Planetární speciál

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Re: Planetární speciál

Příspěvek od Cztwerec »

Tak pokud budeme takhle slovíčkařit, tak se asi nikam nedostaneme. Ale překlepy se tady neodpouští - chápu. :lol: tak Milan řekl, že L u refraktoru nikdy neviděl, aby to pak následně potvrdil, že to vlastně existuje, ale samozřejmě se tady nemůže mýlit.

Za L před označením refraktoru si stojím (ikdyž je to již archaismus) a to že je to všeobecně uznávané také. Všeobecně uznávané je také R, AR apod. a jak Milan píše, je to vlastně úplně jedno a co bude všeobecně uznávané v mém deníku, nebo ve veřejných zápisech zde na (zřejmě pro mnohé střeše světa) AF, nebo jinde je vlastně úplně jedno. Z reakcí uživatelů nelze vyvodit vlastně nic... Důležité je si rozumět.

Ale jsem rád, že doufám víme o čem je řeč. A jsem rád, že jsi zalovil v paměti a to L nevyvrátil.

Já osobně už dále tuto diskuzi komentovat nebudu. Asi nemám potřebu dále vysvětlovat jasně dané.
Lectorem iustus...
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

Přiznám se, že některým zkratkám občas také nerozumím a může to být matoucí. Snad by se jim dalo vyhnout, případně někde založit jejich přehled.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Možná by stálo za úvahu, než tabulka zkratek a podobně, tak když už si někdo najde čas na napsání příspěvku, tak by - pro dobrou srozumitelnost - stálo za to, ten dalekohled popsat lidsky, ne zkratkou . Aby bylo jasné, jestli je to čočkový, zrcadlový,katadioptr, a klasicky i průměr nebo i ohnisko. A to tak, aby bylo jasné v jakých jednotkách to je . Newton 12 může být 12 cm nebo i 12".. A je většině lidí jedno, jestli si ten dalekohled nazývá beruška, bojler nebo sud - tomu rozumí jen on. :) A L jako refraktor je zrovna taková anomálie, které většina lidí bez vysvětlení nerozumí. Ne proto, že je nevzdělaná, ale proto, že se to běžně nevžilo a nepoužívá. To byla přesně taková snaha, zavést jednotné zkratky ...
Nakonec, výrobci celkem dost konzistentně používají :
R-refraktor, N-Newton, C- Cassegrain, MAK -Maksutov-Cassegrain, SCT -Schmidt-Cassegrain, SN -Schmidt-Newton.
(Jediný zmatek je v pojmu APO - ale to je už něco jiného)
P.S.: každý nový zájemce o dalekohled se přehrabuje v nabídkách prodejců a s těmito zkratkami v návech se určitě setká. Takže je nesmysl, chtít na AF zavádět něco "našeho"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Za starých proměnářských časů se do brněnských protokolů následně mezinárodně publikovaných rozlišovaly refraktory jako RF a reflektory jako RL.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
PetrK
Věk: 49

Příspěvek od PetrK »

MilAN píše: ...
L jako refraktor je zrovna taková anomálie, které většina lidí bez vysvětlení nerozumí. Ne proto, že je nevzdělaná, ale proto, že se to běžně nevžilo a nepoužívá.
...
Cituji z knihy Hviezdny atlas k malým ďalekohľadom, autor Péter Vizi, 2013, preklad Klára Baloghová, Jaroslav Šimon.
8L = 8 cm-ový šošovkový ďalekohľad

Když jsem to viděl poprvé, tak mi to také připadalo zvláštní. Ale není to nic nelogického (Lens, nebo die Linse).
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jistě, není to nelogické ve francouzské , anglické nebo německé literatuře. A pak v otrockém překladu.
Jinak je to, jak píše Honza výše.
To L je v češtině neodůvodnitelné - nemá to žádnou logiku a spojení s ničím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Beda
Věk: 81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

