Nemám špatné podmínky, ale ideální taky nejsou. Mám to mírně nasvícené ze západu aglomerací Jablonec+Liberec, ze severu pak Tanvaldem. Už se přímo těším, až se v zimě rozsvítí celá Rejdická a Příchovická sjezdovka naproti přes údolí. Navíc před pár lety nějakého chytráka napadlo nasvítit náš ohyzdný městský kostel sadou halogenů, namířených přímo vzhůru.Rekmarik píše:Ahoj, předpokládám že máš v místě pozorování alespoň vesnickou oblohu ?Svart píše:Včera jsem využil dobrých podmínek a věnoval se galaxiím v oblasti Draka a Herkula. Úspěšné pokoukání skrze střešní okno jsem chtěl završit pohledem na dvojici M51+NGC5195. Při pohledu na M51 mě překvapilo, že bočním pohledem vidím náznaky struktury ramen jako Michal1 o dva příspěvky výše...Ale závěr je pozitivní - i 150mm se na M51 docela chytá.
Tentokrát jsem pozoroval z řádně vytemperované tmavé místnosti skrz střešní okno. Je to taková pseudo-observatoř, pomůže to odstínit alespoň okolní diodové lampy, ale dost to omezuje pozorovatelnou část oblohy, protože neumím otáčet domem
150tka překvapuje. Tvar galaxií byl přímo pozorovatelný i u různých NGCček magnitudy až do 11,6. M51 by byla zlatá, kdybych na ni namířil o půl hodiny dřív. Hodně pomohly i podmínky - než přišel ten mrak, hvyzdy byly jak zmražené i při maximálním přiblížení.