Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
petraspp

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od petraspp »

DaveR píše:petraspp: na těchto stránkách http://www.deepskywatch.com/Articles/wh ... scope.html je možné nahlédnout, co přibližně jaký dalekohled může ukázat (samozřejmě značnou roli hrají i pozorovací podmínky na stanovišti).

Každopádně se domnívám, že 6" dobson je pro začátek ideální volba, měl jsem ho několik let a nelituji - ovládání jednoduché, stojí pár kaček (zvlášť z druhé ruky). Až se člověk rozkouká, je pak možné po čase upgradovat (např. rovnou 10" či 12") a ten původní snadno prodat.
Děkuji za info pořídil jsem si https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... pBEALw_wcB Sestavení lehké podle youtube, ale tápu v nastavení. Zaměřil jsem komín, abych vycentroval hledáček a vše tam je nějak vzhůru nohama. Pak jsem ještě nezjistil kam nasadit Barlow 2x :D
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

To ze je vsetko hore nohami je normalne pri pozerani na oblohu je to aj tak jedno. Najprv sa da Barlow do okularoveho vytahu namiesto okulara a do toho barlow sa potom da samotny okular.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Každopádně se domnívám, že 6" dobson je pro začátek ideální volba, měl jsem ho několik let a nelituji - ovládání jednoduché, stojí pár kaček (zvlášť z druhé ruky). Až se člověk rozkouká, je pak možné po čase upgradovat (např. rovnou 10" či 12") a ten původní snadno prodat.[/quote]
Artaban píše:za asi deset tis. bych doporučil Dobson 150mm, http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html nebo lépe si trochu připlatit na Dobson 200mm. http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html. Příslušenství stačí dokupovat postupně.
Děkuji za info pořídil jsem si

Má cenu tady někomu radit? :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
adams

Příspěvek od adams »

Ahoj,
můj první příspěvek/dotaz. Díky za přijetí :-).
Rozhodl jsem se začít sledovat kromě monitoru taky oblohu, pročetl si co a jak pro začátečníka, vím co chci a kolik do toho zhruba dát, taky vím že brzy asi budu shánět něco dalšího....

Sháním reflektorový teleskop, průměr >= 127. Nyní nechci GoTo montáž a nechci Dobson. Chci pozorovat, ne fotit. Cena do 15k.
Odpověď na otázku co chci sledovat upřesním při výběru dalšího, tedy až mi můj první ukáže limity na vlastní oko ;-).

Mezi favority mám:
- Sky-Watcher Newton 6″ 150/750mm EQ-3-2
- Binorum Expression 150/750 EQ3

Prosím o názory, zkušenosti, případně tipy na podobné.

Díky
M_V

Příspěvek od M_V »

adams píše:nechci Dobson
Ahoj, a prečo nechceš Dobson?
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Ďalekohľad samotný pravdepodobne OK, i keď pri svetelnosti f/5 treba počítať so zbytkovými aberáciami (koma) mimo optickú os.

Skeptickejší som k montáži. Je to pravdepodobne na hrane toho, čo EQ3-2 uvezie. Pokiaľ musí byť paralaktika, lepšie by bolo zvoliť o triedu vyššiu montáž, aspoň EQ-5, ktorá je prípadne upgradovateľná na hodinový pohon a ovládanie. Inak EQ montáž asi postráda zmysel - ťažšia na prenos, bez možnosti fotenia a podobne - AZ montáž urobí podobnú službu, najmä ak má byť ovládaná ručne.
adams

Příspěvek od adams »

M_V píše:
adams píše:nechci Dobson
Ahoj, a prečo nechceš Dobson?
No přijde mi, že pro pozorování venku je stativ více praktický. Ale nemám s Dobsonem žádnou zkušenost.
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Dobson je to najprakcikejsie co moze na vizualne pozorovanie. Ekvatorialna montaz ta bude nutit pri urcitych polohach sa tak vykrucat ze si pojdes zlomit vazy.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
M_V

Příspěvek od M_V »

Dobson nemusí stáť presne vodorovne a na spodnej strane bedničky sú nožičky, takže sa nemusíš báť, že by si ho musel nejak podkladať aby stál rovno a nekýval sa.
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

adams píše:Mezi favority mám:
- Sky-Watcher Newton 6″ 150/750mm EQ-3-2
- Binorum Expression 150/750 EQ3
Pokud vybíráš z těchto dvou, tak prosím kup Sky Watcher. Nemám to potvrzené, ale dalekohled Binorum Expression je podle fotek naprosto totožný s dalekohledem Omegon N 150/750 EQ-3, takže lze předpokládat, že má kulové zrcadlo (u Omegonu jsem si to ověřil přímo dotazem u prodejce na http://www.omegon.de). Sky Watcher má zrcadlo parabolické a to je u této světelnosti nutnost. Navíc montáž EQ3-2 od Skywatcheru je o třídu lepsí než montáž EQ3 u toho dalekohledu Binorum. Nehledě na další detaily, jako okulárový výtah a uchycení sekundárního zrcátka, kde naprosto vede Sky Watcher. Můžu to posoudit, protože Omegon N (ale na montáži EQ4) mám a primární zrcadlo jsem musel nahradit nově koupeným parabolickým, aby se vůbec dalo na oblohu koukat. Nahradil jsem i ten okulárový výtah za lepší, s větším vnitřním průměrem.

