adams píše:Mezi favority mám:
- Sky-Watcher Newton 6″ 150/750mm EQ-3-2
- Binorum Expression 150/750 EQ3
Pokud vybíráš z těchto dvou, tak prosím kup Sky Watcher. Nemám to potvrzené, ale dalekohled Binorum Expression je podle fotek naprosto totožný s dalekohledem Omegon N 150/750 EQ-3, takže lze předpokládat, že má kulové zrcadlo (u Omegonu jsem si to ověřil přímo dotazem u prodejce na
http://www.omegon.de). Sky Watcher má zrcadlo parabolické a to je u této světelnosti nutnost. Navíc montáž EQ3-2 od Skywatcheru je o třídu lepsí než montáž EQ3 u toho dalekohledu Binorum. Nehledě na další detaily, jako okulárový výtah a uchycení sekundárního zrcátka, kde naprosto vede Sky Watcher. Můžu to posoudit, protože Omegon N (ale na montáži EQ4) mám a primární zrcadlo jsem musel nahradit nově koupeným parabolickým, aby se vůbec dalo na oblohu koukat. Nahradil jsem i ten okulárový výtah za lepší, s větším vnitřním průměrem.
Pokud jsi se rozhodl pro paralaktickou montáž, nenech se přesvědčit na Dobsonovu

. Ty nevýhody paralaktické montáže, jako že se musí věnovat pár minut jejímu ustavení (na pozorování bez fotografování navíc nemusí být ani moc přesné) nebo že je těžká nebo že začátečník musí pochopit, jak souvisejí její osy s pohybem hvězdného nebe, aby ji mohl správně používat, jsou vyvážené výhodami, jako je to, že ke sledování objektu se pohybuje montáží jen kolem RA osy a když objekt uteče ze zorného pole, tak ho stačí "dohnat" zase jen otáčením kolem RA osy a v případě, že je namontován motorový pohon v RA ose, tak sledovaný objekt zůstává v zorném poli. U dalekohledu na Dobsonově montáži člověk musí dalekohled neustále postrkovat v obou osách a když se na chvíli otočí od dalekohledu, tak musí objekt znovu hledat. A druhá výhoda je, že si dalekohled můžeš v objímkách natočit, jak potřebuješ. I během pozorování.
Abych to vysvětlil. Občas tady na fóru narazíš na zmínku o tom, že obrovskou nevýhodou paralaktické montáže je, že se okulárový výtah někdy dostane do polohy, kdy člověk sám musí zaujmout krkolomnou polohu, aby do okuláru viděl. Ale to je samozřejmě nesmysl. Od toho je dalekohled upnutý v objímkách. Objímky se povolí a celý dalekohled si pozorovatel natočí tak, aby okulárový výtah byl v pohodlné poloze. Tady si dokonce dovolím tvrdit, že z tohoto hlediska jsou nepohodlné dobsony, které nemají dalekohled v objímkách a s okulárovým výtahem nelze pohnout do trochu pohodlnější polohy

. U dalekohledu na paralaktice si okulárový výtah natočím tak, jak mi to nejlépe vyhovuje a jak je to samozřejmě nejpohodlnější.
Alamrob