladnost ani délka temperace. Budu ovšem rád, když dalekohled v případě potřeby unesu i dál než stovky metrů.
Zatím jsem došel k závěru, že z nabídky místních obchodníků nevymyslím nic lepšího než newton na dobsonu 150/1200. Pořád mi ale vrtá hlavou, jestli by nebyl přece jen lepší 200/1200. Chci zkrátka dostatečné zvětšení i kontrast.
Budu rád za poučené rady s vysvětlením. Díky.
Pokud vas az tak netizi rozpocet ani temperace, chcete byt schopen dalekohled nosit a jde Vam hlavne o planety nepremyslel jste o APO refraktoru ? Na planety nemusite honit prumer jako na slabe svitici DSO.
200/1200 s montazi bych stovky metru nosit nechtel.
200/1200 s montazi bych stovky metru nosit nechtel.
Uvažoval a nechám se přesvědčit. Ale menší zvětšení společně s podstatně vyšší cenou mě zatím odrazovaly. A tím, že by se s refraktorem snáz manipulovalo, si taky nejsem jistý.
Pokud Dobson, tak rovnou 200/1200 - ta 150-ka bude mít akorát “tenčí” tubus, jinak to bude celé stejně veliké...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Ano, to je jeden z hlavních důvodů, proč se ptám a nekupuji rovnou ten menší.
Lehoučký a dobře přenosný výkonný planetární dalekohled je MAK 180/2700:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3749.html
Ale kdysi mě stál méně než polovinu
Samozřejmě to je cena bez montáže a taky se dost dlouho temperuje.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3749.html
Ale kdysi mě stál méně než polovinu
Samozřejmě to je cena bez montáže a taky se dost dlouho temperuje.
Naposledy upravil(a) Bill dne 26. 10. 2020, 20:52, celkem upraveno 1 x.
M:736 750 113
Díky, vím o něm
Tohle by chtělo asi nějakého planetárníka - ono ta 150/1200 má menší zástin zrcadla sekundárem a taky se mi zdá, že ta tenší trubka má tak nějak přirozeně větší kontrast. Já jsem byl kdysi dost rozpačitý, když jsem vyměnil 130/1000 za 200/1000. Ale mohla to být hlavně nezkušenost...dvader píše:Pokud Dobson, tak rovnou 200/1200 - ta 150-ka bude mít akorát “tenčí” tubus, jinak to bude celé stejně veliké...
M:736 750 113