Perseidy a postproces

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
69david

Perseidy a postproces

Příspěvek od 69david »

Chystám se v noci z 12. na 13.8 na perseidy v beskydech v oblasi BOTO.Protože jsem úplný začátečník v astrofotografii,montáž nemám budu fotit s Nikonem D750 + fischeye 8mm,f/3,5.Měl bych prosbu o nějaké rady,připomínky jak fotit aby to nějak vypadalo.V plánu je udělat co nejvíce 30 sekundových expozic.Pak bych rád poskládal několik snímku,at´ je meteoru co nejvíce,proto bych prosil o doporučení na nějaký free program na skládání perseid.Momentálně mám stažený sequator a deepskystacker(používal jsem na kometu Neowise)+možná radu kolik udělat dark,flat a bias snímků když budu skládat třeba 20-30 expozic.Další úpravy budu dělat v lightroomu,případně v PS.Moc všem děkuji za jakoukoliv radu.
69david

Re: Perseidy a postproces

Příspěvek od 69david »

up
juh

Příspěvek od juh »

30 sec expozície nie je dobrý nápad. Buď budú preexponované fotky, alebo sa zachytia len tie najjasnešie meteory a tých môže za noc padnúť len zopár. Optimum je tak 2 až 5 sec.
69david

Příspěvek od 69david »

juh píše:30 sec expozície nie je dobrý nápad. Buď budú preexponované fotky, alebo sa zachytia len tie najjasnešie meteory a tých môže za noc padnúť len zopár. Optimum je tak 2 až 5 sec.
V astrofotografii jsem začátečník, ale jinak fotit umím. Nechápu proč by mělo být nebe přeexponované. Nechci tahat ISO vysoko, ale udržet ho mezi 800-1600 a clonové číslo 4.Expozice minimálně 20 sekundove abych něco zachytil jsou podle mě nutnosti ne? Co se týká postprocesu, DSS to zvládné poskládat?
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nojo, jenomže s objektivem f/4 při ISO 800-1600 jich tam moc mít nebudeš. Je nezbytné použít co nejvyšší citlivost, a na tu krátkými expozicemi chytat meteory. Ty expozice, kde meteory jsou, poskládat zregistrované na hvězdy metodou maximum. A pokud chceš hezký snímek celé oblohy s perseidami, tak ten udělat na nižší ISO, několik expozic, a ty seskládat nějakou metodou, co vyruší stopy družic, letadel (medián, sigma clip atd...).

A pak oba snímky sloučit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ve výsledku ty slabší meteory na snímku hezké nebudou a když vyžene ISO moc vysoko, tak to taky nebude ideální, pokud nemá čip jako třeba Canon 6D. Podle mě volba 30s a 1600 ISO je téměř optimální, už jsem se něco nafotil s F4 a ISO1600 na Canonu 30D a nemyslím, že by to byla špatná volba (pokud nemohu dát vyšší ISO). Pokud mohu trackovat za hvězdami, volil bych i delší expozici, získám tím větší šanci, že meteor nepadne mezi jednotlivými snímky. I to se mi už nejednou stalo. Takže když obloha a clona a ISO dovolí, šel bych na tak dlouhý čas, jaký to dovolí. Když nemohu trackovat, naopak bych to zkrátil na 20 s a méně. Jinak platí vysoké ISO a nízká clona je základ a zbytek je o štěstí.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
juh

Příspěvek od juh »

69david píše:V astrofotografii jsem začátečník, ale jinak fotit umím. Nechápu proč by mělo být nebe přeexponované. Nechci tahat ISO vysoko, ale udržet ho mezi 800-1600 a clonové číslo 4.Expozice minimálně 20 sekundove abych něco zachytil jsou podle mě nutnosti ne? ...
Možno v 95% prípadov netrvá ten úkaz viac ako 1 až 2 sec. Akýkoľvek dlhší expozičný čas neprinesie nič, len zvýši šum a presvetlí pozadie obrázku. Dlhší čas, o ktorom som písal (do 5 sec), sa používa hlavne z dôvodu, aby sa predišlo rozdeleniu stopy meteoru na viac expozící a aby ich následne nebolo potrebné skladať z viacerých obrázkov. Prečo sa musí používať vysoká citlivosť snímača (ISO, gain), o tom písal MMys.
69david píše:... Co se týká postprocesu, DSS to zvládné poskládat?
Ak to má byť skladané na hviezdy, tak nejakú dlhú sekvenciu nepointovaných obrázkov DSS určite neposkladá. To geometrické skreslenie fisheye objektívu je príliš veľké.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No já jsem při f/4 a ISO1600 na 40D nechytil kromě pár nejjasnějších kousků nic, když to srovnám se snímky pořízenými na vysoké ISO třeba přes 6D, tak se to nedá srovnávat.

