Zkusenosti s TAL 150K

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
gaszton

Zkusenosti s TAL 150K

Příspěvek od gaszton »

tá cena mozno nebude taka katastroficka, na tej strane aj na ine komponenty su dost vysoke ceny, oficialne ceny u TAL este nie su, ale uznavam naozaj to vyzera dost vysoko.
vyzera to tak ze v niektorych parametroch je ten dalekohlad vynimocny, ani RC od Meade nedokaze zobrazit ostre kruh priemeru 80 mm! neviem ake prednosti ma motorova kolimacia v pripade meade RC ale keby vynechali to a dali by dalekohlad lacnejsie kvoli tomu, tak by som neplakal za to. zabudovany OAG v pripade astrosib je uzitocnejsia.

zial moja uvaha je teoreticka, obidve dalekohlady su daleko nad mojimi moznostami. :-[

LK

Zkusenosti s TAL 150K

Příspěvek od LK »

O 250kach RC a Klevcov-Cassegrain samozrejme vim ale Bob se zminuje o 400ce. Predpokladam, ze tim mini dalekohled o prumeru zrcadla 400 mm a ten jsem nikde nenasel.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Zkusenosti s TAL 150K

Příspěvek od Psion »

LK napsal: O 250kach RC a Klevcov-Cassegrain samozrejme vim ale Bob se zminuje o 400ce. Predpokladam, ze tim mini dalekohled o prumeru zrcadla 400 mm a ten jsem nikde nenasel.
Předpokládám že myslel 14" RC Astrosib.
Bob

Zkusenosti s TAL 150K

Příspěvek od Bob »

VK + Psion: Omlouvám se,napsal jsem to asi trochu nešťastně.TAL 400 neexistuje,400kou jsem myslel dobsona.Na podzim by měl být v prodeji TAL 250.TAL 300 se připravuje do výroby a střízlivý předpoklad,kdy by se mohl začít prodávat je až za dva roky.Bob. :(
Orion Optics UK 500/2000
lubomir

Zkusenosti s TAL 150K

Příspěvek od lubomir »

To Pavuk:
Alo si popisal odhadovanie prem.hviezdy tak ta amigova metoda je malo pouzivana.O kom viem ,ze ju pouziva takje to on a ja.S klasickymi pohladmi sa dostanes s danym dalekohladom k ovela slabsim hviezdam.ja som v mojom 15cm newtone pri pouziti oterovej metody odhadoval najslabsiu 12,5mag.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
GaN

Zkusenosti s TAL 150K

Příspěvek od GaN »

K sepsání pohledu na TAL-150K přistupuji až po několika měsících, aby z mé hlavy vypadly přidavná jména báječný, fantastický a neuvěřitelný. Po vybalení z masivní dřevěné přepravní bedýnky dne 9.6.05 mne nejvíc překvapila jeho délka a váha. Při ohniskové vzdálenosti 1550mm měří přístroj na délku pouze 430 mm. Oč je přístroj kratší než jeho katadioptričtí cassegraini o to je hmotnější, váha uváděna v zažloutlém sešitku specifikace činí 7,5kg zatímco kuchyňská váha udává 7,8kg. S přístrojem se dodává kvalitní měsiční filtr, sluneční filtr jsem odložil zaslouženě do odpadkového koše, dva okuláry f=25mm a f=10mm typu superplössel a poměrně krátký barlow 2x. Okuláry znám již použiváním refraktoru TAL 100R a opět jde o kvalitní kousky s ostrou a kontrastní kresbou v celém poli. Barlow 2x je dobrý kus ač achromatický tak prost barevné vady při zvětšení 310x s okulárem f=10mm. (Má jediná zkušenost s barlowem byla při uživání newtonu Bresser 114/500. Barlow z Bressera putoval po několika trýznivých pozorováních do odpadu, kam jej opomněl přemístit výrobce). První dny se TAL 150K viklal na nepevné zimutální montáži a dojmy bych vyjádřil výše uvedenými přidavnými jmény. Po zapůjčení motorem poháněné EQ5 se zkazilo počasí. Prožíval jsem muka. Jupiter šmouha s náznaky obou pásů, Měsíc byl lepší, občas jsem rozeznal i Moře bouří. Hvězdám však tento mizerný seeing nevadil a pohled na celé zorné pole s bodovými hvězdami i v naprostém kraji pole byl překvapující. Mohu směle říct, že kvalita zobrazení pole předčí i refraktor TAL100R v kraji obrazu a v centru je stejná. Výrobce uvádí 14 mikromů dva cm od optické osy - Geroj! Pro fotografy je v příručce uvedeno bezvadně vykreslené pole 23,3 mm (40') - bez komentáře a porozumění... Šesti palcový reflektor je již přístroj, který lze označit začátkem vhodnosti k náhledům deep space a zároveň konečným průměrem pro pozorování planet vzhledem k mizernému seeingu zdejší nížiny. M57 se ukáže jako pěkně vykreslený prstýnek s nádechem slabého závoje vnitřní černě a jemných detailů v prstýnku. M13 není plně rozložená, jak znám z 10'' dobsonu, ale kvalita rozložených hvězd a ostrost pole je příjemná. Laguna nebo Labuť ve Střelci jsou mírně lepší než v 250 mm newtonu, ale jde o to, že byly pozorované v lesích okolí Humpolce a tudíž nesrovnatelné. Temná obloha bývá nejlepším dalekohledem. Pohled v Neratovicích na Labuť rozhodně nezklame, ale je o poznání horší než zrcadlem 250/1500 mm. Při centrálním stínění 13% plochy (33% průměru) jde o překvapivě dobrý přenos kontrastu. Slabší kontrast oproti kvalitnímu refraktoru TAL100R se projeví jen při pozorování Měsíce při denním světle, tam je kontrast porovnáním v paměti slabší. Při dobrém seeingu je pohled na Měsíc dech beroucí. Velmi mnoho kontrastních detailů ve zvětšení 310x s barlowem a okulárem f=10mm. Takto jsem Měsíc ještě neviděl. Po návratu z Humpolce jsem prožíval krizi. Opět mizerný seeing a zas mě začal lákat refraktor, zvlášť co jsem oprášil starý Zeiss 63/840 mm a viděl Mars lépe než v TAL150K. V srpnu jsem vrátil rovníkovou montáž a zároveň se zlepšilo počasí. Chladnější zářiové dny mi Mars v TAL150K ukázaly tak, jak jej znám jen z obrázků. Zeiss putoval na své odpočinkové místo v komoře a TAL150K se hřeje na výsluní mé náklonnosti. Takže musím říct jde o báječný, fantastický a neuvěřitelný dalekohled.
Odpovědět