Řešení jak urychlit temperaci je celá řada, přimo od výrobce (od Celestronu RASA - aktivní, edge hd pasivní otvory za zrdcadlem,..), after market rešení Lymax, vč. různých DYI modifikací - stačí zagooglit nebo pohledat nějaká videa na yt, v neposlední řadě také skladování v kvalitním kufru (vodotěsný, prachotěsný a nevím co ještě těsný) např. na terase je v zimě před odjezdem za tmou (pokud nejedeš tři hodiny...) určitě urychlení pomůže. Problém je spíše s vývojem - pokles/nárůst teploty v průběhu. Poslední co chceš je rozmontovat sestavu a začít dohánět 3,4,5 stupňů rozdíl. Předpovědi jsou jen orientační, protože lokální rozdíly teplot jsou v jednotkách stupňů - to vyloženě záleží na místě. Všechno to vede v zásadě k závěru, že můžeš temperaci pouze urychlit, v průběhu relace jsou v souvislosti s temperací podstatné výhody a nevýhody daných optických systémů a s tím je se lepší naučít žít a plánovat podle vlastních možností, výbavy, fianancí.Marwingarden píše:Jinak když jsem u té temperace. Neřešil někdo její urychlení třeba ventilátorkem vhánějící vzduch dírou od okuláru dovnitř. Nebo....
A myslím soustavy sct, mak.
Marwin
Planetární speciál
Re: Planetární speciál
Aha, to s otvoreným oknom mi uniklo.
Každopádne po letnom dni pozorovať planéty cez otvorené okno, keď vonku klesá teplota, je istý spôsob ako diskvalifikovať SCT - prístroj citlivejší na seeing.
Každopádne po letnom dni pozorovať planéty cez otvorené okno, keď vonku klesá teplota, je istý spôsob ako diskvalifikovať SCT - prístroj citlivejší na seeing.
Jistě to je špatně pro pozorování s každým dalekohledem, když jde o velká zvětšení. V tom to případě se to ale bych řekl dost přehání. Okno bylo otevřené dlouhou dobu před pozorováním. Dalekohledy jsou skladované v jedné místnosti. Za těchto podmínek už víc snad ani nejde dělat. Navíc SCT 127mm je ještě malej dalekohled a ten refrák 127mm má taky dost skla a potřebuje temperaci. Tedy když bych podle toho měl přemýšlet, jestli si pořídit SCT 127, tak bych ho nechtěl v tom případě ani zadarmo. Co pak velký dalekohledy např. C11 na balkónech, které dokážou krásný snímky planet. Jasně vim, vizuál je něco jiného než focení, ale i tak?Yarkho píše:Každopádne po letnom dni pozorovať planéty cez otvorené okno, keď vonku klesá teplota, je istý spôsob ako diskvalifikovať SCT - prístroj citlivejší na seeing
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Nevím, proč nechceš akceptovat zásadní rozdíl mezi refraktorem a zrcadly. A to je daleko vyšší závislost na změnách teploty u zrcadlových soustatv. A to ne na seeing, turbulence a pod., ale na vlastním zobrazení optické soustavy vlivem geometrickýc změn tvaru změnou teploty. Jsou rozdílné změny refrakce na výsledný obraz a změny plochy zrcadla na výsledný obraz při stejné teplotní diferenci.Navíc ta změna u refraktoru je při světelnosti 1:5, u SCT u světelnosti cca 1:2 a navíc se vada zobrazení primáru násobí faktorem 5 u sekundáru
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Akceptoval bych to mnohem víc, když by venku byla kosa, ale to teď neni a noci jsou teplé.
Další věc jestli si uvědomujete je to, že zvětšení nebylo ani 140x. Co teprve kdyby bylo 200x nebo větší ? To by asi SCT skončil dole pod oknem, protože zatím co by v refráku pozoroval vlnky kolem GRS, tak v SCT by byl Jupiter jedna rozmazaná koule. Ale nechci vám brát vaší pravdu a temperace je jistě třeba, jen mám svojí pravdu v tomto konkrátním případě.
Další věc jestli si uvědomujete je to, že zvětšení nebylo ani 140x. Co teprve kdyby bylo 200x nebo větší ? To by asi SCT skončil dole pod oknem, protože zatím co by v refráku pozoroval vlnky kolem GRS, tak v SCT by byl Jupiter jedna rozmazaná koule. Ale nechci vám brát vaší pravdu a temperace je jistě třeba, jen mám svojí pravdu v tomto konkrátním případě.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Pravda je jen jedna. Buď má stejný teplotní rozdíl stejný vliv na vzniklé deformace obrazu u refraktorů a reflektorů, nebo nemá.Artaban píše: Ale nechci vám brát vaší pravdu a temperace je jistě třeba, jen mám svojí pravdu v tomto konkrátním případě.
