U planet a podobných objektů (mají jasné ohraničení) zcela jistě, u DSO by záleželo na míře deformace a zkušenosti pozorovatele...kuceraz píše:Ok, vyzkouším.
Co se normálního pozorování týče - deformovalo by to vůbec nějak pozorovatelně obraz?
Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Re: Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- adam.trhon
- Věk: 37
Když vidím na obloze něco, o čem si myslím, že byl rozpad umělého tělesa (tedy ne bolid) v atmosféře, dá se někde zjistit (nějaká databáze deorbitací), co to mohlo být?
Berta: GSO 300/1500, Bertík: SW 150/750, Celestron Granite 7x33
Tento příspěvěk napsal začátečník, proto by ho nikdo neměl číst.
Tento příspěvěk napsal začátečník, proto by ho nikdo neměl číst.
Tak předpoklad, že uvidíš na obloze rozpad umělého tělesa, je ve srovnáním s tím, že to bude meteorit, tak jedna ku mnoha tisícům.
Předpokládaný zánik těles se dá hledat třeba na : calsky.com >satellites> decaying satellites
Pak si zjistit dráhu ( jestli to vůbec u nás připadá v úvahu) a pak tedy spočítat průlet nad našim územím.
Předpokládaný zánik těles se dá hledat třeba na : calsky.com >satellites> decaying satellites
Pak si zjistit dráhu ( jestli to vůbec u nás připadá v úvahu) a pak tedy spočítat průlet nad našim územím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
I když je název jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď , tak asi ta odpověď bude složitá .
Prakticky neustále mi při pointaci špatně koriguje v rektascenzi a hvězdy jsou oválky( mám NEQ6 Pro) . Poměr os mívám 0.8 , spíš 0.7 , naposledy to bylo i 0.6 (měření v Pixi) při FWHM 2.5 , tedy 1.9-3.2 pix . Je to i patrné na RMS v PHD př. 0,6" proti 0,9". Právě v té ose mi to připadá že to moc kmitá viz obrázek . Zkoušel jsem přidat, ubrat agresivitu , tak rozvážení a dá se říci, že bez valného úspěchu . O něco méně to bylo , když bylo těžší závaží
Předem díky za rady, ne za nějaké nepodložené odhady .
Prakticky neustále mi při pointaci špatně koriguje v rektascenzi a hvězdy jsou oválky( mám NEQ6 Pro) . Poměr os mívám 0.8 , spíš 0.7 , naposledy to bylo i 0.6 (měření v Pixi) při FWHM 2.5 , tedy 1.9-3.2 pix . Je to i patrné na RMS v PHD př. 0,6" proti 0,9". Právě v té ose mi to připadá že to moc kmitá viz obrázek . Zkoušel jsem přidat, ubrat agresivitu , tak rozvážení a dá se říci, že bez valného úspěchu . O něco méně to bylo , když bylo těžší závaží

- Přílohy
-
- Pointace.jpg (322.99 KiB) Zobrazeno 1291 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Vždy to budou dohady, vybrat si musíš sám. Pošli ještě zbytek - expozice, OSC, jaký máš pointér, jaké je měřítko grafu...astar píše: Předem díky za rady, ne za nějaké nepodložené odhady .
Tohle ale fakt není jednoduchá otázka, tohohle jsou 2 plná vlákna

M:736 750 113
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Předně si změř, jak vypadá průběh PE bez pointace. A taky se podívej na hvězdu s deklinací kolem rovníku vizuálně při vysokém zvětšení. Pokud jsou na ní nějaké rychlé změny, oscilace (a to je poměrně časté) tak jedině drasticky zvýšit četnost korekcí (třeba 1x za sec) a pokud to nepomůže, vyměnit kolečka (za lepší, nebo za řemenový převod)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Na EQ 6 s kolečky i na AZ EQ6 s řemeny jsem nucen exponovat pouze 1s, a jen za extra podmínek a ve vyšší deklinaci mohu použít 1,5s. Vychází mi k tomu ideálně agresivita 70% jako nejlepší nastavení. Nějaký ovál tam je, ale je to tak v poměru na RMS 0,65"/0,55". Při delším čase montáž nestíhá eliminovat PE a je tam vidět periodicita.
lepší rada žádná než špatná
Já mám u EQ6 řemínky a vyměněná preventivně ložiska šneků a nějak radikálně to nepomohlo. Asi by to chtělo jiné šneky nebo já nevím. Za dobrého seeingu pointuji 2x/sec...MMys píše:Předně si změř, jak vypadá průběh PE bez pointace. A taky se podívej na hvězdu s deklinací kolem rovníku vizuálně při vysokém zvětšení. Pokud jsou na ní nějaké rychlé změny, oscilace (a to je poměrně časté) tak jedině drasticky zvýšit četnost korekcí (třeba 1x za sec) a pokud to nepomůže, vyměnit kolečka (za lepší, nebo za řemenový převod)
Kolec prodává G53F... Nebo si kup EQ6-R, ta se asi dá v pohodě pointovat 1x/2sec
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
On je tam totiž ještě jeden problém, společný všem pohonům s 2-fázovám krokovým motorem. A tím je nerovnoměrnost jeho chodu. Ta vyplývá z kolísavého točivého momentu 2-f krokáče. Prostě motor se při mikrokrokování v rámci jednoho celokroku nepohybuje rovnoměrně, ale jakoby "houpe" zrychluje/zpomaluje. Dá se to z části korigovat softwarově, tak, že se do fází motoru negeneruje přesná proudová sinusovka, ale trošku modifikovaná, která kompenzuje tu nelinearitu chodu v mikrokroku. Bohužel to ale nikdy není dokonalé, protože ta nelinearita je dost závislá na zatěžujícím momentu motoru
Perioda toho celokroku, soudě dle zvuku montáže, je někde mezi 1-2 sec.
Dokud není potřeba vysoké rozlišení někde kolem 1"-2", je to v pohodě. Ale na opravdu vysoká rozlišení (za to můžou současné CMOS kamery s pidi pixely ) už ta EQ6 prostě není. A nebo po nějakém tuningu, ale stejně to asi dokonalé nebude. Ona je to dobrá montáž, ale nelze po ní chtít nemožné.
Třeba taková EQ8 je na tom výrazně lépe, motor je na přímo na šnek, a tak odpadají všechny vlivy mezisoukolí a PE je podstatně více hladká.
Dalším zdrojem nerovnoměrností jsou zuby převodu z motorku na šnek, a nebo zoubky řemenového převodu.
Já to na EQ6 úplně nevyřešil, ani vlastními velmi přesnými kolečky a vlastním řídícím systémem. Na velká rozlišení jsem si pořídil montáž, která se mechanicky drží tak +/-1" po dobu 10min.