Šum při vysokém ISO je irelevantní, stejně pak do krajiny pořízené na vyšší ISO vložíš tu sloučeninu s jednotlivými meteory pomocí nějaké masky nebo matematické operace, takež se uplatní pouze ty stopy, nikoli zašuměné pozadí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ondro

Příspěvek od ondro »

podla mňa by presvetlený obrázok nemal byť až taký problém, keď sa na snímkach upraví jas (nejakým podobným postupom ako pri panorámach a mozaikach) a následne použijú masky na meteority. Nedávno som čítal článok od Petra Horálka, a on fotil tie jeho známe snímky na eos 6D: 30 s časy, ISO 10000 a f2.8
juh píše: Ak to má byť skladané na hviezdy, tak nejakú dlhú sekvenciu nepointovaných obrázkov DSS určite neposkladá. To geometrické skreslenie fisheye objektívu je príliš veľké.
myslíš, že by to zvládlo poskladať keby napríklad každých 10 minút pootočím kulovú hlavu podla hviezd, aby približne snímky sedeli? Gulovú hlavu posadím na polárne ustavený EQ klín, takže až tak nepresne by to nemalo byť. Bohužial sa mi včera pokazila montáž, tak tiež budem fotiť zo statívu.
juh

Příspěvek od juh »

Aj je kvalitná tmavá obloha, tak tých 30 sec by nemusel byť až taký problém. Hlavný problém je v tom, že tých 30 sec. ničomu nepomôže, jedine ušetrí miesto na karte. Medzi f/2.8 a f/3.5 je už takmer jedno EV a tam treba ísť pri požiadavke na rovnaký výsledok s ISO o jednu hodnotu hore, na ISO 20000? Ak sme čítali rovnaký článok, tak postproces následne trval stovky hodín. Aspoň ja toľko času nemám, postprocesu môžem venovať rádovo hodiny.

Či stačí pootočenie raz za 10 min to netuším. Raz mi pri fotení 14 mm objektívom na FF zrkadlovke vypadlo na nejakých 30 min napájanie na SA a už som to v DSS nezložil. Aj som chvíľu študoval, ako by sa to dalo vyriešiť a jediná cesta pri takto širokých objektívoch by asi bolo spraviť individuálny profil použitého objektívu (tie všeobecné profily, ktoré sú dostupné, mi nezafungovali) a to skreslenie upraviť pred zložením na skalibrovaných obrázkoch. Či to zafunguje, k tomu som sa zatiaľ nedopracoval.
ondro

Příspěvek od ondro »

tak to aspoň vyskúšam, sám som zvedavý jak si s tým SIRIL poradí (12 /f2.8 rybie oko na eos 77D)

Čo sa týka dlhších expozícií, tak mne ide hlavne o to miesto na SD karte - mám 128 GB kartu, čo mi vychádza asi na 2600 snímkov do RAWu. A je celkom otázka, či násobne viac kratších snímkov urýchli postproces. Stejne budem vyrovnávať jas automatizovane (vyrovnávať by som ho musel aj u kratších časoch, nie?), najskôr pomocou Huginu, to by mohlo spústu hodín ušetriť.
Horálka som uviedol len ako príklad fotografa, ktorý fotí aj s dlhšími časmi - a na internete som videl viac článkov, kde fotografi pracovali s podobnými nastaveniami, napríklad aj tuto MaG. Rozhodne netvrdím, že treba kopírovať všetky jeho postupy a nastavenia
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Přesně ta úspora místa na kartě, úspora času v procesu prohlížení a zpracování a koneckonců úspora cvaknutí závěrky, to bych já bral jako argument pro delší exozice. Jinak před 10 lety jsem neměl Canon 6D, takže F4 a ISO1600 byla jaksi nutnost.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
69david

Příspěvek od 69david »

Nikon D750 zvládá vyšší ISO v pohodě, ale co jsem si dnes pouštěl na youtube různá videa, tak všude mluví o časech 20-30 s.,clona co nejnižší a ISO dle potřeby. Zàleži na cloně, ale většinou kolem f/1.8-2.8 používali ISO kolem 800-1600 v tom případě já s vyšší clonou musím jít s ISO ještě výš. Co se času týče, přece na delším čase je větší šance něco zachytit než s krátkým...a na f/4 to nemůže být přesvětlené pokuď budu s rozumem pracovat s ISO.
juh

Příspěvek od juh »

S pravdepodobnosťou to má len málo spoločné. Do vlákna venujúceho sa Perzeidám som vložil animáciu, ktorá je zložená z 1/2 sec. expozícií Re: Perseidy, Příspěvek #36
Pokiaľ by som v tom čase robil 1 sec. expozície, výsledok by bol podobný, ako je na pripojenom obrázku. Ak by bol objektív orientovaný trochu iným smerom a zachytil by som celú stopu meteoru, zmysel by mali možno ešte 1 až 2 subexpozície. To by sme boli max na 2 sec. Čo sa týka samotnej stopy meteoru, čokoľvek nad tento čas už neprinesie do obrazu stopy meteoru nič nové. Jedine zvýši šum a pravdepodobnosť toho, že nejaká umelá družica, alebo nejaké preletávajúce letadlo prekríži zachytenú stopu meteoru.
Přílohy
20200807_213419UT.jpg
20200807_213419UT.jpg (54.21 KiB) Zobrazeno 2129 x
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Podle mě již bylo řečeno vše. Pokud chci zachytit Perseidy a krajinu, nebo Perseidy a hvězdné pozadí s Mléčnou dráhou, budu snímat způsobem, který jsem uvedl. Ty uvádíš úplně jiný typ snímání za úplně jiným účelem. Víc nemá cenu to porovnávat. Každý si asi vybere, co je mu bližší. Já mám letos možnost poprvé jít na to s vyšším ISO než 1600 a clonou nižší než 2,8, tak uvidíme, jestli bude počasí a něco tam spadne. Přeji všem úspěch, jako tobě juh - parádní kousek.
Odpovědět