Optici znají odpověď.
lepší rada žádná než špatná
-
Marwingarden
Lidi klid.
Byl to jen pokus a dopadl takto.
Máte mnozí výtky k tomuto postupu porovnání a já je beru v potaz. A tudíž udělám srovnání ještě v pátek, někde venku s minimálně 2 hodinovou temperací obou dalekohledů. Zkontroluji kolimaci, aby bylo vše tak jak má být a porovnání bylo vyrovnané.
A pak se uvidí jak který dalekohled obstál.
Souhlas?
Marwin
Byl to jen pokus a dopadl takto.
Máte mnozí výtky k tomuto postupu porovnání a já je beru v potaz. A tudíž udělám srovnání ještě v pátek, někde venku s minimálně 2 hodinovou temperací obou dalekohledů. Zkontroluji kolimaci, aby bylo vše tak jak má být a porovnání bylo vyrovnané.
A pak se uvidí jak který dalekohled obstál.
Souhlas?
Marwin
Ta obloha je prostě nádherná...
Zdravím. Chtěl bych se zeptat na srovnání 200mm zrcadlo a 120mm achromát na planety? Vizuál x foto. Nevím jestli jsem v nejvhodnějším vlákně, případně prosím o přesun. Mám klasiku 200/1200 dobsona a celkem už mne nebaví to plavání
. Na foto bude zřejmě pořád lepší newton (průměr), ale vizuál nevím. Menší průměr - menší vliv seeingu, ale menší rozlišení, větší kontrast, ale zase achro víc barví. Něco jako toto: http://www.atc-astro.eu/eshop/bresser-m ... xafoc.html
refra ED80/600, SW dobson 200/1200; monar 25x70; https://astrofotky.cz/~pardalin
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k seeingu je na pozorování 200 mm průměr tak akorát. Newton 200 mm F6 hravě 120 mm achromat rozdrtí.
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
ano Pepo, máš určitě pravdu, a tobě nemusím objasňovat, co by měli ale začátečníci měli vědět:Psion píše:Vzhledem k seeingu je na pozorování 200 mm průměr tak akorát. Newton 200 mm F6 hravě 120 mm achromat rozdrtí.
Totiž, že kromě výše zmíněné značné tepelné závislosti nosného materiálu ( lze potlačit použitím tzv. sklokeramiky typu Zerodur, Astrosital, nebo křemenným sklem) jsou tu ještě vyšší nároky na kvalitu zrcadlové optiky:
Pro dosažení stejně malé deformace obou vlnoploch , tedy těch , které vytvoří buď zrcadlo odrazem, nebo čočkový objektiv lomem, je u zrcadla nutná 4x větší přesnost plochy. A přesně na této podmínce kdysi vznikla špatná pověst zrcadlové optiky, protože dodržet ji nebylo jednoduché. Dnešní technologické postupy jdou kvalitě vstříc...
Což ovšem není nic platné, pokud se nedodržují, nebo pokud výrobci/prodejci zaměňují deformaci odražené vlnoplochy s přesností vlastní odrazné plochy. Tohle bohudík u lomivé optiky odpadá, ale ona má zase jiné problémy !
Takže se připojuji k doporučení na 8" Newton f6, ale s dobrými atestovanými zrcadly. Jsou dražší, ale lze je dnes koupit a hlavně, vyplatí se
pardalin: Nevím jaké máš zkušenosti s planetárním pozorováním. Jsi tu od roku 2013, tak asi nějaké ano. V každém případě už nějakou dobu jsou planety nízko a ve většině případů to prostě plave. Temperaci jistě dodržuješ. Občas je ale i tak dobrý seeing a dá se vidět celkem dost, ikdyž max asi ne. Možné to bude teď u Marsu. Newton 200mm má jistě větší rozlišení.
Píšeš achro 127 má lepší kontrast. Myslíš, že když budeš mít zvětšení 250x že bude mít lepší kontrast, než 200mm Newton?
Stejně ale hlavně záleží, jak často a v jakém rozlišení chceš planety pozorovat. Jestli stačí spíš nenáročně do zvětšení 200-220x tak by ten R127 nebyl špatný. Ukazuje za ty peníze velice slušně.