Dokud není potřeba vysoké rozlišení někde kolem 1"-2", je to v pohodě. Ale na opravdu vysoká rozlišení (za to můžou současné CMOS kamery s pidi pixely ) už ta EQ6 prostě není. A nebo po nějakém tuningu, ale stejně to asi dokonalé nebude. Ona je to dobrá montáž, ale nelze po ní chtít nemožné.
Třeba taková EQ8 je na tom výrazně lépe, motor je na přímo na šnek, a tak odpadají všechny vlivy mezisoukolí a PE je podstatně více hladká.
Dalším zdrojem nerovnoměrností jsou zuby převodu z motorku na šnek, a nebo zoubky řemenového převodu.
Já to na EQ6 úplně nevyřešil, ani vlastními velmi přesnými kolečky a vlastním řídícím systémem. Na velká rozlišení jsem si pořídil montáž, která se mechanicky drží tak +/-1" po dobu 10min.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Doplnění :
pointér 80/400mm QHY5 ll expozice je 1 sec . Spíš mi napadá jestli to někde nedře ???
Graf : čárkované linie jsou 1" . V kameře je 1pix 0,95" - 0,00463 na 1000mm .
Martine díky za podrobné rozebrání problematiky . Tak to vypadá , že není řešení a musím se s tím smířit .
Zkusím tu preiodickou , jak to bude rozhazovat bez pointace .
Má ještě někdo podobné problémy ?
pointér 80/400mm QHY5 ll expozice je 1 sec . Spíš mi napadá jestli to někde nedře ???
Graf : čárkované linie jsou 1" . V kameře je 1pix 0,95" - 0,00463 na 1000mm .
Martine díky za podrobné rozebrání problematiky . Tak to vypadá , že není řešení a musím se s tím smířit .
Zkusím tu preiodickou , jak to bude rozhazovat bez pointace .
Má ještě někdo podobné problémy ?
Naposledy upravil(a) astar dne 24. 08. 2020, 21:15, celkem upraveno 1 x.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Zkus, jestli fakt není ten šnek moc dotlačený ke kolu, zvýšený zatěžující moment linearitu mikrokrokování jen zhorší.
Martine pokud o tom může vypovědět vůle , tak na konci závažové tyče je cejtit vůli cca 0,5mm (asi 65cm délka) .Pozorovatelný pohyb dalekohledu na druhé straně .
Tak tedy ještě ubrat zatížení šneku ?
Tak tedy ještě ubrat zatížení šneku ?
Pokud je tam viditelná/slyšitelná vůle, tak bych to asi nechal. Spíše bych to zkusil přesněji vyvážit (rozvážit jenom úplně lehce...)astar píše:Tak tedy ještě ubrat zatížení šneku ?
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
A taky to prozkoumej na všech pozicích šnekového kola, může tam být excentricita a drhnout jen někde. Ale jezdit musíš pohonem, nikoli povolením ustanovek.
Aktuálně připadá jen to preciznější rozvážení , já to vždy dělal při focení a nějak jsem posouval jedním závažím , tak ani nevím jestli to bylo dostatečné
Teď se na to zaměřím a budu posouvat závažím po 2 cm a kontrolovat pointaci jak se chová.
Jo zkusím i to protočení šnekového kola na jiné místo . Do seřizování šneku bych se pustil až nebude jiné řešení .
(doplnění: jeden celokrok je cca 0,6sec , na pastorku motorku pak 0,01mm je 1" - pokud jsem správně počítal )
Jinak děkuji za rady ,hlavně tobě Martine .

Jo zkusím i to protočení šnekového kola na jiné místo . Do seřizování šneku bych se pustil až nebude jiné řešení .
(doplnění: jeden celokrok je cca 0,6sec , na pastorku motorku pak 0,01mm je 1" - pokud jsem správně počítal )
Jinak děkuji za rady ,hlavně tobě Martine .