Pokud jsi se rozhodl pro paralaktickou montáž, nenech se přesvědčit na Dobsonovu :-). Ty nevýhody paralaktické montáže, jako že se musí věnovat pár minut jejímu ustavení (na pozorování bez fotografování navíc nemusí být ani moc přesné) nebo že je těžká nebo že začátečník musí pochopit, jak souvisejí její osy s pohybem hvězdného nebe, aby ji mohl správně používat, jsou vyvážené výhodami, jako je to, že ke sledování objektu se pohybuje montáží jen kolem RA osy a když objekt uteče ze zorného pole, tak ho stačí "dohnat" zase jen otáčením kolem RA osy a v případě, že je namontován motorový pohon v RA ose, tak sledovaný objekt zůstává v zorném poli. U dalekohledu na Dobsonově montáži člověk musí dalekohled neustále postrkovat v obou osách a když se na chvíli otočí od dalekohledu, tak musí objekt znovu hledat. A druhá výhoda je, že si dalekohled můžeš v objímkách natočit, jak potřebuješ. I během pozorování.

Abych to vysvětlil. Občas tady na fóru narazíš na zmínku o tom, že obrovskou nevýhodou paralaktické montáže je, že se okulárový výtah někdy dostane do polohy, kdy člověk sám musí zaujmout krkolomnou polohu, aby do okuláru viděl. Ale to je samozřejmě nesmysl. Od toho je dalekohled upnutý v objímkách. Objímky se povolí a celý dalekohled si pozorovatel natočí tak, aby okulárový výtah byl v pohodlné poloze. Tady si dokonce dovolím tvrdit, že z tohoto hlediska jsou nepohodlné dobsony, které nemají dalekohled v objímkách a s okulárovým výtahem nelze pohnout do trochu pohodlnější polohy :) . U dalekohledu na paralaktice si okulárový výtah natočím tak, jak mi to nejlépe vyhovuje a jak je to samozřejmě nejpohodlnější.

Alamrob
Naposledy upravil(a) Alamrob dne 21. 08. 2020, 14:12, celkem upraveno 1 x.
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

Ještě než jsem dopsal svůj příspěvek, tak nou stačil zmínit tu nevýhodu paralaktické montáže, že se okulárový výtah někdy dostává do nepohodlné polohy, která však dle mého nevýhodou není, jak jsem popsal ve svém předchozím příspěvku ;) .
adams

Příspěvek od adams »

Díky všem za rady, třeba bude Dobson další v pořadí :-). Stejně to vidím tak, že pokud mě to chytne tak budu hledat něco většího....
A díky Alamrob za rozsáhlou odpověď. To jsou docela podstatné rozdíly, toho jsem si nevšiml.

Jen není nikde skladem, máte nějaké zkušenosti s objednávkou ze zahraničí nebo s čekací dobou?

Dík moc
M_V

Příspěvek od M_V »

Alamrob píše:Pokud jsi se rozhodl pro paralaktickou montáž, nenech se přesvědčit na Dobsonovu .
Ide o to aby to bolo informované rozhodnutie a nebolo to podľa dojmu, že Dobson je nepraktická popolnica položená na podivne zloženom stolíku z Ikey :D Pretože tak to rozhodne nie je...

Do zadanej ceny sa dá navyše vôjsť aj s Dobsonom 200/1200 a k tomu sa už alternatíva na paralaktickej montáži v danej cene nájsť nedá.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nevýhody paralaktiky pro vizuální pozorování Newtonem poznáš v okamžiku, kdy nebudeš chtít celé pozorování zůstat na jednom objektu, ale budeš "cestovat" po celé obloze. Najednou přibude manipulace s ustanovkami obou os , manipulece s jemnými pohyby , krkolomné polohy okulárového výtahu a zrovna tak hledáčku. U krátkého dalekohledu to není tak patrné, ale u trochu jen delšího to je výrazné. Tyhle nevýhody z velké části odpadají až u Go-To montáží. Další věcí, u krátkých Newtonů , je koma, která ruší už od 1/2 pole. U Dobsonů bývá menší světelnost a tím i méně rušivá koma.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
M_V

Příspěvek od M_V »

Alamrob píše:Ještě než jsem dopsal svůj příspěvek, tak nou stačil zmínit tu nevýhodu paralaktické montáže, že se okulárový výtah někdy dostává do nepohodlné polohy, která však dle mého nevýhodou není, jak jsem popsal ve svém předchozím příspěvku ;) .
Problém v tomto prípade nie je ani to, že je to paralaktika ale to, že sa ten ďalekohľad na tej montáži bude pravdepodobne klepať (na rozdiel od Dobsona). Osobnú skúsenosť presne s touto kombináciou nemám ale čo mám vyskúšané je, že pozorovanie s ďalekohľadom na trasúcej sa montáži (alebo fotostatíve) je teda dosť frustrujúce a tiež to, že kamaráti alebo príbuzní čo sa chcú tiež pozrieť do ďalekohľadu majú potom problém so zaostrovaním. Nakoniec si to niektorí skôr rozostria a potom to vzdajú, pretože to proste nevedia dostať nazad.

Nevhodný výber montáže môže veľmi ľahko spôsobiť, že ďalekohľad skončí niekde v kúte a bude sa naň akurát prášiť.
Odpovědět