MilAN píše:To je Linsenspiegel = LS :)
SOM Z TEHO VOLAKÝ ZMETENÝ :mrgreen:
Atus
Věk: 64

Příspěvek od Atus »

Hoši, hoši, hoši, já bych to tolik neřešil. Některé zkratky (označení) budou nesrozumitelné, tudíž zaniknou. Některé si budou žít vlastním životem v úzkém kruhu astronadšenců. No a ty srozumitelné nakonec zdomácní pro všechny účastníky astrofóra. ;)
vla

Příspěvek od vla »

Pokud bude diskuse pokračovat tímto směrem, asi by si zasloužila založit nové téma. Poslední stránka (y) jsou pro téma planetární speciál naprosto k ničemu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Cztwerec píše:
MilAN píše:
Cztwerec píše:Taky jsem byl vždy zvyklý označovat refraktor písmenem L.
N - newton
L - čočka (nářečně dle Lunette - brýle, ve smyslu čočkového dalekohledu - brýláku, zase naše vysvětlení), lépe řečeno Lentille - čočka, nebo lentilky, to máte jedno..
Jen doplňuji, že ve francouštině slovo “Lunette“ znamená nejen brýle, ale také dalekohled, míněno dalekohled čočkový. Ve starých časech byl vliv francouzského prostředí u nás podstatně větší než je dnes, obzvláště mezi vzdělanými lidmi, tedy i mezi astronomy. Není proto divu, že se ujalo právě L jako označení refraktoru.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Když se vrátíme k samotné optice, Istar dělá APO 140 mm za hubičku, napsal jsem majiteli, aby udělali konverzní kit na výměnu objektivu v Bresser 152s a byl by to velmi zajímavý APO za krásné peníze. Údajně je za 140tka velmi povedená i na focení.

http://www.istar-optical.com/apochromatic.html
Beda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Díky Pepo, to je zajímavá aktivita. Poreferuj, co Istar odpověděl ! Já vím o člověku, který by nám takový objektiv byl ochotný interferometricky proměřit ( jsem holt ze staré školy: důvěřuj, ale prověřuj !) ;)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Dám vědět. ještě psal ohledně objektivu toto:

Kvalita tech 140mm je opravdu spickova, testovali mi to dva lidi nezavisle na sobe, oba se shodli na tom, ze tomu neni co vytknout. Fotky s tim 140mm budeme delat hned jak se zlepsi pocasi, pak to mohu poslat.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Tak to je zajímavá možnost pro chudé APO-refraktoriány :) Že bych si do důchodu zbaslit něco menšího? :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Beda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Artaban píše:Tak to je zajímavá možnost pro chudé APO-refraktoriány :) Že bych si do důchodu zbaslit něco menšího? :)
moje obligátní: každou aperturu lze nahradit, ale pouze větší aperturou, větší Artabane, jen větší !! :mrgreen:
Jinak po několika kliknutích na kalkulačku mě optimizmus co se dovozu solo objektivu 140 mm Apo od Istar/USA přešel. Nutno započítat dopravu, DPH se clem a při dnešním kurzu 22,80Kč /USD se celková cena dostane na 51.500,-Kč. Celníci bohužel při dovozu z USA započítají do cla i dopravu.
Takže pokud někdo touží po menším refra, APM nabízí v současnosti kompletní 140 mm f7 ( 980 mm) Apo OTA za 68.400,-Kč a jsem si téměř jistý, že by ho Honza Z. /Supra dokázal za tuto cenu u nás také prodat. A to nejdůležitější: APM provádí před každým prodejem skutečný interferometrický test ( ne Ronchi, on není proužek, jako proužek ;) ) objektivu na 532nm. Kvalita je tedy zaručena a test je v ceně !
https://www.apm-telescopes.de/de/telesk ... uszug.html
Přílohy
APO140 f7  APM, 2.5inch OV.jpg
APO140 f7 APM, 2.5inch OV.jpg (9.46 KiB) Zobrazeno 1155 x
Odpovědět