Můžeš i s binohlavou a pak to celkem pěkný. Pro tento případ ani není důvod pro velký dalekohled. Skoro bych řekl, že planety právě nejsou moc velku optikou přesvětlené a pohled je příjemější. Trochu lepší to bude s ED optikou 120-130mm.
Když pak budeš chtít pozorovat velkým zvětšením kolem 350x tak se velkýmu dalekohledu ale nevyhneš. Je ale pravda, že to nejde zrovna moc často. Saturn a Jupiter na to maj stejně dost času a jedině na Marsu to občas může klapnout. Pak je to pecka pohled.
Píšeš achro 127 má lepší kontrast. Myslíš, že když budeš mít zvětšení 250x že bude mít lepší kontrast, než 200mm Newton?
Stejně ale hlavně záleží, jak často a v jakém rozlišení chceš planety pozorovat. Jestli stačí spíš nenáročně do zvětšení 200-220x tak by ten R127 nebyl špatný. Ukazuje za ty peníze velice slušně.
Můžeš i s binohlavou a pak to celkem pěkný. Pro tento případ ani není důvod pro velký dalekohled. Skoro bych řekl, že planety právě nejsou moc velku optikou přesvětlené a pohled je příjemější. Trochu lepší to bude s ED optikou 120-130mm.
Když pak budeš chtít pozorovat velkým zvětšením kolem 350x tak se velkýmu dalekohledu ale nevyhneš. Je ale pravda, že to nejde zrovna moc často. Saturn a Jupiter na to maj stejně dost času a jedině na Marsu to občas může klapnout. Pak je to pecka pohled.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Beda: máš pravdu, předpokládá se u dalekohledu kvalitní optika, myslím, že Číňani umí 200 mm mnoho let dobře. Ten 127/1200 ukazuje celkem dobře na achromat, když už tak 150/2250 
Yarkho píše:Každopádne po letnom dni pozorovať planéty cez otvorené okno, keď vonku klesá teplota, je istý spôsob ako diskvalifikovať SCT - prístroj citlivejší na seeing
Večer 13. 8. 2020, kedy bolo porovnanie robené, bol 7. deň súvislého počasia, kedy denné teploty dosahovali nad 30°C. Za takýchto podmienok sa vyhrejú všetky stavby, dokonca i tie, ktoré sú dobre tepelne izolované (nehovoriac o tom, keď je otvorené okno).Artaban píše:Jistě to je špatně pro pozorování s každým dalekohledem, když jde o velká zvětšení. V tom to případě se to ale bych řekl dost přehání. Okno bylo otevřené dlouhou dobu před pozorováním. Dalekohledy jsou skladované v jedné místnosti. Za těchto podmínek už víc snad ani nejde dělat.
Nočné teploty v noci z 13. 8. 2020 na 14. 8. 2020 boli 18 až 14°C.
https://www.in-pocasi.cz/archiv/archiv. ... ®ion=14
https://www.e-pocasi.cz/archiv-pocasi/2 ... pna/#praha
To znamená, že pri otvorenom okne musí dochádzať k zlému seeingu vplyvom ochladzovania vyhriatej miestnosti. Plus je tu problém temperácie.
Seeing degraduje MTF. Pre ďalekohľad, ktorý má MTF degradovaný ešte vplyvom centrálneho tienenia je to katastrofa - efekty sa násobia.
Keby sa porovnanie robilo na balkóne, dopadlo by lepšie.
Díky za odpovědi. Tak refraktor nechám v klidu.
I když se mi ale líbí. Myslel jsem, že bych ho třeba častěji využil (než dobsona) vzhledem k seeingu (pozoruji tak jednou, dvakrát za týden, přes léto). Vím, planety jsou nízko, přesto mi přijde v poslední době (letech), že to nejsou takové pecky jako na začátku. Dalekohled mám 6 let. A to i na Měsíci, nebo dvojhvězdách. Když vidím GRS na Jupiteru, nebo Cass. dělení, tak jsem celkem rád. Zvětšení používám max 170x, většinou ale tak 120x. Kolem 200x je to nekoukatelný. Temperuju, kolimuju na hvězdu. Ale možná je to subjektivní, už prostě nejsem tak ohromen. Zrcadlo nebylo znovu pokoveno za tu dobu co ho mám, nevim jestli to má vliv...
refra ED80/600, SW dobson 200/1200; monar 25x70; https://astrofotky.cz/~pardalin
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Planety jsou u nás nízko (na Tenerife je to paráda) , takže ještě si nějaký rok počkáme na lepší výšku nad obzorem, tedy kvalita obrazu musí být v zásadě mizerná i díky refrakci.